Пошук

Новації шкільного харчування

Дата: 17.09.2021 13:09
Кількість переглядів: 435

Ось і стартував процес навчання. Учні все глибше занурюються у світ знань, а для кращого сприйняття нового матеріалу дуже важливо для дитячого організму вчасно отримувати енергію з поживних речовин. Тому вкрай важливим залишається питання їх своєчасного та повноцінного харчування.

Вперше з 2004 року в Україні переглянуто не тільки натуральні норми продуктів в навчальних та оздоровчих закладах, але й кардинально змінились вимоги до порядку організації харчування, що дасть можливість в перспективі не тільки зберегти здоров’я дітей, а й сформувати звичку до здорового харчування.

Напевно давно назріло питання реформування шкільного харчування, адже щорічні статистичні дані стосовно хвороб ендокринної системи та  захворювань органів  травлення серед дітей та підлітків мають тенденцію до зростання.  А з віком до цих патологій додаються і хвороби системи кровообігу, в т. ч. хвороби серця, та гіпертонічна хвороба. І не останню роль у формуванні цих показників відіграє спосіб харчування, оскільки вживання занадто жирної та соленої їжі, а також страв, багатих на вуглеводи негативно впливає на функціонування всіх органів та систем.

Тож метою реформування шкільного харчування є призвичаїти дітей до вживання корисних продуктів, а в недалекій перспективі - знизити рівень неінфекційної захворюваності і всього населення.

Тож, настав час докладніше ознайомити дітей та їх батьків з основними змінами, які передбачені одразу двома нормативними документами – це Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти. Одразу слід зауважити, що на теперішній час, враховуючи існуючі договори на постачання продуктів харчування, до 31 грудня 2021року триває так званий «перехідний період», коли з асортименту шкільних їдалень вже вилучено заборонені до споживання Санітарним регламентом продукти, але ще не забезпечується виконання встановлених нових норм харчування.

Так яких же  норм харчування торкнулись зміни і як буде організоване харчування учнів з Нового 2022 року?

В першу чергу зміни стосуються обмеження вживання солі, цукру та жирів.  Так, наразі  здійснюється поступове зменшення вживання солі з 8-10 г (які раніше передбачались на день при одноразовому харчуванні у школах) до 1-1,5г з 01 січня 2023 року, причому повинна використовуватись тільки йодована сіль. Суттєво зменшується кількість цукру з 15-18г до 7,5г.

Під час приготування страв та виробів кількість цукрів, що додаються, не повинна перевищувати 5 грамів на 100 грамів/мілілітрів готової страви, причому напої, такі як чай, какао повинні бути без додавання цукру взагалі.

Нормативна кількість жирів тваринного та рослинного походження зменшена майже в 2 рази, кількість жирів тваринного походження повинна становити лише 10% від загальної їх кількості. З цією метою,  при одноразовому харчуванні в школі, передбачається використання тільки м’яса птиці, причому без шкіри та кісток.

Смажені страви з м’яса, риби та овочів дозволяється передбачати в меню лише один раз на тиждень.

Новими нормами не передбачене вживання ковбасних виробів, м’ясних, рибних та плодоовочевих консервів, а також кондитерських виробів.

Також пропонується зменшити і споживання хліба з 60-80г до 30г, причому тільки три рази на тиждень. Крім того, хліб повинен бути цільнозерновий  з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі.

Страви з картоплі будуть присутні в шкільному меню тільки 1 раз на тиждень.

Натомість суттєво збільшена норма споживання різноманітних овочів, фруктів, молока та кисломолочних продуктів, круп та бобових. Так, щоденно в раціоні повинно бути по одній порції овочів та фруктів або страв з них. Морська риба повинна готуватись принаймні один раз на тиждень, а страви з м’яса – не менше 2 разів.

Торкнулись зміни і  харчових продуктів, призначених до реалізації в буфетах. Відтепер, крім виробів з кремом, морозива, харчових концентратів, газованих напоїв, грибів, продуктів, що містять підсолоджувачі, синтетичні барвники та ароматизатор, підсилювачі смаку та аромату, заборонено реалізацію кави та кавових напоїв.

А от бутерброди можуть бути з сиром твердим, з вершковим маслом, яйцем, зеленню, свіжими або сухими прянощами, з переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням без додавання солі і соусів, з овочами та фруктами.  Також дозволяється реалізація овочевих та фруктових салатів в порційних упаковках, а також молока та кисломолочних напоїв.

Відтепер в школі можлива організація харчування дітей з особливими дієтичними потребами. Для цього лише потрібно надати в заклад медичну довідку, видану сімейним лікарем чи педіатром із зазначенням рекомендацій щодо обмеження/виключення відповідних харчових продуктів, напоїв, страв та із встановленням відповідного діагнозу.

Якщо ж Ваша дитина відвідує групу подовженого дня, то для неї повинно бути організоване триразове харчування.

Звичайно, спочатку організація харчування за новими нормами зазнає багато критики, а страви будуть здаватися несмачними, але, слід пам’ятати, що  звичку до здорового харчування, потрібно прищеплювати ще з дитинства, а не тоді, коли лікарі приписують Вам дієту з обмеженням чи взагалі забороною вживання певних продуктів за станом здоров’я.

Тому, для досягнення позитивного ефекту, рекомендуємо батькам при організації харчування дитини вдома  також притримуватись зазначених рекомендацій, адже тільки при умові дотримання принципів наступності та єдності вимог в організованому колективі і в родині можливе формування здорового дитячого організму.

Липовецьке управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь