Пошук

На розгляді Липовецької міської ради перебуває електронна петиція

Дата: 12.11.2021 09:21
Кількість переглядів: 374

«Петиція про гуманне зменшення кількості безпритульних тварин у місті та контроль над їхнім розмноженням»

Усі місцеві жителі так чи інакше прагнуть аби на вулицях не було бродячих тварин, в першу чергу собак. Адже вони:
- гуртуються в шумні зграї;
- розносять сміття;
- нападають під час вигулу на домашніх тварин та їхніх власників;
- загрожують дітям та дорослим агресивною поведінкою та перенесенням небезпечних хвороб.

Станом на сьогодні у місті Липовець:
1. Не здійснено підрахунку вуличних тварин, що ускладнює реальну оцінку масштабів проблеми.
2. Не проведено відлов, вакцинацію, стерилізацію та кліпсування (ідентифікація) бродячих тварин, які практикуються в містах України та Європи.
3. Відсутній контроль над розведенням домашніх тварин, які часто стають безпритульними у разі неспроможності власників до їхнього утримання.
4. Не створено притулок для тварин.

Згідно зі статтею 23 Закону України Про захист тварин від жорстокого поводження:
«Для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції безпритульних тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах».
А також статтею 24:
«Місцеві бюджети можуть передбачати кошти на створення притулків для тварин та відшкодування витрат притулкам по утриманню тварин незалежно від форм власності».

В першу чергу пропонується:

1. Розробити місцеву програму гуманного регулювання чисельності тварин та здійснити просвітницьку діяльність для громадян з поясненням положень Закону про захист тварин від жорстокого поводження. Залучити для цього волонтерів, зооактивістів, громадські організації.
2. Провести біостерилізацію та вакцинацію тварин по районам міста з залученням волонтерів та небайдужих громадян. Зробити дані процедури доступними для громадян з домашніми тваринами. Окремими групами провести дані процедури для безпритульних тварин, після чого здійснити кліпсування для подальшої ідентифікації. Заручитися підтримкою Управління Держпродспоживслужби в області.
3. Регулювання чисельності безпритульних тварин здійснювати лише методом біостерилізації та прилаштуванням тварин у нові сім'ї.
4. Розпочати створення притулку для тварин з урахуванням європейского досвіду та з мінімальними витратами з місцевого бюджету, а саме:
- внесення пункту про створення притулку та проведення вищезгаданих заходів до бюджету громади;
- виділення ділянки під будівництво (з віддаленістю в 300 метрів від інших будівель) та внесення її у генплан міста;
- залучення місцевих та закордонних громадських організацій, які готові частково фінансувати побудову притулку та утримання тварин;
- створення на базі притулку ветеринарного кабінету для надання платних послуг, ветаптеки, платної перетримки (готелю) для домашніх тварин тощо, для забезпечення притулку власними коштами. Платні послуги притулку можуть бути доступні і для сусідніх громад.

Дані заходи є довгостроковими, але вони вирішать проблеми взаємодії тварин та людей; зменшать чисельність тварин гуманним методом, не викликаючи суспільного спротиву, акцій протесту, відповідно до норм Європейського Союзу; допоможуть зарекомендувати Липовець як відкрите та безпечне місто для людей та тварин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь