Пошук

Отримайте дозвіл на роботи підвищеної небезпеки

Дата: 14.09.2021 15:33
Кількість переглядів: 366

Фото без опису

25 червня 2021 року о 12:05 год. неподалік відрізку дороги М-12 Житомирським шосе Вінницького району Вінницької області в напрямку з міста Вінниця до села Десна Вінницького району поблизу з’їзду  до ТОВ «Вінбетон» стався резонансний випадок зі смертельним наслідком із фізичною особою-підприємцем Поліщуком Р.А. Під час вантажно-розвантажувальних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі 110 кВт ФОП Поліщук Р.А. отримав ураження електричним струмом. Цей випадок стався в результаті пошкодження повітряної лінії електропередачі, яке відбулось після дотику стріли автокрана КТА-25 «Силач».

Територіальним управлінням Держпраці у Вінницькій області було створено спеціальну комісію з розслідування цього випадку, під час якого було встановлено основну причину та осіб, чиї дії призвели до настання нещасного випадку. Отже, основна причина – недодержання вимог законодавства про охорону праці в частині неотримання дозволу на виконання робіт в охоронних зонах ПЛ (повітряних ліній) в енергопідприємства. Винні особи:  ФОП Поліщук Р.А. – не дотримався вимог безпеки під час вантажно-розвантажувальних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі  в частині неотримання дозволу на виконання робіт в охоронній зоні ПЛ. За результатами розслідування спеціальна комісія визнала цей нещасний випадок таким, що пов'язаний з виробництвом, та склала акт за формою Н-1/П, відповідно родина потерпілого отримає страхові виплати, передбачені чинним законодавством.

Правилами безпечної експлуатації електроустановок (НПАОП 40.1-1.01-97) зазначено, що під час виконання робіт в охоронній зоні ліній електропередачі слід виконувати вимоги «Правил охорони електричних мереж» щодо додержання безпечних відстаней між підіймальними та висувними частинами вантажопідіймальних машин і струмовідними частинами.

Стаття 21 Закону України «Про охорону праці» зобов’язує роботодавця отримати дозвіл на виконання робіт та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки. Відповідний дозвіл видається територіальним органом Держпраці за місцем реєстрації юридичної особи на підставі висновку експертизи щодо стану охорони праці.

Порядок отримання дозволів на виконання робіт та експлуатацію машин і механізмів підвищеної небезпеки регламентується постановою КМУ № 1107 від 26.10.2011 року (в редакції Постанова КМУ № 77 від 03.02.2021 року). Ця Постанова набрала чинності від 10 березня 2021 року. Пунктом 25 групи А додатку 2 Постанови № 77 передбачено отримання дозволу на виконання робіт в охоронних зонах діючих магістральних трубопроводів та ліній електропередачі.

Отримання дозволу дає роботодавцю законну підставу для виконання робіт та експлуатації  машин і механізмів підвищеної небезпеки, а також визначає відповідність об’єкта експертизи до вимог законодавства з охорони праці.

Отже, з метою створення безпечних умов праці для працівників підприємства (установи, організації), а також забезпечення свого правового захисту кожен роботодавець повинен отримати відповідний дозвіл.

 

Липовецьке відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Вінницькій області

Тел.: (04358) 2-11-56


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь