Пошук

Готуємось до школи — здаємо аналізи, женемо глисти, беремо довідку 086

Дата: 07.08.2023 09:20
Кількість переглядів: 275

Фото без опису

— Перед школою має бути огляд педіатра або сімейного лікаря, дитячого хірурга, дитячого офтальмолога.Обов’язково має бути огляд дитячого стоматолога, тому що з п’ятирічного віку дітям варто робити панорамний знімок зубів. Щоб стоматолог міг подивитися чи все впорядку з прикусом, чи є всі зачатки зубів. Інші спеціалісти — якщо для цього є потреба. Наприклад якщо в дитини є проблеми з серцем, то обов’язково потрібен огляд кардіолога, тому що перед першим класом сімейний лікар встановлює групу фізкультури де буде займатися дитина. Без кардіолога, ми це зробити не можемо, якщо є якісь порушення ритму, чи інша патологія серця. Якщо в дитини є розлади мови, вона погано розмовляє, сімейний лікар направляє до невролога, логопеда. Тобто в даному випадку сімейні лікарі працюють як фільтри.

  • Які аналізи здавати, яких спеціалістів проходити — питання, які постійно задають собі батьки на початку навчального року.
  • Справа не лише у довідці № 086–1, мова про здоров’я дитини і про те щоб не пропустити хворобу.
  • Сімейний лікар розповідає, що потрібно і чого не потрібно робити перед школою.

За словами сімейного лікаря Лариси Титарчук, всі необхідні аналізи і перелік спеціалістів, які має пройти дитина, перед тим як піти до школи прописані наказом МОЗу № 682. І незважаючи на воєнний стан нічого в тому не змінилося.

— Якщо дитина йде в перший клас, вона повинна здати загальний аналіз крові, плюс сімейні лікарі від себе додають аналіз — феритин, — говорить лікарка. — Тому що феритин — це показник заліза в організмі (депо заліза в організмі). Адже з гемоглобіном може бути все добре, а феритин низький — це може бути прихований залізодефіцит, який потребує корекції.

До 11 років...

— До 11 років в принципи всі обстеження і консультації можуть бути за показами, — говорить лікарка. — А так, достатньо огляду педіатра, або сімейного лікаря і загального аналізу крові раз на рік.

В 11 років, за словами Лариси Титарчук має бути обов’язково огляд дитячого хірурга, ортопеда травматолога, офтальмолога, стоматолога, аналіз крові. За наказом МОЗу ще також передбачено визначення рівня цукру в крові, в групах ризику по цукровому діабету. І знову ж таки консультація інших спеціалістів якщо для цього є покази.

12–13 років — просто достатньо огляду сімейного лікаря. Інші спеціалісти за показами.

14–15 років — має бути хірург, стоматолог, для дівчаток гінеколог (за показами, якщо є проблеми з менструальним циклом, чи з розвитком) дитячий ендокринолог (знову ж таки якщо є проблеми з ендокринними патологіями)

— На цих спеціалістів варто звернути увагу, тому що підлітковий вік, це як перехід з дитинства до дорослого життя, — говорить лікар. — Також в цьому віці передбачена флюорографія, або замість неї можна зробити рентгенографію органів грудної клітини. І як завжди аналіз крові та інші спеціалісти за показами.

16–17 років — стоматолог, гінеколог за показами, флюорографія (інші спеціалісти за показами)

Що лікар робить на прийомі?

— Ми проводимо вимірювання зросту та маси тіла, дивимося вушка, ротик, носик, оглядаємо повністю шкіру на наявність висипань, оглядаємо родимки, якщо щось викликає підозру направляємо до дерматолога, — говорить лікарка. — Якщо немає дерматоскопа, або не лікар не володіє технікою дерматоскопії то сімейний лікар направляє до спеціаліста. Одним словом якщо пацієнта нічого не турбує і лікар на огляді не виявив якихось відхилень, проводити додаткові обстеження, аналізи — не потрібно.

А глисти коли гнати?

— Так склалося, що глисти сьогодні в нас є винуватцями всього, і кашлю в дитини, і якоїсь висипки, і атопічного дерматиту, і скреготіння зубами, і просто проблем зі сном та здоров’ям, — говорить лікарка. — Але рутинно їх просто так проганяти не потрібно. Тому що, по-перше, Україна не є ендомічної зоною для таких супер розповсюджених глистяних інвазій. Так в нас трапляється аскаридоз, ентеробіоз. І щоб їх виявити просто потрібно здати аналіз калу на яйця глист. Здавати цей аналіз потрібно тричі, з довільним інтервалом. Тобто немає такого, що тиждень через тиждень, здали сьогодні, ще раз можна наступного дня, ще раз через кілька днів… І якщо в цих трьох зразках яйця глист не виявлено нічого гнати не потрібно, хоча потрібно щось робити якщо яйця виявлено хоча б в одному зразку. А по-друге, варто пам’ятати що протиглистяні препараті дуже токсичні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь