Пошук

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

Дата: 01.11.2023 12:15
Кількість переглядів: 189

 

Фото без опису

Раціональне харчування дітей


 Раціональне харчування є найважливішою складовою формування здоров’я дитини, сприяє збереженню здоров’я, опірності фізичним факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». 

Сучасна людина часто споживає продукти, які пройшли надмірну обробку в промислових умовах. Вони містять велику кількість насичених жирів, цукру, харчових добавок та солі, що може негативно впливати на здоров’я та спричиняти хвороби.

Для дітей, на думку педіатрів та дієтологів, найбільш шкідливі солодощі, чіпси, сухарики, копченості, фаст-фуд, газовані напої, консерви, кетчуп, майонез, напівфабрикати тощо.

На жаль, нині багато дітей споживають продукти, які можуть завдати значної шкоди їх імунній системі та загалом здоров’ю.

Неправильний раціон під час інтенсивного росту та розвитку дитини може викликати не тільки функціональні розлади та хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, але й відхилення в роботі практично всіх систем організму. У школярів це може проявлятися через зниження уваги та пам’яті, швидку втому та зменшення інтересу до навчання.

Нездорова їжа є основною причиною ожиріння. За останні три десятиліття вдвічі зросла кількість людей, які страждають на це захворювання. При цьому надмірна вага провокує ендокринні хвороби: підшлункова залоза не може справитися з надлишком цукру в організмі, що може призвести до розвитку цукрового діабету.

Тривале споживання «швидкої їжі» може призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів. У фаст-фуді немає вітамінів та корисних мікроелементів, а замість цього можуть у великій кількості міститися канцерогени, пересмажена олія та різні барвники. Небезпечна їжа швидкого приготування й тим, що її споживання негативно впливає на розумову діяльність дитини.

Висококалорійні страви, такі як шоколад, піца й картопля фрі, можуть призвести до формування залежності. Крім того, що така їжа містить порожні калорії, до продуктів додають смакові добавки, які привчають дітей до сильних штучних смаків. Корисна їжа після них може здаватися менш смачною. Симптоми відмови від деяких продуктів можуть супроводжуватися дратівливістю, тривогою та депресією. Небезпека для організму зростає пропорційно термінам вживання шкідливих продуктів.

 

Щоб покращити та збалансувати щоденний раціон дитини потрібно правильно організувати режим. В це поняття входить: 

  • суворе дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними; 

  • раціональна в фізіологічному відношенні кратність прийомів їжі (залежить від віку та стану здоров’я дитини); 

  • правильний кількісний та якісний розподіл їжі на окремі прийоми; 

  • умови прийому їжі та поведінка дитини під час їжі.

А також:

  • заохочуйте її щодня їсти овочі, фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;

 

  • мінімізуйте кількість солі – для дітей – 2-3 г на добу, для підлітків – менш як 5 г на добу;

 

  • зменште споживання цукру: 25-50 г на добу, включаючи фруктові цукри;

 

  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) та нежирне м’ясо;

 

  • слідкуйте за водним балансом дитини: кількість води, рекомендована для споживання, залежить від багатьох факторів – рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир – почуття спраги;

 

  • використовуйте корисні олії (оливкову, кукурудзяну, лляну, гарбузову, горіхову). Для повноцінного засвоєння речовин, що містяться в овочах і фруктах часто потрібні жири, тому овочеві або фруктові салати заправляють рослинною олією, сметаною чи вершками.

Для нормального функціонування організму дітей та підлітків необхідно включати в їх раціон більше тваринного білка (риба, молочні продукти) та менше швидких вуглеводів (солодощі, випічка).

Будьте прикладом для своїх дітей, адже вони схильні повторювати все за батьками. Пам’ятайте, що харчування дитини в дошкільному й молодшому шкільному віці впливає на її здоров’я в майбутньому.

 

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь