Пошук

Соціальний захист працівників

Дата: 12.09.2022 16:46
Кількість переглядів: 901

Згідно з чинним законодавством, кожен працівник, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, має право на соціальний захист, що передбачає проведення страхових виплат, а також надання їм медичних та соціальних послуг. Реалізація цього права здійснюється Фондом соціального страхування України (далі – Фонд). Фонд є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, проводить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами страхування.

Всі працівники, які перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності.

Факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується в порядку, затвердженому постановою КМУ № 337 від 17.04.2019 року. Роботодавець, згідно зі ст. 22 Закону України «Про охорону праці», зобов’язаний проводити розслідування кожного нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також повідомляти про кожний нещасний випадок або професійне захворювання на підприємстві – п. 5, ч. 2 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Перелік обставин, за яких настає страховий випадок та перелік професійних захворювань визначаються Кабінетом Міністрів України – постанова № 337 від 17.04.2019 і постанова № 1662 від 08.11.2000 року (зі змінами постанова КМУ 394 від 13.05.2020 р.) відповідно.

Підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку за формою Н-1 або акт розслідування професійного захворювання за формою П-4.

Страхові виплати складаються із:

1) страхової виплати втраченого заробітку залежно від ступеня втрати професійної працездатності – щомісячна страхова виплата;

2) страхової виплати одноразової допомоги потерпілому, у разі встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, яка визначається у відсотках;

3) страхової виплати одноразової допомоги у разі смерті потерпілого (членам його родини та особам, які перебували на утриманні померлого);

4) страхових витрат на медичну та соціальну допомогу.

У разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання.

Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК.

Якщо внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання потерпілий тимчасово втратив працездатність, Фонд фінансує всі витрати на його лікування.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100% середнього заробітку. При цьому перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачується роботодавцем за рахунок коштів підприємства (установи організації), починаючи з шостого дня виплати проводить Фонд.

Отже, у разі виникнення питань щодо соціального захисту працівників, проведення страхових виплат, матеріального забезпечення, розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань звертайтесь до Липовецького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області, яке розташоване за адресою: м. Липовець, вул. В Липківського, 57, тел.. 2-11-56.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь