Пошук

Звіт Липовецького міського голови про діяльність виконавчих органів міської ради за 2023 рік

Дата: 26.02.2024 16:27
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

ЗВІТ

міського голови про діяльність виконавчих органів Липовецької міської ради за 2023 рік

 

Відповідно до статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» підводимо підсумки колективної роботи міського голови, міської ради та її виконавчих органів за минулий 2023 рік.

Рік, що завершився, був складним та багатим на виклики як для світу, так і для України. Зрозуміло, не простим він був і для нашої громади.

Протягом року ми стали дружнішими. Правда, іноді замість об’єктивного спільного вирішення проблем були присутні відкритий чи прихований супротив у вирішенні нагальних для громади питань.

Все-таки, завдяки об’єднанню більшості депутатів, жителів громади, нам у 2023 році вдалося немало зробити позитивного, причому, у різних напрямах.

Головна форма роботи депутатів – сесійна діяльність.

При прийнятті рішень міська рада дотримується вимог чинного законодавства, питання попередньо обговорюються на засіданнях постійних комісій і, за потреби, з робочою групою з підготовки питань до сесії ради.

У звітному періоді проведено 17 сесій міської ради, з них: чергових – 12, позачергових – 3, скликаних у виняткових випадках – 2.

Внесено на розгляд сесій проєктів рішень – 551, з них ухвалено радою – 539, знято з розгляду – 5, не прийнято – 7.

Структура прийнятих міською радою рішень.

Із прийнятих сесією рішень:

найбільше питань (259) стосувалися регулювання земельних відносин;

39 – з питань комунальної власності та юридичного забезпечення;

36 – стосовно житлово-комунального господарства, благоустрою та охорони навколишнього природного середовища;

по 27 питань – звіти керівників та кадрові;

26 – з правових питань, мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення;

по 24 питання – фінансів, бюджету та охорони здоров’я;

19 – стосовно освіти;

18 – щодо соціального захисту та надання адмінпослуг населенню;

17 – з соціально-економічного розвитку;

15 – стосовно культури, спорту, туризму, інформатизації;

5 – з питань роботи з сім’ями та дітьми.

Розглянуто 3 звернення депутатів до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Частина питань громади вирішувались шляхом виконання місцевих програм.

Загалом, на контролі перебуває 35 профільних програм. Із них:

у галузі соціального захисту, охорони здоров’я, у справах дітей – 7;

у галузі цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами – 7;

у галузі житлово-комунального господарства, охорони навколишнього середовища – 8;

у галузі освіти, культури, молоді, спорту та туризму – 7;

у галузі соціально-економічного розвитку та залучення інвестицій – 4;

інформації та інформаційного простору – 2.

Організація роботи постійних комісій міської ради.

Складовою роботи міської ради є робота постійних комісій, повноваженнями яких є вивчення, попередній розгляд, підготовка питань, здійснення контролю за виконанням прийнятих рішень.

У звітному періоді постійна комісія з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва (голова комісії – БОНДАРЕНКО Микола) активно працювала в напрямі супроводження бюджетного процесу в громаді, провела 19 засідань, на яких розглянула 159 питань.

Постійна комісія з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, енергозбереження та транспорту (голова комісії – ЮКАЛО Юрій) провела 18 засідань та розглянула 103 питання.

На контролі постійної комісії з гуманітарних питань (голова комісії –ДОРОШЕНКО Віктор) перебувають актуальні питання, що стосуються освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту, охорони здоров’я. Комісією проведено 15 засідань, на яких розглянуто 82 питання.

Постійною комісією з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою (голова комісії – ШМИГУН Дмитро) у звітному періоді проведено 15 засідань, на яких розглянуто 248 питань.

До активної участі та співпраці у роботі комісії залучаються працівники відділу земельних ресурсів, старости, заявники.

У 2023 році відбулося 13 засідань постійної комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту (голова комісії – СЕМЧУК Олена), на яких прийнято 56 висновків та рекомендацій щодо внесення змін та затвердження звітів про виконання місцевих програм, кадрових питань тощо.

Позитивним досвідом роботи комісій міської ради є проведення спільних засідань, яких за звітний період відбулось 16. Розгляд питань одночасно депутатами кількох постійних комісій сприяє більш активному його обговоренню, їх аналіз має більш предметний характер.

Участь депутатів у роботі сесій та постійних комісій.

Із проведених у звітному періоді 17 сесійних засідань взяла участь у всіх засіданнях лише 1 депутат АБРАМОВИЧ Віра.

На 16 із 17 засідань сесій були присутні МАГДЕНКО Михайло, НАЗАРЕНКО Олеся, СТАНІСЛАВСЬКИЙ Юрій.

Депутат ПУСТОВІТ Олександр, який набув повноважень у 2023 році, був присутній на десяти із десяти засіданнях.

Дякую цим депутатам за активну участь у роботі сесій, решті колегам – бажаю більшої активності, пунктуальності та організованості в роботі, взаємоповаги та згуртованості.

У 2023 році проведено 16 засідань виконавчого комітету міської ради, що є основною формою його роботи.

Розглянуто та прийнято 279 рішень, в тому числі: у сфері соціального захисту – 81, з питань захисту дітей – 52, у сфері соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів – 31, у сфері регулювання земельних відносин – 13, в галузі освіти, культури та спорту – 11.

Протягом року до Липовецької міської ради надійшло 6 500 документів.

Більша їх частина, 23% від загальної кількості вхідної кореспонденції, направлено на опрацювання та виконання в управління соціального захисту населення та охорони здоров’я міської ради; 20% – у відділ юридичного забезпечення та комунальної власності; 18% – розглянуто сектором цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами; 16% – передано до виконання у відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства; 10% – розглянуто відділом економічного аналізу та залучення інвестицій; 8% – контролювалось та виконувалось відділом освіти; 5% – відділом надання адміністративних послуг.

Окрім вхідної загальної кореспонденції, розглянуто 88 запитів на інформацію, 12 депутатських запитів, 268 звернень громадян та 800 заяв громадян (переважно з питань надання матеріальної допомоги).

Основними представниками місцевої влади та виконавцями документальних запитів жителів є старости та діловоди, якими в 2023 році видано 4 562 довідки, що на 200 більше минулого року.

Найбільша кількість видана старостами:

КОШАЛКОМ Юрієм – 587;

ВІННИЧУК Ларисою – 502;

МИКУЛІНИМ Михайлом – 475;

НЕКРУТ Наталією – 469;

РОМАНОВИМ Віктором – 435.

Протягом року старостами вчинено 435 нотаріальних дій, з яких найбільше:

МИКУЛІНИМ Михайлом – 78;

КОШАЛКОМ Юрієм – 60;

КУЧЕРЕНКО Зінаїдою – 52.

Всього старостами громади прийнято до виконання 972 вхідних документи.

Окрім того, значні зусилля докладались до організації оповіщення людей для прибуття у центр комплектування. Протягом року одержано понад 200 розпоряджень з оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на військовому обліку.

Практичним результатом діяльності ради та виконкому є справи зроблені в громаді.

У звітному році на поточний ямковий ремонт комунальних доріг використано 4 193,2 тис. грн.

Здійснено ремонт дорожнього покриття на вулицях Замкова, Коцюбинського, Василя Копитка, Соборності, Святопокровська, Зіндельса і приринковій площі у місті Липовець та на вулиці Шевченка у селі Нарцизівка.

Завершено капітальний ремонт дороги на вулиці Олексія Мазура у м. Липовець та вул. Шкільна у с. Росоша, на що витрачено 1,8 млн. грн.

Виділено 1 млн. грн. з місцевого бюджету для співфінансування робіт із експлуатаційного утримання доріг місцевого значення до сіл Зозів, Зозівка, Війтівці, Росоша та селища Липовець.

У 2023 році закуплено 6 260 тонн щебеневої суміші на суму 1,8 млн. грн.

Це дало змогу провести оновлення та підсипку доріг на 20 вулицях міста Липівця. На що використано майже 1,5 тис. тонн щебеневої суміші.

Найбільші обсяги робіт проведено на вулицях Лебедина, Богдана Хмельницького, Чумацька (Глінки), Левадна (Матросова), Ставищенська (Гастелло), Михайличенка, Козацька та Козаченка.

Проте, основним вектором діяльності міської ради в цьому напрямі була підсипка та облаштування доріг у селах громади, на що було використано 4 640 тонн щебеневої суміші.

Найбільші обсяги вивезення матеріалу на дороги були:

у Нападівці та Вікентіївці – 870 тонн;

Лукашовій – 568 тонн;

Струтинці – 500 тонн;

Зозівці – 365 тонн;

Богданівці – 325 тонн.

Такі ж роботи у 2023 році проводились у Люлинцях, Росоші, Скитці, Іваньці, Війтівцях, Щасливій, Лозуватій, Білозерівці, Берестівці, Ясенках, Вербівці, Зозові, Улянівці та Ганнівці.

Основним стримуючим фактором у підсипці доріг була нестача техніки для перевезення. А тому у селах, де старости та орендарі – власники техніки спрацювали краще, обсяги виконання робіт більші.

У планах на поточний рік, за умови можливості фінансування через казначейсто, – продовження цієї роботи. І, в першу чергу, у селах, де у звітному році підсипка доріг не проводилась.

За рахунок коштів ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД» відремонтовано 2 зупинки у с. Славна та встановлено у селах Зозівка і Славна.

Разом з тим, не завершено встановлення зупинки в м. Липовець на вул. Столярського, що має бути зроблено в цьому році.

Проводились заходи з благоустрою громади, впорядкування кладовищ, парків, сміттєзвалищ. Їх здійснення значно ускладнюється через нестачу працівників у місті, а, особливо, в селах.

Однак, працівникам комунального підприємства та старостам вдалося зробити чимало.

У м. Липовець облаштовано об’їзд та місце для автостоянки на вул. Михайличенка, впорядковано території біля стадіону та ДЮСШ, розчищено поросль на вул. Столярського та біля дитячого садочка № 2.

Силами жителів і працівники бюджетних закладів проводились роботи із впорядкування територій в селах громади.

Допомогу у селах надавали працівники КП «Комунсервіс». У Зозові, Лукашовій, Росоші комунальники працюють на постійній основі. Ще 2 працівники, у Очиткові та Попівці, працюють за цивільно-правовою угодою, 11 чоловік долучились до роботи із благоустрою згідно із договорами, укладеними з центром зайнятості.

Позитивним є те, що вдалося значно зняти «політичність» старост та переорієнтувати їх на господарську діяльність.

Практично, в кожному старостаті намагалися зробити громаду кращою.

Найкраще це вдалося старостам сіл Лукашової, Зозівки, Очиткова, Скитки.

Продовжувався процес впорядкування території біля міської ради.

Значна увага у звітному році приділялась створенню належних умов розвитку і дозвілля для дітей, в тому числі шляхом продовження робіт з облаштування дитячих майданчиків.

За рахунок бюджету встановлено дитячий майданчик в мікрорайоні «Березівка» м. Липовець та у с. Очитків. Профінансовано доукомплектування майданчика на провулку Шевченка м. Липовець та у с. Зозів. Доукомплектовано та частково впорядковано популярний серед малечі міста дитячий майданчик біля ДЮСШ.

Коштом благодійної організації ГО «Незалежність» облаштовано дитячий майданчик у с. Зозів, спільними зусиллями орендарів ПрАТ «Зернопродукт», ПСП «Агрофірма Нападівська», ФГ «Елена-М» та громади – у Війтівцях.

Зусиллями працівників Дитячого юнацького центру прикрашено огорожі біля садочка № 2 та Липовецького ліцею № 3, на що фінансову допомогу для придбання необхідних матеріалів надав підприємець Руслан Марківський.

У 2023 році розпочато роботу щодо вирішення ще однієї проблеми міста – безпритульних тварин.

Одним із варіантів її часткового вирішення є стерилізація тварин, на що було виділено із бюджету 72,2 тис. грн. Однак, цей спосіб затратний, адже стерилізація однієї собаки обходиться 2,7 тис. грн. і не достатньо ефективний, тому що безпритульні собаки залишаються на вулиці.

Певні сподівання на значне поліпщення ситуації покладаються на можливе створення притулку для тварин. Наразі опрацьовуються можливі варіанти.

Позитивним у 2023 році є зрушення щодо завершення оформлення містобудівної документації.

Нарешті доопрацьовано Генеральний план міста Липовець, розробку якого розпочато ще в 2012 році.

Здійснено збір вихідних даних, укладено договір з проєктною організацією на виконання робіт, зібрано та опрацьовано пропозиції жителів громади щодо внесення змін та доповнень до проєкту містобудівної документації.

Для цього використано з бюджету громади 381,5 тис. грн. Ще 300 тис. грн. профінансовано у межах надання благодійної допомоги ТОВ «Колорит-Агро». Крім того, 8 тис. грн. бюджетних коштів використано на Генеральний план та зонування с. Попівка. Наразі, проєкти містобудівної документації м. Липовець та с. Попівка готуються до розгляду містобудівною радою.

Вирішувалися актуальні для громади питання безпеки. Спільними зусиллями поліції та громадян обладнали у с. Росоша поліцейську станцію офіцера громади. Надавалась допомога поліції з облаштування офісу поліції у м. Липівці та придбанню автомобіля.

Відремонтовано існуючі та встановлено 13 нових камер відеонагляду, частину з яких заведено на монітор у поліції для цілодобового відстеження ситуації.

В усіх навчальних закладах встановлено кнопки безпеки та обладнано класи безпеки.

Завданням на поточний рік є розширення системи відеонагляду у м. Липівці та встановлення його у найбільших селах громади.

Значні зусилля було направлено на зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства «Комунсервіс».

За рахунок місцевого бюджету придбано фронтальний навантажувач, тракторний причіп, причіп з ємністю для води.

Окрім того, виділено 500 тис. грн. на ремонт наявної техніки підприємства.

Поповнення підприємства технікою відбулося і за рахунок благодійної допомоги. Так, ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД» та інші благодійники придбали автовишку, КУЧЕР Володимир – вантажний автомобіль КАМАЗ, земляк ТИХОНЮК Руслан передав із Чехії дві газонокосарки.

Загалом вартість благодійної техніки складає близько 900 тис. грн.

На баланс КП «Комунсервіс» передано із ПрАТ «Зернопродукт МХП» два тваринницьких приміщення.

За допомогою придбаного в минулому році гілкоріза заготовляється та використовується для опалення закладів громади деревна щепа. Крім Лукашівського ліцею та Липовецького ліцею № 2, де цей вид палива уже використовується, тестується його використання у навчальних закладах Зозова та Іваньки. Завдяки цим та іншим заходам послуги КП «Комунсервіс» в 2023 році зросли майже на 300 тис. грн.

Зміцнюються в громаді позиції комунального підприємства «Липовецьводоканал».

На його підтримку з бюджету громади виділено 2 773 тис. грн., в тому числі на відшкодування різниці в тарифах – 1 600 тис. грн.

В межах цих коштів здійснено ремонт та облаштування трьох артезіанських свердловин у м. Липовець загальною вартістю 1 030 тис. грн.

Введення в дію свердловини на вул. Героїв Майдану із додатковим дебетом води до 5 м³/год. дало можливість збільшити подачу води в мережу та значно зменшити проблеми із водопостачання в центральній частині міста, особливо для багатоповерхівок.

Завершено бюрократичні питання із енергопостачальними організаціями і навесні цього року будуть введені в дію свердловини, розташовані на вулицях Василя Копитка та Квітуча, із загальним очікуваним дебетом води 20 м³/год. Це суттєво поліпшить водопостачання в мікрорайоні Скакунка та центрі міста і дасть змогу значно зняти давню проблему Липівця із браком води.

Але залишається проблемною якість водопровідної води, що зумовлена надмірним вмістом заліза та марганцю. Ця проблема вирішується за рахунок встановлення водоочисних станцій.

Вартість установки 1 станції близько 400 тис. грн., ще близько 80 тис. грн. щорічно потребує її обслуговування.

Наразі, в м. Липовець діє 2 станції очистки води. Потребує установки станції доочистки свердловина, що постачає воду в мікрорайон лікарні та саму лікарню, і свердловина мікрорайону Кам’янка.

Проблема якості води існує в селищі Липовець, селах Зозів, Лозувата та частині села Щаслива.

Спільним коштом водоканалу та інвестора ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД» здійснено облаштування артсвердловини у с. Іванька, завдяки чому до мережі водопостачання долучились 13 абонентів та Іваньківський ліцей. З’явилась можливість розширити водопровідну мережу.

КП «Липовецьводоканал» виконано роботи з електропостачання вартістю 35 тис. грн. та введення в експлуатацію побудованої мешканцями с. Зозів системи водогону протяжністю 5 км, що збільшило кількість водокористувачів на 77 абонентів.

Докладено зусиль до зміцнення матеріально-технічної бази підприємства. За рахунок бюджету придбано пошуковий прилад вартістю 260 тис. грн., що полегшило роботи з ремонту водогонів та простимулювало заключення договорів на водопостачання з абонентами громади та поліпшило ситуацію стану розрахунку за воду.

На базі придбаної за кошти громади асенізаційної ємності, силами водоканалу відновлено асенізаційну машину, на що витрачено 131 тис. грн. коштів підприємства. Ще 51 тис. грн. оборотних коштів водоканалу вкладено у капітальний ремонт екскаватора. Переданий ПрАТ «Зернопродукт МХП» екскаватор дещо поліпшив проведення земляних робіт, проте, проблему з цього питання можна зняти лише шляхом придбання сучасної техніки.

Загалом, у водопостачання громади було вкладено понад 250 тис. грн. власних коштів КП «Липовецьводоканал», що свідчить про поступове зміцнення цього підприємства. Але в зв'язку із зростанням вартості електроенергії знову повертають комунальне підприємство у скрутну фінансову ситуацію.

Динамічною та багатовекторною в умовах воєнного стану стала робота міської ради в галузі соціального захисту населення та охорони здоров’я.

Потребували розгляду та вирішення типові, звичні питання галузі.

Фахівці відповідних служб опікувались 387 сім’ями, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Виплачено матеріальну допомогу в розмірі 432 тис. грн. 5 громадянам, які потребують гемодіалізу, та компенсацію особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, в сумі 1 100 тис. грн.

Відшкодовано перевізникам компенсаційні витрати за пільговий проїзд в розмірі 142 тис. грн.

На 40% зросла кількість звернень громадян до міської ради щодо надання матеріальної допомоги. Всього протягом минулого року матеріальну допомогу отримали 1 295 жителів громади на загальну суму 1 689 тис. грн.

Громадою утримується Росошанське відділення надання соціальних послуг в умовах денного та цілодобового перебування, де проживає 18 осіб, на що у 2023 році використано 1 434 тис. грн., що на 11% більше минулого року.

Рішенням сесії міської ради при комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг», в межах його штатного розпису, утворено спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Липовецька громада, одна із 4 громад області, що брали участь в даній програмі, отримала на службу у вигляді субвенції з державного бюджету 1 076 тис. грн.

163 тис. грн. виділено із бюджету громади в межах співфінансування.

В результаті, маємо відремонтований, із дотриманням вимог за доступністю, вхід у приміщення управління соціального захисту населення, відремонтовані кабінети та необхідний інвентар і обладнання.

Крім типових завдань в галузі соціального захисту, значна увага приділялась і викликам, пов’язаним із війною.

На ці цілі протягом року використано понад 1 300 тис. грн., в т.ч:

на допомогу військовослужбовцям та на лікування пораненим воїнам – 830 тис. грн.;

на одноразову допомогу та допомогу на проїзд сім’ям загиблих захисників – 267 тис. грн.

Для підтримки сімей захисників та сімей загиблих воїнів міською радою виділено кошти на забезпечення надання послуг із їх соціально-психологічної реабілітації. Із 63 громад області лише 4 громади, в тому числі Липовецька, передбачили ці видатки. В поточному році обсяги фінансування на ці цілі будуть зростати.

Не такою інтенсивною, як на початку війни, була допомога внутрішньо-переміщеним особам, яких наразі в громаді проживає 475 осіб, і здійснювалася шляхом залучення благодійних фондів.

В гуртожитку Зозівського аграрного професійного ліцею, де проживають понад 60 переселенців, благодійними організаціями виконано ремонтні роботи та надано обладнання на суму близько 3 млн. грн.

Докладено чимало зусиль до збереження та зміцнення в громаді підприємств охорони здоров’я.

Комунальне некомерційне підприємство «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» забезпечило населення громади, згідно із заявами, засобами гігієни на суму 531 тис. грн. та пільговими ліками на суму 417 тис. грн.

Продовжуються роботи щодо зміцнення матеріально-технічної бази підприємства.

У 2023 році за кошти бюджету громади закуплено обладнання на суму 1 165 тис. грн., проведено поточний ремонт підлоги у Зозівській амбулаторії на суму майже 200 тис. грн.

Загалом, на підтримку первинної медицини з місцевого бюджету у звітному році виділено 8 130 тис. грн.

Власними коштами закладу проведено ремонт сходів та частину благоустрою території на суму 403 тис. грн.

Наразі, і кабінети, і вхід до закладу первинної медицини мають охайний та сучасний вигляд, який могли б мати розміщені на 2 поверсі кабінети міської поліклініки, якби не незрозумілий супротив та відсутність співпраці колишнього керівництва міської лікарні.

Крім того, в кабінетах поліклініки зроблено ремонт водопровідної системи, в планах на поточний рік – капітальний ремонт каналізації.

Наразі, пройшовши суди і зволікання, вирішено питання зміни керівника Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» та розпочато процес витягування лікарні із занедбаного стану та відновлення її доброї в минулому репутації.

Є певні, хоч і ще не великі, позитивні зрушення.

Безперечним досягненням працівників лікарні є збереження, всупереч недоброзичливим прогнозам, всіх 12 пакетів послуг, що має лікарня завдяки забезпеченню під ці пакети реальних виконавців-лікарів.

З приходом нового директора міської лікарні ЯБЛОНСЬКОГО Володимира в лікарню прийшли 2 молодих лікарі із місцевих жителів та 3 лікарі залучено зі сторони.

Збільшились щомісячні суми зароблених послугами коштів. Якщо в січні та лютому Липовецька лікарня заробляла менше 65 тис. грн., у наступні 3 місяці менше 200 тис. грн., то у вересні сума оплат перевищила 500 тис. грн., жовтні – 737 тис. грн., листопаді – 656 тис. грн., грудні – 765 тис. грн. Довідково: у січні 2024 року лікарня заробила понад 1 млн. грн.

Поступово відновлюється віра працівників лікарні у власні сили, зростає надія на її майбутнє і в мешканців громади.

Не стояла осторонь цих процесів міська рада. У 2023 році заклад отримав на придбання матеріалів та оплату комунальних послуг із бюджету громади 7 300 тис. грн.

Ще 2 млн. грн. виділено для покриття нестачі коштів на оплату праці медичних працівників, коли ситуація із її виплатою була критичною.

470 тис. грн. виділено лікарні на придбання обладнання для офтальмологічного кабінету.

Завдяки централізованому постачанню, заклад отримав генератор на 15 кВт та апарат штучної вентиляції легень.

Вінницька обласна асоціація органів місцевого самоврядування допомогла лікарні двома холодильниками, чотирма посудомийними та пральною машинами.

Допомога жителів та підприємців громади продуктами харчування дали можливість значно поліпшити якість харчування хворих.

З метою відбудови інфекційного відділення оголошено збір коштів у громаді. Передбачається зробити ремонт системи водопостачання та водовідведення, електрообладнання, підлоги та входу у приміщення.

Допомогти в цьому мали підприємства та підприємці громади. (Фінансову участь суб’єктів господарювання та жителів Липовецької ТГ у фінансуванні ремонтних робіт інфекційного відділення міської лікарні наведено у додатку 1).

Практично, до всіх з відповідним клопотанням звернувся директор лікарні. На жаль, відгукнулись не всі.

Із запланованих 500 тис. грн., необхідних для ремонту, на кінець року зібрано менше 380 тис. грн.

Одна справа – бути патріотом громади на словах, зовсім інша – реальні справи.

Разом з тим, у відділенні відремонтовано водопровідну та каналізаційну системи, з якими були значні проблеми, зроблено заміну половини електропроводки будівлі.

Незважаючи на недостатню активність громади, заплановані роботи будуть завершені.

З метою збільшення кількості ліжкомість у хірургічному відділенні, обговорюється можливість перенесення, облаштування і більш зручне розташування для пацієнтів приймального відділення.

Але головною проблемою лікарні залишається кадрове питання – це нестача лікарів та побоювання частини з них змінювати свої підходи до роботи у відповідності з вимогами часу. Як відомо, у свій час наша лікарня втратила можливість відкрити «ковідний» пакет та заробити на цьому через небажання лікарів працювати в нових умовах. Зовсім недавно із аналогічних причин було втрачено можливість відкриття маршруту з надання хірургічних послуг.

Непростим і, разом з тим, результативним був минулий рік для освітньої галузі громади.

На її фінансування у 2023 році використано 114 100 тис. грн., із них 55 700 тис. грн. – кошти субвенції.

На зміцнення матеріально-технічної бази освіти додатково з бюджету громади направлено понад 3 500 тис. грн.

Крім того, додатково в галузь залучено майже 1 800 тис. грн. спонсорських коштів.

Враховуючи те, що в громаді здійснюється підвіз 533 здобувачів освіти, в минулому році, до існуючого автобусного парку в кількості 8 автобусів, закуплено ще 3 нових автобуси, 2 з яких придбано за рахунок бюджету громади і 1 – за рахунок співфінансування з обласною військовою адміністрацією.

В належному стані підтримувались всі освітні заклади, проте більша увага приділяється базовим закладам.

Протягом року у Липовецькому ліцеї № 1 за рахунок різних джерел фінансування проведено заміну покриття підлоги, ремонт кухні, капітальний ремонт укриття, замінено опалювальні котли, обладнано гараж для 2 придбаних автобусів, клас безпеки. Загальна сума витрат на цей заклад становить майже 1 700 тис. грн.

У Липовецькому ліцеї № 2 впродовж року встановлено огорожу та впорядковано територію біля неї, проведено ремонти укриттів, одне з яких використовується як тир, придбано матеріали для ремонту теплотраси, упорядковано внутрішнє подвір’я, відремонтовано підлогу у спортзалі, придбано і встановлено обладнання для харчоблоку, обладнано кабінет інформатики та підготовлено приміщення для класу безпеки, облаштовано гаражі для 2 автобусів, придбано оргтехніку.

У філії закладу – Скитківській гімназії проведено капітальний ремонт та укомплектовано клас для першокласників, замінено частину вікон.

Вартість цих заходів становить понад 990 тис. грн.

У Росошанському ліцеї завершено будівництво спортивного майданчика, проведено ремонт 2 класних кімнат, капітальний ремонт теплогенератора, облаштовано кухню та харчоблок.

Загальна вартість вкладень у цей заклад складає майже 1 800 тис. грн.

У Липовецькому ліцеї № 3 змонтовано систему водовідведення атмосферних опадів навколо укриття, проведено ремон їдальні та інші ремонтні роботи загальною вартістю 225 тис. грн.

Замінено частину вікон та дверей у Зозівському ліцеї на суму понад 100 тис. грн.

Із дошкільних закладів освіти найбільші видатки, понад 220 тис. грн., отримав садочок № 2, де проведено заміну огорожі, придбано новий газовий котел, дооблаштовано сховище для дітей, що дало можливість збільшити кількість дітей, які відвідують зклад.

Відповідні роботи проводились і у інших освітніх закладах, проте ефективність та майбутня віддача цих робіт очікується різною.

Всього на території громади функціонує 9 закладів середньої освіти – 8 ліцеїв та 1 гімназія, в яких навчається в середньому за рік 2030 учнів, що на 34 учні менше ніж у 2022 році. (Статистика кількості здобувачів освіти в розрізі закладів загальної середньої освіти за 2023 рік – додаток 2.)

На жаль, процес скорочення кількості учнів продовжується і протягом року спостерігається зменшення на 22 учні.

Немає надії сподіватись на поліпшення ситуації в майбутньому, адже у наступному році очікується лише 117 першокласників.

Для довідки: у 2023 році в громаді народилося 90 дітей, що на 7 менше, ніж у 2022 році.

Зменшення кількості першокласників очікується у всіх закладах, в тому числі у Струтинці та Славній буде по 1 першокласнику, в Іваньці – 2.

До загальної кількості учнів закладів освіти входять 114 дітей, які перебувають за кордоном, 72 з них охоплені сімейною формою навчання, тобто, відповідальність за знання несуть батьки.

Але, навіть із 2017 учнів, які сьогодні рахуються у навчальних закладах, 54 перебувають за кордоном, тобто, реальна кількість здобувачів освіти у громаді ще менша.

У 2023 році у навчальних закладах громади у п’яти класах не було жодного учня.

Ще в десяти класах кількість учнів менша п’яти і тому, через неможливість сформувати клас, там організовано індивідуальну форму навчання.

Найбільше таких класів у Славній – 6 та Струтинці – 5. У цих закладах сформовано лише 2 класи і 1 клас-комплект у Славній та 4 класи і 1 клас-комплект у Струтинці.

У закладах загальної середньої освіти громади зайнято 523 працівники. Із них: 146 ставок обслуговуючого персоналу та 324 ставки педагогічних працівників. (Статистика працівників закладів загальної середньої освіти за 2023 рік – додаток 3).

На 1 технічного працівника у закладах загальної освіти припадає в середньому 10,7 учня.

Найкращий показник у Липовецькому ліцеї № 2 – 16,6 учня. У інших закладах він інший, часто не зовсім логічний.

Не зовсім однозначною є ситуація із кількістю учнів на 1 педагогічного працівника.

Зокрема, у Липовецькому ліцеї № 2 педагог навчає в середньому 9,2 учня – показник найбільший у громаді, але мабуть, ще не зовсім оптимальний.

У інших закладах він значно менший і найнижчий у Струтинці, Славній, Іваньці та Білозерівці.

Фінансовим підсумком ситуації в освіті громади є вартість утримання одного здобувача освіти, що в середньому становить 46,1 тис. грн. на рік, в тому числі 20,7 тис. грн. – кошти місцевого бюджету.

Найбільш вартісним є утримання 1 учня у Білозерівському та Іваньківському ліцеях – майже в 1,5 рази більше середнього показника у громаді.

Для бюджету громади утримання 1 учня у Нападівській гімназії становить понад 39 тис. грн., що у 2,8 раза більше, ніж у Зозові, або в 1,9 раза більше середнього у громаді.

Багато підстав для роздумів викликає ситуація із дошкільними закладами. (Статистика в розрізі закладів дошкільної освіти за 2023 рік – додаток 4).

У 9 закладах дошкільної освіти рахується 392 вихованці, або 59% від усіх дітей дошкільного віку.

В середньому, протягом року садочки відвідують 193 дитини, що становить 49,2% до їх спискової кількості. Найбільша кількість дітей у Липовецьких садочках – близько 50, найменша у Славній – лише 3.

Найнижчою є відвідуваність у Липовецькому ЗДО № 2 – 39%, Славнянському – 43%, Липовецькому ЗДО № 1 – 47%.

Дошкільні заклади, які працюють самостійно, фактично відвідує в середньому 135 дітей із спискової кількості 296, тобто, відвідування становить 45,6 %.

У цих закладах працює 106 штатних працівники, тобто на 1 штатного працівника припадає в середньому 1,3 дитини, а на 1 педагогічного працівника – 3,1 дитини.

Для утримання самостійних закладів дошкільної освіти громади використано у 2023 році 14 400 грн.

Тобто, вартість утримання 1 вихованця складає 44,8 тис. грн. в розрахунку на спискову чисельність, або 74,7 тис. грн. в розрахунку на фактичну кількість дітей.

У Липовецькому ЗДО № 1 та Зозівському ЗДО вартість утримання одного вихованця перевищує 100 тис. грн.

Окрім закладів середньої освіти та дошкільних закладів, освітній процес у громаді забезпечують ще 4 установи та заклади, на діяльність яких у звітному році з місцевого бюджету використано 6 млн. 411 тис. грн., в т. ч.:

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр», де працює 5 штатних працівників і обслуговується 36 дітей, із бюджету громади використала 257 тис. грн. для покриття, в основному, комунальних витрат. Заробітна плата працівникам виплачуєть за рахунок держави і склала 18,7 тис. грн. в середньому за 1 місяць.

Комунальний заклад «Дитячо-юнацький центр», у якому займаються 316 дітей, має в штаті 10,75 працівника. На їх утримання в 2023 році використано 1 600 тис. грн., або 12,6 тис. грн. щомісячно з розрахунку на 1 працівника, в тому числі середньомісячна заробітна плата – 9,6 тис. грн.

Комунальна установа «Центр фінансово-господарського обслуговування закладів та установ соціальної сфери» має у штаті 19 працівників та обслуговує 15 установ. На утримання центру використано 3 200 тис. грн. або близько 13 тис. грн. в місяць на 1 працюючого, в тому числі середньомісячна заробітна плата 11,2 тис. грн.

Комунальна установа «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» із 4 штатними працівниками використала із бюджету громади 1 028 тис. грн., або 21,4 тис. грн. за місяць на 1 працюючого, в тому числі середня заробітна плата 16,4 тис. грн.

Що очікує галузь освіти у поточному році?

У 2022 році освітню субвенцію для громади зменшено на 5 400 тис. грн.

У звітному 2023 році освітню субвенцію зменшено ще на 4 100 тис. грн. і тому з бюджету громади було перекрито нестачу державних коштів для оплати вчителям в розмірі 1 300 тис. грн.

У поточному 2024 році передбачається збільшення на 20% видатків на оплату праці вчителів згідно із вимогами законодавства. Знову освітня субвенція не покриває всієї потреби, хоча в абсолютних цифрах і зросла.

На громадському обговоренні перебувають питання пониження ступеня та закриття частини навчальних закладів громади. Ситуативне закриття Трощанської гімназії зовсім не погіршило рівень знань, що отримують Трощанські діти у Липовецьких закладах. Крім того, це зберегло майже 600 тис. грн. субвенції та не збільшило видатків із місцевого бюджету.

Проте, навіть з урахуванням цих можливих рішень, дефіцит субвенційних коштів для проведення мінімальних обов’язкових виплат педагогічним працівникам становитиме у 2024 році 1 500 тис. грн. І цю нестачу потрібно буде покривати, скоріше за все, за рахунок бюджету громади.

Крім того, нам необхідні значні витрати із бюджету на ремонти та зміцнення підношеної матеріально-технічної бази закладів освіти.

Цифри, що були в цій інформації мають бути не лише статистикою, а й поштовхом для обговорення реального стану речей в освітній галузі та вироблення позиції та кроків щодо майбутнього її розвитку.

Активними партнерами освітян у роботі з дітьми стала служба у справах дітей, одним із завдань якої є забезпечення права дітей на виховання в сімейному оточенні.

На кінець 2023 року на обліку в громаді перебувала 31 дитина з числа дітей- сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Із них 26 дітей влаштовано на виховання у сім’ї опікунів, 4 дитини – у дитячі будинки сімейного типу, 1 дитина перебуває в інтернатному закладі. На території громади діє 3 прийомні сім’ї, у які влаштовано 7 дітей.

Таким чином, влаштування дітей до сімейних форм, становить 96,7% і це найкращий показник за останні 3 роки.

Розвитком дітей в громаді займаються не лише заклади освіти.

В дитячій музичній школі Липовецької міської ради навчаються 120 учнів. В порівнянні з минулим роком – на 45 учнів більше. Збільшення контингенту сприяло відкриттю нових напрямів: образотворчого мистецтва та класу гітари.

Протягом 2023 року учні закладу неодноразово ставали переможцями та дипломантами у різноманітних конкурсах. Загалом: Міжнародні конкурси – 16 переможців, Всеукраїнські та обласні конкурси – 9 переможців.

Серед переможців слід відзначити таких дітей: ДАНИЛЬЧУК Роман, ДУБОВА Ольга та ВОЙТОВСЬКА Марія (клас фортепіано); КОРСУН Олександр, КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ Олексій, ГРОМИК Артем (клас баян); серед вокалістів – дует ВАКУЛІШИН Анна та Анастасія, РИБАК Каталея, ПЕЧЕНЮК Артем, ЗОРЯ Софія.

З метою запровадження новітніх цифрових технологій в звітному періоді для закладу придбано два телевізори в класи теоретичних дисциплін.

Впродовж року викладачі закладу спільно з працівниками будинку культури брали активну участь у виїзних благодійних концертах-акціях щодо збору коштів для потреб ЗСУ.

У зв’язку з війною, активність культурно-розважального напряму закладів галузі культури громади, який представляють Липовецький міський будинок культури та 20 клубних формувань, де працює 44 спеціалісти, в тому числі 23 в селах, була обмеженою.

Основна діяльність закладів культури акцентувалась на заходах щодо відзначення державних свят, що проводились в громаді та області. Всього протягом року проведено понад 100 подібних заходів.

На жаль, необхідними і системними стали траурні мітинги з поховання загиблих земляків та вшанування пам’яті про них. З цією метою встановлено на центральній площі міста та взято на обслуговування екран Пам’яті нашим Захисникам.

При проведенні обласних культурних заходів виступи представників Липовеччини завжди цінуються за високий рівень майстерності. Чудовими були виступи наших артистів у естонському місті Йихві. Працівники клубних установ, окремі солісти та творчі колективи громади брали участь і у Всеукраїнських конкурсах та фестивалях.

Разом з тим, значна, а для працівників Комунального закладу «Липовецький міський будинок культури» основна, діяльність була зосереджена на проведенні благодійних акцій «Повертайся живим» у складі волонтерської групи «Разом ми сила» з підтримки Збройних Сил України.

Протягом 2023 року проведено 96 заходів у Вінницькій, Черкаській, Житомирській, Хмельницькій областях. Неодноразові благодійні акції у м. Липовець та в селах Росоша, Іванька, Зозів, до яких долучались творчі колективи сільських будинків культури.

Загалом, протягом року зібрано 2 594 тис. грн., в тому числі сільськими закладами культури – 335 тис. грн. На ці кошти у 2023 році придбано 5 автомобілів, 21 тепловізор, 6 рацій, 6 приладів нічного бачення, 5 генераторів, 2 антени «Старлінк», 4 дрони та багато іншого військового спорядження і амуніції. Виділялись кошти на ремонт та заправку автомобілів, лікування поранених. Загалом, вирішено 183 звернення Захисників щодо надання допомоги.

Творчі колективи громади протягом року проводили заходи для військовослужбовців ЗСУ у військових частинах міст Христинівка, Хмельницький, Хмільник, Макарів та Вінниця.

Працівники культури активно долучались до збору продуктових наборів для Захисників.

Крім того, власними силами провели поточні ремонти та облаштування територій закладів культури сіл Зозівка, Лукашова, Вербівка, Попівка та Липовецького МБК.

Мережу бібліотек Липовецької громади складають комунальний заклад «Липовецька публічна бібліотека» та 18 сільських бібліотек із загальною чисельністю працівників 28 чоловік, 12 із яких працює на повну ставку.

Загальний фонд бібліотек громади становить понад 144 тис. видань. За звітний період він збільшився на 832 примірники вартістю 76,9 тис. грн., в тому числі за бюджетні кошти громади – на 378 примірників вартістю 60 тис. грн.

Працівниками бібліотек протягом року надано послуг 7 361 користувачу, в тому числі 4 054 користувачі – в селах, що відповідно на 330 та 161 послуг менше ніж у 2022 році.

У громаді зростає популярність фізичної культури та спорту.

В спортивних клубах «Оріон» та «Торнадо» займаються понад 70 дітей.

У фізкультурно-оздоровчий клуб «Факел» залучено понад 50 спортсменів громади.

В ДЮСШ функціонує 23 навчальні групи із 6 видів спорту, в яких навчається 332 учні. В порівнянні з минулим роком додалося 2 групи з волейболу та 88 учнів.

Протягом року профінансовано та введено 0,5 ставки інструктора зі спорту у с. Росоша та 0,5 ставки керівника шахового гуртка у м. Липовець.

Відкрито відділення волейболу Липовецької ДЮСШ у Зозові. На громадських засадах розпочали роботу із учнівською молоддю та місцевим населенням активісти у с. Лукашова, Щаслива та Очитків.

Фінансування спорту із місцевого бюджету у 2023 році зросло в порівнянні з 2022 роком на 164 тис. грн. і склало 424 тис. грн.

За звітний період проведено значну роботу із поліпшення матеріально-технічної бази ДЮСШ.

Коштом громади, при підтримці спонсорів, благодійних фондів «МХП -Громаді», «Фонд Сергія Тігіпка» та ТОВ «Арсенал Інвест Група» проведено облаштування сучасного покриття на спортивному майданчику ДЮСШ, зроблено гумове покриття та облаштовано майданчик активного парку, придбано лавку-трансформер для занять пауерліфтингом, проведено впорядкування стадіону та ремонт бігових доріжок.

В цілому, для поліпшення матеріально технічної бази ДЮСШ у 2023 році, залучено з різних джерел фінансування 955 тис. грн.

Спільні зусилля громади, тренерів, активістів та, в першу чергу, самих спортсменів дають відповідні результати.

Команди спортсменів СК «Оріон» та «Торнадо» є постійними призерами чемпіонатів і кубків області та України з єдиноборств.

Призерами кубків та чемпіонатів України стали АБРАМОВИЧ Сергій та КОЗАЧИШИН Сергій - з пауерліфтингу, КВІТКА Микола та БЛИЗНЮК Назар - з армреслінгу.

За високі спортивні досягнення РЕШЕТНИК Владислав, ТАНАСЮК Вячеслав та ШМИГУН Марія є кандидатами у склад національної збірної УШУ, а ШЕЛЕВЕЙ Владислав та ШМИГУН Олексій – у резервному складі.

КВІТКА Микола включений до резервного складу національної збірної з армреслінгу, ШЕВЧУК Назар – з кікбоксигу.

Команда юнаків 2011 року є срібними призерами чемпіонату України з футзалу, чемпіонами області з малого футболу та чемпіонами першого чемпіонату області з футболу.

Команди юнаків та дівчат зі стрільби є постійними призерами обласних змагань.

Четверо вихованців громади ТКАЧ Сніжана, СЕМЕНОВ Віталій, БОНДАР Діана та СТАСЮК Аліна увійшли до складу збірної команди області.

Команда дівчат 2009 року із баскетболу стала срібним, дівчата 2011 року і юнаки 2012 року бронзовими призерами області.

Збірна команда нашої громади, основою якої були спортсмени з Лукашової, бронзовий призер області серед міських територіальних громад.

Ще одним напрямом роботи із молодддю стало відкриття молодіжного центру у міському будинку культури.

Основним фінансовим джерелом забезпеченнягромади та її розвитку є бюджет.

У 2023 році доходи місцевого бюджету громади склали 255 219 тис. грн., з них доходи загального фонду – 231 711 тис. грн., або 106,6% в порівнянні з уточненим планом за звітний період, з яких власні доходи – 157 236 тис. грн. або 110,5% до плану; доходи спеціального фонду – 23 507 тис. грн.

На фоні загального перевиконання планів податкових надходжень бюджет недоотримав 1,8 млн. грн. від недовиконання плану з надходжень від «Податку на доходи фізичних осіб», що сплачуються податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати.

У зв’язку зі змінами у податковому законодавстві до місцевого бюджету не надійшло 4 753 тис. грн. або 46,1% до плану «Податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та поліцейськими».

Разом з тим, у звітному році до бюджету громади надійшли понадпланові кошти від сплати акцизного збору в розмірі понад 2 300 тис. грн. Найбільша частка понадпланових надходжень від заходів із впорядкування земельних відносин.

Обсяг видатків загального фонду місцевого бюджету склав 208 273 тис. грн.

Видатки за галузевою структурою розділились наступним чином:

Освіта

116,129 тис грн.

55,65%

Виконавчі органи ради

28,774 тис. грн.

13,79%

Охорона здоров’я

16,300 тис. грн.

7,81%

Житлово-комунальне господарство

11,458 тис. грн.

5,49%

Соціальний захист

10,519 тис.грн.

5,04%

Культура і мистецтво

9,609 тис. грн.

4,60%

Економічна діяльність

7,803 тис. грн.

3,74%

Фізична культура і спорт

3,772 тис. грн.

1,81%

Міжбюджетні трансферти

3,629 тис. грн.

1,74%

Інша діяльність

607,6 тис. грн

0,28%

Суттєвими були видатки із бюджету громади на підтримку сил оборони України. У звітному році на ці цілі із загального та спеціального фондів виділено 4 885 тис. грн., що становить 3,1% до суми власних надходжень, в тому числі:

Збройні Сили України – 3 135 тис. грн.;

Головне управління Національної поліції – 935 тис. грн.;

Служба безпеки України – 600 тис. грн.;

Державна служба України з надзвичайних ситуацій – 125 тис. грн.

Дані видатки, згідно із законодавством, проводяться лише шляхом передачі субвенцій відповідним структурам, тому що прямі закупівлі військового спорядження є бюджетними порушеннями.

Найбільшими платниками податку в громаді є ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД», яке сплатило до бюджету громади майже 21 млн. грн. та ПрАТ «Зернопродукт МХП» із внеском 19,2 млн. грн.

13,7 млн. грн. податків надійшло від Агрофірми «Нападівська»; 5,5 млн. грн. – від ТОВ «Колорит Агро»; 4,8 млн. грн. – від ТОВ «СОП «Щасливе».

1 658 тис. грн. надійшло в бюджет громади від Липовецької лікарні відновного лікування; 1 548 тис. грн. – від АТБ.

Заклади, які очолюють підприємці КОЗАК Людмила та СТУКАН Олександр, сплатили до бюджету відповідно близько 670 та 500 тис. грн. податків.

Фінансування і вирішення соціально-економічних питань громади здійснювались не лише бюджетними коштами громади.

Значну допомогу громаді надавали благодійники та спонсори. (Фінансова участь суб’єктів господарювання Липовецької ТГ та інших суб’єктів у вирішенні соціально-економічних проблем громади у 2023 році – додаток 5).

Репутацію стабільних спонсорів громади знову підтвердили благодійний фонд «МХП – Громаді» та благодійний фонд Сергія Тігіпка, які в минулому році на підтримку проєктів громади лише коштами допомогли відповідно 931 та 808 тис. грн.

Значним, що по 400 тис. грн. був фінансовий внесок ТОВ «Колорит Агро» та Володимира КУЧЕРА.

На 112 тис. грн. надала допомоги підприємець, депутат міської ради КОЗАК Людмила, 10 тис. грн. – депутат міської ради ЮКАЛО Юрій, 20 тис. грн. – фермер, депутат міської ради МАГДЕНКО Михайло. На жаль, практично відсутня активність у цьому плані інших підприємців фермерів громади.

Крім фінансової підтримки громади господарствами, підприємствами та підприємцями надавалась допомога транспортними та іншими послугами, за що всім, хто брав в цьому участь, велика вдячність.

Пам’ятаємо також, що основний вектор їх допомоги був спрямований на підтримку Збройних Сил України.

Залучались до спільних проектів громади і громадські організації. Найбільший вклад, 1 166 тис. грн., здійснено ГО «Авеліста», яка профінансувала ремонт укриття у ліцеї № 1.

Загалом, з урахуванням внесків:

на ремонт лікарні – 378 тис. грн.;

співфінансування держави у реалізації Програм щодо закупівлі автобуса та облаштування приміщення в управлінні соціального захисту населення – 2 702 тис. грн.;

додаткова фінансова підтримка на реалізацію проєктів в громаді – 7 928 тис. грн.

Тому, міська рада та її структурні підрозділи і в поточному році мають максимально збільшити зусилля щодо залучення в громаду коштів фондів і спонсорів.

Поряд із запланованими заходами у звітному році проведена значна робота із збільшення надходжень за рахунок впорядкування земельних питань.

У 2023 році на аукціоні продано право оренди на 24 земельні ділянки для ведення товарного та сільськогосподарського виробництва загальною площею 227 га за 4 392 тис. грн. та на 2 земельні ділянки водного фонду загальною площею 24,4 га за 91 500 грн. (Інформація про земельні торги (аукціони) за 2023 рік – додаток 6).

Укладено 10 договорів оренди земель промисловості та комерційного використання загальною площею 2,62 га з орендною платою 553 тис. грн.

На земельні ділянки комунальної власності під господарськими будівлями і дворами укладено 15 договорів оренди землі загальною площею 51,5 га з орендною платою 222 тис. грн.

Укладено договори оренди на невитребувані паї загальною площею 17,1 га та проектні польові дороги загальною площею 34,1 га, орендна плата за які становить 233,7 тис. грн.

Поновлено договори оренди на землі сільськогосподарського призначення загальною площею 184 га із збільшенням орендної плати до 12% від нормативної грошової оцінки на суму 786,9 тис. грн., що збільшило надходження до бюджету на 255 тис. грн.

В постійному користуванні громадян та юридичних осіб перебуває 21 земельна ділянка комунальної власності для ведення фермерського господарства загальною площею 374,5 га. Із них було продано громадянам 9 земельних ділянок площею 97,1 га. Від продажу цих ділянок до бюджету громади надійшло 2 786 тис. грн.

Новим механізмом впорядкування земельних відносин та джерелом надходжень до бюджету стали мінімальні податкові зобов’язання на земельні паї, за якими зареєстровано право власності, але не зареєстровані договори оренди.

У 2023 році за попередній рік нараховано таких зобов’язань в сумі 2 082 тис. грн. на площу 2 500 га, з яких надійшло у бюджет 1 184 тис. грн.

Ці заходи дали змогу залучити додатково до бюджету 9 757 тис. грн.

Впродовж року відділом земельних ресурсів проведено моніторинг щодо використання 12 019 земельних ділянок загальною площею 34 287 га. В результаті, за попередніми даними, у 2024 році за 2023 рік планується нарахування мінімального податкового зобов’язання на земельні паї площею 2 455 га. орієнтовною сумою 1 964 тис. грн.

Зменшення кількості ділянок, що підлягають під нарахування мінімального податкового зобов’язання на фоні збільшення виявлених таких ділянок пояснюється тим, що власники паїв, у яких ці ділянки орендувались неофіційно, розпочали активно оформлювати договори оренди. А це, крім узаконення орендних відносин, дасть громаді надходження у вигляді ПДФО від паїв.

Разом з тим, для збереження пасовищ від розбазарювання та резервування їх для жителів громади укладено договори оренди землі на 10 таких земельних ділянок загальною площею 85 га. Крім того, 4 земельні ділянки площею 21 га. надано в оренду для сінокосіння та випасання худоби. Ще на 3 ділянки площею 19,3 га розробляється технічна документація із землеустрою.

Завданням на поточний рік є продовження роботи щодо збільшення розмірів орендної плати за орендовані землі, виявлення ділянок, які використовуються без документів та сплати оренди, подальша детальна інвентаризація земель.

Разом з тим, залишаються не вирішеними правові юридичні питання щодо землекористування.

У міській раді знаходиться на виконанні 158 рішень суду щодо надання дозволів на розроблення та затвердження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 2 га у власність із земель комунальної власності 319 громадянам, в тому числі, зобов’язано надати дозволи на розроблення проєктів землеустрою – 74, з них відтерміновано – 27. Повторно розглянути клопотання про надання дозволів – 65, на розроблення проєктів землеустрою – 65 рішень, з них відтерміновано – 7. Затвердити проекти землеустрою – 19 рішень, з них відтерміновано – 4.

Міською радою подавались звернення до Міністерства юстиції України, Служби безпеки України, прокуратури та інших установ щодо роз’яснення та алгоритму дій міської ради в ситуації, коли Земельний кодекс України забороняє безоплатну передачу земель у власність під час дії воєнного стану, а суди приймають рішення зобов’язального характеру.

Виникла правова колізія, якою користується відома група людей, які на невиконання міською радою судових рішень відкривають виконавчі провадження.

Правових підстав для відмови у відкритті виконавчого провадження немає, а для громади відкриття одного такого провадження коштує понад 28 тис. грн.

Міською радою вживаються заходи з відтермінування судових рішень та уникнення виплат шляхом подання відповідних заяв до суду.

Також міська рада намагається зберегти для громади шкільний автобус Липовецького ліцею № 1 ім. Василя Липківського, який виставлено на торги за 454,3 тис. грн. На підставі виконавчого листа, виданого Липовецьким судом за позовом Капущака Михайла про стягнення заробітної плати за вимушений прогул.

Велика увага приділяється створенню на території Липовецької громади сприятливого інвестиційного середовища. Це проявляється, зокрема, у наданні інформаційно-консультаційної допомоги суб’єктам підприємництва (на базі місцевого ЦНАП діє Інформаційний Пункт Підприємця); виділенні вільних земельних ділянок; поміркованій регуляторній політиці тощо. Результатом цього стало відкриття нових та розширення діючих суб’єктів підприємництва у сферах виробництва, торгівлі та послуг громади протягом 2023 року:

відкриття нового торгівельного закладу на вул. Липківського, 28 (ФОП СТУКАН Олександр);

відкриття нового готельно-ресторанного комплексу «Де Ланге» в с. Нападівка;

збільшення потужностей пекарні (ФОП КОЗАК Людмила);

відкриття нового магазину «Українські ковбаси» в м. Липовець;

введення в дію нової пекарні (ФОП ЧУБАТЮК Роман);

відкриття нової ветеринарної клініки в м. Липовець (ФОП БОНДАРЕНКО Микола);

відкриття двох нових продуктових магазини в с. Зозів;

введення в дію частини приміщення торговельно-ресторанного комплексу по вул. Героїв Майдану, 1 в м. Липовець (ФОП МОЧУЛЬСЬКА Юлія);

завершення робіт з реконструкції та ремонту приміщення для «Нової пошти».

Міською радою надається допомога з реалізації у поточному році ще кількох проектів на території громади.

Рік, що минув, змінив світ і кожного з нас, ставши важким випробуванням – тестуванням на мужність та витримку.

Перед громадою стояло багато викликів та завдань. З частиною із них ми разом впоралися. Не менше викликів та планів стоять перед нами і в поточному році.

Зміни на краще робляться кожним на своєму місці. Тому спільно працюємо на результат. Я вдячний усім, хто долучився до позитивних справ в громаді, і сподіваюсь на гарні результати та справи у 2024 році.

І щодня пам’ятаймо, що життям і можливістю працювати ми завдячуємо Збройним Силам України, нашим Захисникам і Захисницям! Чекаємо їх усіх вдома живими і з перемогою!

Шановні колеги, дякую за Вашу підтримку, зауваження та ідеї!

В єдності – сила громади! Тільки спільною працею ми щодня разом наближаємо ПЕРЕМОГУ!

 

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

Додаток 1

до звіту міського голови

 

 

Фінансова участь суб’єктів господарювання та жителів Липовецької ТГ у фінансуванні ремонтних робіт інфекційного відділення Липовецької міської лікарні у 2023 році станом на 31 грудня 2023 року

 

№ з/п

Суб’єкти господарювання та жителі громади

Сума,

тис. грн.

1

Жителі громади: Підлубна К. І.

50,0

2

СТОВ «Поділля» (с. Попівка), ТОВ «ТАС АГРО ЗАХІД», ПСП «Агрофірма «Нападівська» (по 30,0 тис. грн.)

90,48

3

ТОВ «Агробуд» (смт. Оратів), СТОВ «Берестівка», ТОВ «ВАМ-ЛТД», ТОВ «Продмова», ТОВ «Рапсодія» (по 25,0 тис. грн.)

124,84

4

ТОВ «СОП «Щасливе»

20,0

5

ПП «Світоч +» (с. Вербівка)

12,0

6

ФОП Козак Л. В., ФОП Рянічева Ю. О., ТОВ «Липовецький цегельний завод» (по 10,0 тис. грн.)

30,0

7

ФОП Кучер с. Д.

8,0

8

ФГ «Єллена-М» (Магденко м. М.)

7,0

9

ФОП Григоренко О. В., ПП «Відродження – 2009», ФОП Мороз І. В. (по 5,0 тис. грн.)

14,95

10

ТОВ «Іллінецьке», ФОП Сенів В. В. (по 3,0 тис. грн.)

5,989

11

ФОП Притула Н. О., ФОП Цивелюк Т. О., СФГ «Полюс»,

ФГ «Сухоставське», ФОП Коцяк О. І. (по 2,0 тис. грн.)

10,175

12

Жителі громади: Щавінський К. І., Горбатюк В. Я., Шакал О. С., Тращук В. В. (по 1,0 тис. грн.)

4,5

 

Разом

377,934

 

 

Додаток 2

до звіту міського голови

 

Статистика кількості здобувачів освіти в розрізі закладів загальної середньої освіти за 2023 рік

 

 

Назва закладів освіти (повна)

К-сть учнів станом на 01.01.23

К-сть учнів станом

на 01.09.23

К-сть учнів станом

на 31.12.23

К-сть учнів

1 класу 01.09.23

 

К-сть учнів 1 класу 01.09.24

(прогноз)

К-сть дітей дистан-

ційно (за кордоном)

(станом на 27.12.2023)

К-сть несфор-

мованих класів

К-сть відсутніх класів

1

Білозерівський ліцей

84

74

75

6

6

-

2

1

2

Зозівський ліцей

175

178

169

18

11

-

-

-

3

Іваньківський ліцей

70

67

64

7

2

1

1

1

4

 Липовецький ліцей №1

383

381

378

29

23

-

-

-

 

Філія «Славнянська гімназія»

30

30

29

-

1

-

6

1

5

Липовецький ліцей №2

631

646

645

52

49

13

-

-

 

Філія «Скитківська гімназія»

51

55

55

6

5

3

1

1

 

Філія «Струтинська гімназія»

41

36

35

3

1

1

5

1

6

Липовецький ліцей №3 Липовецької міської ради

146

163

168

13

5

20

-

-

7

Лукашівський ліцей Липовецької міської ради

87

84

81

7

8

-

2

-

8

Росошанський ліцей Липовецької міської ради

266

259

260

18

9

16

-

-

9

Нападівська гімназія Липовецької міської ради

67

66

58

5

4

-

2

-

 

ВСЬОГО

2074

2039

2017

165

117

54

19

5

 

 

Додаток 3

до звіту міського голови

 

Статистика працівників закладів загальної середньої освіти за 2023 рік

 

 

Назва закладів освіти (повна)

К-сть здобувачів освіти (з дошкільними підрозділами) станом на 01.09.23

Штатна чисельність працівників

(всього)

станом на

01.09.23

З них

педагогічних

(ставок)

З них техніч-ного та обслуговуючого

персоналу

К-сть здобувачів освіти

на 1

пед.прац

К-сть здобувачів освіти на 1

тех.прац

Вартість утримання

1 здобувача освіти, грн. (всього)

В тому числі коштами

місцевого бюджету, грн.

1

Білозерівський ліцей

74

29,35

20,35

9

3,6

8

68423, 77

22346,70

2

Зозівський ліцей

178

40,4

24,4

16

7,3

11,1

40089,15

14143,49

3

Іваньківський ліцей

67

28,75

19

9,75

3,5

6,9

62598,13

22133,52

4

 Липовецький ліцей №1

 ім. В. Липківського

381(ліцей)418(з філією і ЗДО)

78,65

46,4

32,25

8,2

11,8

46737,88

23006,34

 

Філія «Славнянська гімназія»

30+7(ЗДО)

16,6

11,1

5,5

3,3

6,7

 

 

5

Липовецький ліцей №2

646

109

70

39

9,2

16,6

41726,75

16234,82

 

Філія «Скитківська гімназія»

55

18,8

14,3

4,5

3,8

12,2

 

 

 

Філія «Струтинська гімназія»

36

16,3

11,3

5

3,2

7,2

 

 

6

Липовецький ліцей №3 Липовецької міської ради

164

41,9

23,9

18

6,9

9,1

42464,11

16933,86

7

Лукашівський ліцей Липовецької міської ради

102

84 +18(ЗДО)

35,85

21,95

13,9

4,6

7,3

53703,25

23034,25

8

Росошанський ліцей Липовецької міської ради

305

259+46 (ЗДО)

76,95

42,7

34,25

7,1

8,9

48041,32

27077,77

9

Нападівська гімназія Липовецької міської ради

91

66

+25(ЗДО)

30,5

18,7

11,8

4,9

7,7

51159,86

39348,86

 

ВСЬОГО

2136

523,05

324,1

198,95

 

 

46082,55

20693,80

 

 

Додаток 4

до звіту міського голови

 

 

Статистика в розрізі закладів дошкільної освіти за 2023 рік

 

 

Назва закладів дошкільної освіти

Спискова чисельність вихованців

Середня відвідуван

ність

К-сть педагогічних працівн.

К-сть техн. та обслуговую-чого персоналу

Касові видатки

Вартість утримання

1 вихованця

(за списковою чисельністю)

Вартість утримання

1 вихованця (фактична)

1

Липовецький заклад дошкільної освіти №1

115

54

16

25

5701439,62

49577,74

105582,22

2

Липовецький заклад дошкільної освіти №2

135

53

20

26

6238948,55

46214,43

117716,01

3

Зозівський заклад дошкільної освіти

17

9

2

6

1038923,28

61113,13

115435,92

4

Зозівківський заклад дошкільної освіти

14

10

3

3

729118,61

52079,90

72911,86

5

Попівський заклад дошкільної освіти

15

9

2

3

672322,22

44821,48

74702,47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Нападівський д/п

25

20

3

3

 

 

 

2

Лукашівський д/п

18

11

1

2

 

 

 

3

Славнянський д/п

7

3

1

2

 

 

 

4

Росошанський д/з

46

25

6

10

 

 

 

 

ВСЬОГО

392

193

54

80

 

 

 

 

 

Додаток 5

до звіту міського голови

 

 

Фінансова участь суб’єктів господарювання Липовецької ТГ та інших суб’єктів у вирішенні соціально-економічних проблем громади

у 2023 році станом на 31.12.2023 року

 

№ з/п

Суб’єкти господарювання та жителі громади

Сума, тис. грн.

1

ГО «Авеліст» (ремонт укриття – ліцей № 1)

1166,612

2

БФ «МХП-громаді»

930,9

3

ВБФ «Фонд Сергія Тігіпка»

808,144

4

Кучер Володимир Васильович

400,0

5

ТОВ «Колорит Агро» (с. Білозерівка)

400,0

6

ЮНІСЕФ (облаштування кухні і харчоблоку у 3 ліцеях)

219,42

7

ТОВ «Рідні лани» (с. Зозівка)

205,0

9

ГО «Незалежність» - дит. майданчик в с. Зозів

150,0

10

ФОП Козак Л. В.

112,0

11

Фонд «Лего-фундейшн» (оргтехніка для освіти)

93,0

12

ПСП «Агрофірма «Нападівська»

87,0

13

Муніципалітет м. Йихві (Естонія) – генератор

70,793

14

ТОВ «Агробуд» (смт. Оратів)

50,0

15

ТОВ «Віміс» (Марківський Р. В.)

30,0

16

Тихонюк Руслан (Чехія)

24,0

17

ТОВ «Арсенал інвест груп»

20,0

18

ФГ «Єллена-М» (Магденко м. М.)

20,0

19

Фермери громади

24,5

20

Інші

36,6

 

Разом

4847,969

 

 

Додаток 6

до звіту міського голови

 

 

Інформацію про земельні торги (аукціони) за 2023

 

№ з/п

Переможець торгів

Кадастровий номер

Цільове призначення

Площа, га

Місце розташування

Стартова ціна

Ціна лота

Відсоток орендної плати

Дата проведення

1

ФГ «СУХОСТАВСЬКИЙ

0522281400:01:002:0626

для рибогосподарських потреб (10.07)

12,3400

с. Зозів

29 784,07

60000,00

24,17

13.04.2023

2

ФОП Комаровська Любов Сергіївна

0522281400:01:002:0629

для рибогосподарських потреб (10.07)

12,0508

с. Зозів

29 086,05

31500,00

12,99

13.04.2023

3

ТОВ «СОП «ЩАСЛИВЕ»

0522287000:06:000:0227

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

2,9213

за межами с. Щаслива

12545,81

110500,00

105,69%

06.04.2023

4

ТОВ «СОП «ЩАСЛИВЕ»

0522287000:01:000:1500

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

11,3000

с. Щаслива

55719,69

270100,00

58,17%

16.05.2023

5

СТОВ «БЕРЕСТІВКА»

0522283600:07:000:1182

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

10,0000

за межами с. Берестівка

47116,20

250000,00

63,67%

16.05.2023

6

Хлівний Микола Миколайович

0522287000:06:000:4074

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

16,3050

за межами с. Щаслива

69224,15

302000,00

52,35%

18.05.2023

7

Хлівний Микола Миколайович

0522284800:04:000:1027

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

12,7233

за межами с. Попівка

56245,60

286000,00

61,02%

18.05.2023

8

ТОВ «СОП «ЩАСЛИВЕ»

0522287000:06:000:0372

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

2,9257

за межами с. Щаслива

13784,79

51521,58

44,85%

24.05.2023

9

Хлівний Микола Миколайович

0522286800:02:000:3139

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

6,7956

за межами с. Струтинка

23153,17

143000,00

74,12%

01.06.2023

10

Хлівний Микола Миколайович

0522286800:02:000:3263

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

14,4276

за межами с. Струтинка

65944,00

320700,00

58,36%

01.06.2023

11

Хлівний Микола Миколайович

0522286800:02:000:3139

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

11,7097

за межами с. Росоша

54812,80

237000,00

51,89%

01.06.2023

12

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522281400:05:000:1148

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

7,7700

за межами с. Зозів

80970,89

150000,00

22,23%

23.06.2023

13

Лейбук Анатолій Васильович

0522287000:05:000:1215

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

4,5000

за межами с. Білозерівка

32351,63

32750,00

12,15%

27.06.2023

14

Хлівний Микола Миколайович

0522286800:02:000:3144

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

5,3154

за межами с. Струтинка

24697,85

120000,00

58,30%

06.07.2023

15

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522287000:05:000:1165

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

9,0284

за межами с. Королівка

38269,77

167200,00

52,43%

06.07.2023

16

Хлівний Микола Миколайович

0522287000:06:000:4069

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

15,9265

за межами с. Щаслива

67054,59

248000,00

44,38%

25.07.2023

17

ПрАТ «Зернопродукт МХП»

0522284800:03:000:3046

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

15,1197

за межами с. Попівка

54143,52

180566,00

40,02%

02.08.2023

18

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522283600:10:000:2136

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

11,9953

за межами с. Нарцизівка

50316,89

231000,00

55,09%

02.08.2023

19

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522286100:05:000:4696

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

7,5785

за межами с. Скитка

33244,99

146000,00

52,70%

02.08.2023

20

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0523183900:02:005:0190

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

4,0000

за межами с. Очитків

4312,73

70001,00

194,77%

11.08.2023

21

Хлівний Микола Миколайович

0522284800:03:000:3109

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

20,0000

за межами с. Попівка

81240,46

460001,00

67,95%

30.08.2023

22

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522285600:03:000:0608

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

1,9683

за межами с. Росоша

6103,35

40001,00

78,65%

18.09.2023

23

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522285600:03:000:0611

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

5,9085

за межами с. Росоша

20260,96

115055,00

68,14%

26.09.2023

24

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522285600:03:000:0612

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

2,5170

за межами с. Росоша

5236,93

56001,00

128,32%

26.09.2023

25

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0522286100:05:000:4886

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

6,8027

за межами с. Скитка

19 368,06

25000,00

15,49%

20.11.2023

26

ПСП «АГРОФІРМА НАПАДІВСЬКА»

0523183900:02:004:0143

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

8,0588

за межами с. Очитків

26124,68

120000,00

55,12%

13.12.2023

27

Щербіна Наталя Іванівна

0522281400:01:002:0639

для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (01.01)

11,4000

с. Зозів

47229,93

260000,93

68,76%

04.12.2023

 

Всього

   

251,3881

   

4483897,51

   

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь