Пошук

Створення безпечних та здорових умов праці

Дата: 17.01.2022 16:04
Кількість переглядів: 350

Фото без опису

Уклавши трудовий договір із найманим працівником, роботодавець повинен подбати про  належні, безпечні й здорові умови праці, запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням.

Що таке умови праці? Це все, що впливає на стан здоров’я й працездатність працівника. Це робоче місце, стан технологічних процесів, устаткування й інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, санітарно-побутові умови.

Умови праці безпечні, якщо вплив на працівника небезпечних і шкідливих виробничих чинників усунено або їхнє значення не перевищує гранично допустимих рівнів.

Повну відповідальність за забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці несе роботодавець і робить це власним коштом.

Виграють усі сторони — і роботодавець, і працівник. Адже,  при цьому можна уникнути витрат і збитків через можливі зупинки виробництва, тривалу відсутність працівника на роботі, компенсації на лікування й реабілітацію, а також навчання нових працівників. Також, можна врахувати й непрямі витрати: шкоду для репутації в разі нещасних випадків, зниження мотивації працівників, плинність кадрів.

Нижче — перелік заходів, які повинен розробити та реілізувати роботодавець.

1. Служба охорони праці на підприємстві.

 

З метою організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці роботодавцем створюється служба охорони праці.

Служба охорони праці створюється на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 чоловік  функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва(суміщення)  особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 чоловік для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатись сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.

 

2. Інформування працівників:

 

При прийнятті на роботу працівники інформуються про наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих чинників, можливий їх вплив на здоров’я, а також про передбачені пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

Перед початком самостійної роботи обов’язково проводиться вступний інструктаж з охорони праці.

 

3. Пільги й компенсації.

 

За важкі та шкідливі умови праці працівнику надаються: лікувально-профілактичне лікування; молоко; газована солона вода; оплачувані перерви санаторно-оздоровчого призначення; скорочений робочий час; додатково оплачувану відпустку.

 

4. Атестація робочих місць.

 

Атестація робочих місць є обов’язковою для підприємств, де технологічний процес, обладнання, матеріали є потенційним джерелом шкідливих і небезпечних виробничих чинників. Проведення атестації регламентується постановою КМУ № 442 від 01.08.1992 р.(зі змінами постанова КМУ № 741 від 05.10.2016)

 

 

.5. Обов’язкові медогляди.

 

Відповідно до ст.. 17 Закону України «Про охорону праці»  роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (під час прийняття) та періодичного (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, обов’язкового медичного огляду осіб до 21 року.

 

6. Засоби індивідуального захисту.

 

Відповідно до ст.. 8 Закону України «Про охорону праці» працівникам, задіяним на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби.

 

7. Навчання і перевірка знань працівників з охорони праці.

 

Роботодавець зобов’язаний під час прийняття працівників на роботу і в процесі роботи організувати проведення  інструктажів, навчання та перевірки знань з питань охорони праці. Працівники, заняті на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою та Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі проходять спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. Питання щодо проведення навчання та інструктажів з питань охорони праці регламентується «Типовим положенням про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці № 15 від 26.01.2005 р. (зі змінами наказ Міністерства соціальної політики № 140 від 30.01.2017 р.)

 

8. Запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням.

 

Роботодавець повинен впроваджувати прогресивні технології та кращий досвід з охорони праці, а також забезпечити належне утримання виробничих будівель та споруд, виробничого обладнання та устаковання, стежити за їхнім технічним станом. Відповідно до ст..22 Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

 

 

 

Липовецьке відділення УВД ФССУ

у Вінницькій області

Тел. 2-11-56


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь