Пошук

Як запобігти ботулізму радять фахівці Липовецького управління Держпродспоживслужби

Дата: 02.08.2023 11:24
Кількість переглядів: 91

Питання харчових отруєнь людей, викликаних збудником ботулізму є досить актуальним. Щороку в Україні фіксується близько 100 випадків захворювань, з яких близько 10% закінчуються летально.

Ботулі́зм - тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані із вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ:

• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

• сильно виражена сухість у роті;

• важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає);

• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

• запаморочення;

• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Будь яка профілактика краща за лікування, тому для запобігання захворюванню на ботулізм необхідно:

  • Дотримуватись чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  • Не вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки, банки зі здутими кришками, банки, з яких щось витікає, банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  • Уникати споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  • Не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавати їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
  • Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, аніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь