Пошук

Всеукраїнський фестиваль на приз Гната Танцюри

Дата: 14.06.2021 14:24
Кількість переглядів: 515

12 червня у м.Гайсин відбувся V Всеукраїнський фестиваль-конкурс фольклорних колективів  на приз Гната Танцюри.

Гнат Трофимович Танцюра відомий український фольклорист, етнограф, краєзнавець який народився в селі Зятківці Гайсинського району.

Для наступних поколінь Гнат Танцюра залишив неоціненний пісенний скарб українського народу.

Вшановуючи пам'ять видатного земляка у 1986 році до 85-річчя з нагоди дня народження в Гайсинському районі було започатковане обласне свято фольклору ім.Гната Танцюри, яке щорічно проводиться в с.Зятківці. У 2001 році на Вінниччині взяв старт Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на Приз Гната Танцюри, який раз у 5 років проводиться в містах Вінниці та Гайсині.

Цьогоріч  45 ансамблів та фольклорних колективів взяли участь у п?ятому Всеукраїнському фестивалі - конкурсі на приз Гната Танцюри, який пройшов у м.Гайсин. На фестиваль з?їхалися майже 1000 учасників зі всієї України: Вінницька, Київська, Івано-Франківська, Хмельницька, Кіровоградська, Чернівецька, Чернігівська області та 15 громад Вінницької області.

Липовецьку територіальну громаду на фестивалі-конкурсі представляв народний аматорський фольклорний ансамбль «Війтівчанка» Війтовецького сільського будинку культури Липовецької міської ради (керівник Тетяна Осадчук).

Фольклорний колектив    «Війтівчанка»  є активним учасником усіх масових заходів, а також приймає участь у районних, обласних, Міжрегіональних конкурсах та фестивалях.

Колектив постійно працює над відображенням свят, обрядів, звичаїв рідного краю. У його репертуарі переважна більшість українських народних пісень, записаних з уст місцевих жителів сіл Вернянка, Попівка, Іванька.

 

Фестиваль розпочався ходою усіх учасників до музею-садиби Гната Танцюри, де керівники області та Гайсинщини вітали усіх учасників. Після відвідин учасниками музею Гната Танцюри розпочався пісенний вернісаж.

Високоповажне журі на чолі з заслуженим працівником культури України, фольклористом, керівником фольклорного гурту «Кралиця» Київського Національного університету культури і мистецтв Іваном Сінельніковим відзначили, що всі учасники представили на конкурс  рідкісні старовинні пісні, обряди, народні костюми своєї місцевості і продемонстрували  високу виконавську майстерність.

Народний аматорський фольклорний ансамбль «Війтівчанка» Війтовецького сільського будинку культури Липовецької міської ради на фестивалі конкурсі  виконав дві старовинні українські пісні «Зайшло сонце за лісок» та «Ой у мене роботящий муж».

Серед 45 учасників наш колектив «Війтівчанка» зайняв почесне ІІ місце, нагороджений Дипломом ІІ ступеня та пам’ятним подарунком.

Варто відзначити в рамках свята також відбулося дефіле-показ  дівчат у троїцьких вінках «Ой зав’ю вінки…».

Юна війтівчанка Дар'я Гаврилова представляла нашу громаду та взяла участь у дефіле. За результатами показу Дар’я та отримала Подяку відділу культури, молоді та спорту Гайсинської міської ради.

У святі є те, що ніколи не старіє – це пісня, душа нашого народу,  що передається з уст в уста, від серця до серця. Вона, як мати-берегиня, віками стоїть на сторожі прадавніх українських традицій. Нехай же вона лунає над подільським краєм, нехай ніколи не перерветься золота нитка пам’яті, яка єднає минуле із сьогоденням.

Щира вдячність народному аматорському фольклорному ансамблю «Війтівчанка» Війтовецького сільського будинку культури Липовецької міської ради (керівник Тетяна Осадчук) за чудовий виступ на фестивалі-конкурсі. Бажаємо нових творчих звершень на теренах культури для збереження народної творчості.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь