Пошук

Право застрахованої особи

Дата: 07.06.2021 17:02
Кількість переглядів: 441

Фото без опису

У разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання – страхового випадку, усім працівникам, які працюють на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання, а також обраним на виборні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, фізичним особам-підприємцям, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, членам фермерського господарства Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі надати страхові виплати та забезпечити їх медико-соціальними послугами згідно з чинним законодавством.

Страховими виплатами є грошові суми, які Фонд виплачує потерпілому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку. Страхові виплати складаються із: допомоги по тимчасовій непрацездатності; одноразової допомоги в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого; щомісячної страхової виплати втраченого заробітку потерпілого; страхової виплати потерпілому при тимчасовому переведенні його на легшу роботу; щомісячної страхової виплати особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого; відшкодування вартості поховання потерпілого.

Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, придбання спеціальних засобів пересування медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, у разі, якщо потребу в них  визначено висновком МСЕК.

Підставою для оплати потерпілому витрат на медичну допомогу, проведення медичної, професійної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку за формою Н-1 або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за формою П-4 згідно із Порядком розслідування та обліку нещасних випадків та професійних захворювань, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок № 337).

Акти за формами Н-1 і П-4 складаються комісіями з розслідування нещасних випадків та професійних захворювань відповідно до пунктів 12 та 14 Порядку № 337.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, призначається та виплачується роботодавцем за місцем роботи потерпілого, де стався нещасний випадок, у розмірі 100 % середньої заробітної плати. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності виплачується за рахунок коштів роботодавця, починаючи з шостого дня – за рахунок коштів Фонду.

Під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК стійкої втрати працездатності у відсотках або одужання, за наявності висновку ЛКК потерпілі особи мають право на медичну реабілітацію у санаторно-курортних закладах.

Право на отримання потерпілим одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати настає з дня встановлення МСЕК стійкої втрати працездатності. Одноразова допомога потерпілому визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткових мінімумів доходів громадян для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Щомісячна страхова виплата встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку.

У разі смерті потерпілого виплачується одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату, та одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після смерті потерпілого, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Згідно з вимогами чинного законодавства роботодавець повинен організувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві відповідно до Порядку № 337, а також повідомляти про кожний такий випадок, захворювання чи аварію відповідним органам. У разі приховування факту настання таких випадків роботодавець позбавляє працівника його конституційного права на соціальний захист. Робочий орган виконавчої дирекції Фонду має право притягнути такого роботодавця до адміністративної відповідальності.

З питань забезпечення соціального захисту працівників, а також порядку розслідування нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань звертайтесь до Липовецького відділення УВД ФССУ у Вінницькій області, яке розташоване за адресою: м. Липовець, вул. В. Липківського, 57. Тел. роб.: (04358) 2-11-56; моб.: 068-212-46-72.

 

Липовецьке відділення УВД ФССУ

у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь