Пошук

Медичні огляди працівників

Дата: 16.09.2021 11:45
Кількість переглядів: 286

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування попередніх (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними  умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Процедуру проведення медичних оглядів працівників вищевказаних категорій визначено «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій», затвердженого наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 (зі змінами наказ МОЗ України від 14.02.2012 № 107).

Спочатку роботодавець організовує проведення лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників відповідно до Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженої наказом МОЗ України від 08.04.2014 № 248. Для цього подається заява до ДП «Вінницький експертно-технічний центр Держпраці» щодо проведення лабораторних досліджень.

Після цього роботодавець подає до територіального управління Держпраці у Вінницькій області заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році. До заяви додаються: штатний розпис (витяг); дані лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу. Після розгляду наданих документів спеціалістом відділу з питань гігієни праці за участю представника первинної профспілкової організації до 01 грудня поточного року складається Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у наступному  році (далі – Акт).

На підставі Акта роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам. Один примірник залишається на підприємстві, другий надсилається до лікувально-профілактичного закладу, третій до відділу з питань гігієни праці територіального управління Держпраці у Вінницькій області, четвертий до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Важливо скласти Акт до 01 грудня поточного року. До Акта вносяться дані щодо шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу та дані щодо робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичний) медичний огляд.

Під час прийняття на роботу або в разі переведення на іншу роботу роботодавець повинен видати направлення на обов’язковий попередній медичний огляд за встановленою формою. У направленні повинна бути вказана характеристика умов праці працівника. У свою чергу інформація про характеристику умов праці для кожної професії міститься лише в Акті. Таким чином, якщо на підприємстві до початку наступного року не складено Акт, то у роботодавця з 01 січня наступного року будуть відсутні законні підстави для направлення працівника на попередній медичний огляд і для внесення до направлення даних щодо характеристики умов праці.

Отже, роботодавцям слід з усією відповідальністю поставитись до цього питання, щоб забезпечити реалізацію права працівників на своєчасний та повноцінний медичний огляд під час прийняття на роботу та в процесі трудової діяльності.

                                                                                     

 

Липовецьке відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Вінницькій  області

Тел.: (04358) 2-11-56           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь