Пошук

ОСОБЛИВОСТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ У ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Дата: 15.12.2022 15:27
Кількість переглядів: 98

Особливості охорони праці під час виконання робіт у зимовий період.

 

Аналізуючи причини нещасних випадків при виконанні робіт у зимовий період на підприємствах, більшості з них можна було б запобігти, якби вчасно було вжито профілактичні заходи. Профілактичні заходи повинні проводитись щоденно з кожним працівником, враховуючи особливості його робочого місця. Боротьбу з травматизмом необхідно починати з організаційних  заходів.

Перший найефективніший організаційний захід – регулярне, своєчасне проведення інструктажів з охорони праці, навчання працівників безпечних методів виконання робіт в зимовий період. Особливу увагу при виконанні робіт, працівникам та відповідальним особам необхідно приділяти виконанню робіт в зимовий період.

Працівникам, робочий день яких проходить на відкритому повітрі необхідно остерігатись холоду. Вони під час роботи піддаються впливу декількох шкідливих виробничих факторів. Це і низька температура і слизькі поверхні. Тому кожен інженер з охорони праці повинен донести до працівників та їх керівників правила безпеки перебування на відкритому повітрі взимку. Якщо говорити про обмороження та замерзання, то вони можливі і при плюсовій температурі навколишнього повітря. Обмороження може статись внаслідок різких та частих коливань температури, високої вологості повітря, вітру. Також, перебування працівників у  тісному та вологому одязі і взутті може викликати збільшення тепловіддачі організму і порушити нормальний кровообіг. Обмороженню також сприяють нерухоме положення, втома, голод, крововтрата та поранення.

Попередити обмороження можна наступним чином: потрібно не допускати намокання ніг, одяг і взуття повинні бути цілими, сухими, час від часу необхідно активно рухатися (ходити, бігати), вживати гарячий чай і їжу.

При низьких температурах обмороження може статися під час дотику голими руками до металевих частин машин, механізмів, приладів та інструментів. Щоб уникнути цього,  працівники повинні бути забезпеченні рукавицями.

Через погіршення погодних умов слід звернути увагу на попередження травмування працівників під час пересування. Основними причинами настання таких нещасних випадків є падіння через незадовільний стан тротуарів, доріг (неприбраний сніг, ожеледиця тощо), та травми отриманні через падіння з даху бурульок та снігу.

Служба охорони праці повинна надавати  рекомендації щодо зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов на працівників з урахуванням специфіки їхньої роботи. Роботодавець у свою чергу повинен розробити та реалізувати заходи щодо створення безпечних умов праці та профілактики виробничого травматизму, а саме:

  • забезпечити формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних заходів на території підприємства. При наявності снігового покриття, своєчасно проводити роботи по прибиранню та посипанню території речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці;

  • організувати безпечне та своєчасне прибирання дахів будівель і споруд від снігово-льодових утворень.  При неможливості проведення таких робіт, обмежити доступ працівників до небезпечних дільниць;

  • організувати заходи по збереженню тепла у виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог діючих санітарних норм;

  • проводити позапланові інструктажі з охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху по території підприємства та території міста у зв’язку із виконанням посадових обов’язків по затвердженому маршруту;

  • проводити позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особистої пильності та дотримання правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умовах;

  • утеплити кабіни автомобілів тракторів, самохідних машин, призначених для експлуатації у зимовий період. Забезпечити справність системи обігріву та запуску двигуна з кабіни;

  • забезпечити на підприємстві наявність пристроїв для підігріву води, мастила, полегшення запуску двигуна. Підігрів двигуна та інших частин автомобіля, трактора паяльною лампою та відкритим вогнем забороняється. Водіям, трактористам, вантажникам та іншим особам під час стоянки забороняється відпочивати та спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні;

  • при виконанні робіт далеко від населених пунктів та проїзних доріг, при температурі повітря нижче – 200С, а також під час хуртовин та снігопаду необхідно направляти не менше двох водіївПеред виїздом автомобілі повинні бути повністю заправлені пальним. За поверненням автомобілів на місце стоянки в кінці дня повинні стежити відповідальні особи;

  • при експлуатації автомобілів під час ожеледиці необхідно забезпечувати їх ланцюгами, засобами укриття, утеплення двигуна з боку радіатора.

Впровадження вищевказаних заходів забезпечить значний вплив на профілактику виробничого травматизму та допоможе зберегти життя та здоров’я працівників під час їх трудової діяльності у зимовий період.

І насамкінець, хочу повідомити, що у разі настання нещасного випадку або гострого професійного захворювання роботодавець повинен повідомити про факт такого випадку протягом двох годин по телефону та не пізніше наступного робочого дня:

- робочий орган Фонду соціального страхування України;

           - територіальне управління Держпраці у Вінницькі області.

Повідомлення про нещасний випадок надсилається за місцем його настання (крім випадків які стались під час руху транспортних засобів).

 

                                                                                       Липовецьке відділення УВД

                                                                                       ФССУ у Вінницькій області

                                                                                      м. Липовець, вул. В Липківського, 57

                                                                                       Тел.  (роб). 2-11-56

                                                                                                (моб). 068-212-46-72Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь