Пошук

Педикульоз - це небезпечно!

Дата: 30.08.2021 10:20
Кількість переглядів: 287

Незабаром пролунає шкільний дзвінок і для тисяч дітей розпочнеться черговий, а для декого – перший, навчальний рік.

Передбачливі батьки готуються до нього завчасно, прискіпливо вибираючи для дитини шкільний одяг, взуття, спортивну форму, шкільне приладдя.

Але не менш важливим є стан здоров’я дитини, адже з початком навчального року суттєво змінюється її режим дня, збільшуються статичні (вимушене тривале сидяче положення під час уроків та відсутність денного сну, під час якого опорно-руховий апарат розслаблявся та відпочивав), зорові та розумові навантаження. Крім того, будь-який колектив, особливо дитячий, – це підвищений ризик розповсюдження інфекційних захворювань і добре відомих, але недооцінених сьогодні, паразитарних хвороб, таких як педикульоз чи короста (чесотка).

З проблемою педикульозу стикається багато сімей із дітьми. Найчастіше – коли діти повертаються додому після перебування в іншому колективі (після відпочинку, спортивних змагань, подорожей) і соціальний статус та ставлення дитини до чистоти не мають для вошей ніякого значення.

Першими симптомами завошивленості є свербіж шкіри в місці укусу, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, розчухи, наявність гнид у волоссі. Це й само по собі є досить неприємним станом, але, крім того, воші можуть переносити збудників небезпечних інфекційних захворювань: різноманітних лихоманок та висипного тифу. Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти декілька тижнів.

Воші живуть на шкірі голови та харчуються кров'ю господаря, а яйця (гниди) приклеюють до волосся. Одна воша здатна відкласти до 12-ти гнид на добу, а на голові однієї людини може жити до 200 вошей.

Лікування педикульозу потребує комплексного підходу, щоб знищити не тільки дорослих особин, а й гнид.

В аптеках сьогодні доступний широкий асортимент протипедикульозних засобів, але краще спочатку звернутися до лікаря, оскільки деякі препарати досить токсичні і можуть нанести значну шкоду здоров’ю дитини. При використанні будь-яких препаратів від вошей слід максимально точно дотримуватися інструкції та пам'ятати, що частина гнид, як правило, виживає, тому важливо видалити їх механічно, для чого переважно використовуються спеціальні гребені.

Основними заходами профілактики педикульозу є недопущення передачі особистих гребінців іншим особам та недопущення використання чужих особистих речей, банних приналежностей і постільної білизни. Бажано регулярно оглядати волосся всіх членів сім'ї на предмет наявності вошей, це дозволить виявити педикульоз на ранній стадії і уникнути зараження інших.

Огляд на педикульоз повинен бути складовою частиною будь-якого профілактичного медичного огляду, в тому числі й медичного огляду дитини перед початком навчального року. Не нехтуйте профілактичними медичними оглядами дітей хоча б один раз на рік – це може зберегти їх здоров’я або, навіть, життя.

 

Липовецьке управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь