Як запобігти ботулізму радять фахівці Липовецького управління Держпродспоживслужби
Питання харчових отруєнь людей, викликаних збудником ботулізму є досить актуальним. Щороку в Україні фіксується близько 100 випадків захворювань, з яких близько 10% закінчуються летально.
Ботулі́зм - тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються та накопичуються.
Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані із вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.
Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ:
• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Будь яка профілактика краща за лікування, тому для запобігання захворюванню на ботулізм необхідно:
- Дотримуватись чистоти сировини. Чим ретельніше промита риба перед засолом, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
- Не вживати їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки, банки зі здутими кришками, банки, з яких щось витікає, банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
- Не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
- Уникати споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
- Не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
- Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавати їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
- Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, аніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області