Пошук

Витяг з Протоколу № 10 засідання Липовецької міської комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Дата: 23.04.2021 09:19
Кількість переглядів: 1618

Фото без опису

П Р О Т О К О Л   № 10

засідання Липовецької міської комісії з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

 

22  квітня  2021 року                                                                             м. Липовець

                                                                     ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

I. Про заходи щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки при підготовці об’єктів та населених пунктів міської територіальної громади під час зернозбиральної  кампанії 2021 року

 

Виступила в.о. голови комісії ТЕБ та НС Назаренко О.О. з інформацією про виконання протоколу Вінницької обласної  комісії ТЕБ та НС від 13 квітня 2021 року № 10  «Про заходи щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки при підготовці об’єктів та населених пунктів області  під час зернозбиральної  кампанії 2021 року».

Заслухали інформацію начальника Липовецького районного сектору ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С. про те, що працівниками Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області здійснено аналіз організації підготовки профілактичних заходів, стану протипожежного захисту місць, які задіяні під час проведення збиральної кампанії 2021 року.

Встановлено, що на території Липовецької міської ради розташовано 12 сільськогосподарських підприємств, які приймають участь в збиранні врожаю 2021 року, а також 3 підприємства, які задіяні по зберіганню та переробці зернових. Більшість керівників сільськогосподарських підприємств із відповідальністю віднеслись до підготовки об’єктів та зернозбиральної техніки до жнив. Підготовлено до роботи зернозбиральну техніку - проведено її ремонт та забезпечено необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння; наявну сільськогосподарську техніку пристосовано для цілей пожежогасіння - бочки обладнано насосами, пожежними рукавами та стволами для подачі води.

Вході проведення аналізу попередніх перевірок встановлено, що деякі керівники сільськогосподарських підприємств ігнорують усунення недоліків зазначених в приписах про усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки по приведенню об’єктів в пожежобезпечний стан, чим порушують Правила пожежної безпеки в Україні.

В окремих господарствах територіальної громади виявлено ряд суттєвих порушень в забезпечені протипожежної та техногенної безпеки зерноскладів, складів паливно-мастильних матеріалів, які можуть при виникненні пожежі нанести значних матеріальних збитків. Дерев’яні елементи горищних покриттів будівель та споруд не оброблено засобами вогнезахисту, адміністративні, складські, виробничі приміщення не обладнано системами протипожежного захисту, склади паливно-мастильних матеріалів не обгороджено, не виконано їх обвалування по периметру, не забезпечено первинними засобами пожежогасіння.

Протягом року не створено жодної пожежної команди, які можна було використовувати для проведення заходів щодо запобігання пожежам, організації їх гасіння на підприємствах.

Дані факти свідчать про те, що керівники, інженерно-технічний склад, відповідальні за протипожежний стан об’єктів не приділяють належної уваги питанням зміцнення пожежної безпеки. Не виявляють завчасно порушень з метою ліквідації та недопущення пожеж на об’єктах сільськогосподарських підприємств.

З року в рік керівниками господарств ігноруються виконання вимог приписів щодо забезпечення об’єктів сільськогосподарських підприємств протипожежним водопостачанням. Так, водонапірні башти на їх територіях не пристосовані для забору води пожежними автомобілями.

Керівниками господарств не приймаються в повній мірі заходи по забезпеченню надійного протипожежного захисту сільськогосподарської техніки, яка буде задіяна на збиранні врожаю. Значна частина цієї техніки не забезпечена іскрогасниками та первинними засобами пожежогасіння.

Наявність вище наведених порушень норм та правил пожежної безпеки, протипожежного режиму, невиконання приписів, недоліки в організації пожежної охорони сприяють виникненню пожеж та значно ускладнюють вирішення питань щодо гасіння пожеж в сільськогосподарських підприємствах та населених пунктах.

Такий стан справ з організацією протипожежного захисту на об’єктах склався в зв’язку з самоусуненням від питань пожежної безпеки відповідальних за протипожежний стан керівників та їх працівників на об’єктах сільськогосподарського виробництва.

 

КОМІСІЯ  ВИРІШИЛА:

1.Інформацію в.о.голови міської комісії ТЕБ та НС Назаренко О.О. та  начальника Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С. прийняти до відома.

2.Начальнику Липовецькому РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчуку М.С.:

2.1. Здійснити комплекс заходів щодо забезпечення пожежної і техногенної безпеки об’єктів, які будуть задіяні під час збирання продукції нового врожаю, перевірок пожежної і техногенної безпеки елеваторів, хлібоприймальних пунктів та інших місць зберігання зерна.

                                                                           Термін : травень-вересень 2021 року

 

2.Начальнику відділу економічного  аналізу та залучення інвестицій виконавчого комітету міської ради Станіславському Ю.С.:

2.1.Спільно з Липовецьким районним сектором ГУ ДСНС України у Вінницькій області організувати перевірку знань з правил пожежної безпеки осіб, які будуть приймати участь у підготовці та проведення збирання врожаю та заготівлі грубих кормів.

                                                                           Термін: липень-серпень 2021 року

 

2.2. Спільно з Липовецьким районним сектором ГУ ДСНС України у Вінницькій області організувати і провести нараду з керівниками підприємств з питань організації та забезпечення протипожежного захисту нового врожаю.

                                                                           Термін: травень 2021 року

3.Керівникам підприємств, організацій, установ, незалежно від форм власності, об’єктів збирання, зберігання та переробки врожаю:

3.1.Забезпечити проходження навчання з питань пожежної безпеки та функціональне навчання з питань цивільного захисту.

Термін виконання: квітень-травень 2021 року

3.2.Наказами керівників об'єктів призначити відповідальних осіб за протипожежний стан будівель, приміщень, цехів, складів та інших дільниць, на яких покласти здійснення контролю за станом протипожежного режиму, справністю електроустановок, технологічного обладнання, вжиття необхідних заходів до усунення недоліків, а також ретельне проведення оглядів виробничих приміщень після закінчення роботи.

                                        Термін виконання: квітень 2021 року

3.3.Організувати проведення оглядів протипожежного стану об'єктів із залученням до цього членів добровільних пожежних дружин та інших добровільних протипожежних формувань. У процесі оглядів проаналізувати і визначити додаткові заходи до посилення пожежної безпеки об'єктів. Перевірити боєздатність добровільних пожежних дружин, справність систем виявлення та гасіння пожеж, пожежної техніки, внутрішнього і зовнішнього протипожежного водогону та інших систем водопостачання. Встановити вогнегасники у визначених місцях.

                                                  Термін виконання: квітень 2021 року

 

3.4. Здійснити перевірку технічного стану, а за необхідності, відремонтувати пристрої блискавкозахисту, електрообладнання. Здійснювати постійний контроль за правильністю їх утримання та експлуатації, своєчасним і якісним ремонтом.

                                                                Термін виконання: квітень 2021 року

3.5.Очистити виробничі, складські та господарські території, горища та підвали від спалимих матеріалів. Категорично заборонити спалювання сміття, виробничих відходів біля будівель та споруд. їх утилізацію здійснювати тільки в спеціально відведених для цього місцях.

Термін виконання: постійно

3.6.Категорично заборонити спалювання стерні та пожнивних залишків.

                                                              Термін виконання: постійно в період жнив

 

3.7.Забезпечити виробничі та складські приміщення, територію, а також комбайни, трактори та іншу сільськогосподарську техніку необхідною кількість первинних засобів пожежогасіння, привести інвентаризацію іскрогасників, у разі недостатньої кількості, сільськогосподарську техніку оснастити справними іскрогасниками.

Термін виконання: квітень-травень 2021 року

3.8.Привести в робочий стан джерела внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання.

                                                                  Термін виконання: квітень 2021 року

3.9.До початку збирання врожаю всю збиральну техніку, агрегати та автомобілі привести в справний технічний стан.

                                                                  Термін виконання: квітень 2021 року

3.10. Визначити порядок зберігання та використання  вибухопожежонебезпечних речовин, балонів з газами та інших матеріалів, що мають підвищену пожежну небезпеку. Особливу увагу звернути на відповідність протипожежним вимогам місць їх використання, проведення зливних і наливних операцій.

Термін виконання: травень 2021 року

3.11.Провести додаткові протипожежні інструктажі з працівниками що зайняті на роботах з підвищеною пожежною небезпекою, обслуговуючим персоналом електроустановок, вентиляційного, технологічного та іншого інженерного обладнання.

                                                                         Термін виконання: травень 2021 року

 

3.12. Опрацювати об’єктові інструкції про заходи пожежної безпеки. Переглянути та доповнити склад бойових розрахунків ДПД (ДПК). Закріпити за ними виробничі дільниці для нагляду за дотриманням протипожежного режиму.

                                                                       Термін виконання : травень 2021 року

 

3.13. Організувати цілодобове чергування членів протипожежних формувань на пожежній та пристосованій для гасіння пожеж техніці. Вжити    заходів по ремонту пожежної техніки, недопустимості відключення  телефонного зв'язку від будівель пожежних депо, а також забезпеченню пожежної техніки, що є в господарствах, необхідним запасом пального.

                                  Термін виконання : підчас сільськогосподарських робіт

4.Контроль за виконанням рішення з питання покласти на начальника Липовецького районного сектору ГУ ДСНС України У Вінницькій області Бондарчука М.С.

II. Про  стан діяльності аварійно-рятувальних служб  міської територіальної громади та стан готовності місць масового відпочинку людей біля води.

Виступила в.о. голови комісії ТЕБ та НС  Назаренко О.О. з інформацією про виконання протоколу Вінницької обласної  комісії ТЕБ та НС від 13 квітня 2021 року № 10  «Про  стан діяльності аварійно-рятувальних служб  області  та стан готовності місць масового відпочинку людей біля води».

Заслухали інформацію начальника Липовецького районного сектору ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С. про те, що аналізуючи статистичні дані з початку 2021 року на водних об’єктах Вінницької області зареєстровано 14 подій при яких загинуло – 6 осіб, врятовано – 9 осіб.

На території Липовецької міської ради за вказаний період загибелі не було. 

Як показує аналіз нещасних випадків, які трапляються на водних об’єктах області, їх кількість не зменшується, і тому загибель людей на воді є актуальним та проблемним питанням і на території Липовецької міської ради.

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, Водного кодексу України, розпорядження Президента України від 14 липня 2001 року № 190/2001 – рп «Про невідкладні заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах», Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МВС від 10.04.2017 № 301, а також згідно постанови КМУ від 06.03.2002 року № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах» визначення місць масового відпочинку громадян на воді, обладнання та забезпечення їх у відповідності до вимог нормативно-правових актів – проводять органи місцевого самоврядування, але на сьогоднішній день жоден із водних об’єктів на території міської ради не визначений місцем масового відпочинку, не проведено обстеження дна акваторій, відсутні сезонні рятувальні пости, не на всіх об’єктах встановлено знаки безпеки та заборонні знаки, не укладено угоди на обслуговування водних об’єктів аварійно-рятувальною службою.

 

 КОМІСІЯ ВИРІШИЛА :

1.Інформацію в.о.голови міської комісії ТЕБ та НС Назаренко О.О. та  начальника Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С. прийняти до відома.

 

2. На території  Липовецької міської територіальної громади зареєстрованих в Державному реєстрі аварійно-рятувальних служб немає.

 

3. Місць масового відпочинку на воді на території міської територіальної громади не визначено.

 

4. Начальнику відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства міської ради Колодію К.В. взяти на облік усі водні об’єкти,  санаторії, бази відпочинку, розважальні та оздоровчі заклади поблизу води, в тому числі дитячі, бази-стоянки маломірних плавзасобів, пункти прокату плавзасобів, водогосподарських об’єктів та спільно з керівниками (власниками) даних об’єктів привести їх у відповідність до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України.

Термін виконання: травень 2021 року

 

5. Покласти відповідальність за безпеку відпочиваючих і виконання Правил охорони життя людей на водних об’єктах на  орендарів та власників водних об’єктів.                                                                                   

                                                  Термін виконання: постійно

 

6. Начальнику Липовецького РС ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчуку М.С.:

6.1. Проаналізувати отриману інформацію та підготувати пропозиції щодо покращення стану та профілактиці загибелі людей на водних об’єктах.

                                                             Термін виконання: до 01 червня 2021 року

6.2. Організувати постійну передачу коротко-текстових застережень, звернень до громадян через ЗМІ, радіовузли на об’єктах зі значним скупченням людей, в т.ч. соціально-побутових підприємств, стадіонів, ринків та автостанцій, розміщення в усіх видах громадського транспорту та безпосередньо біля водойм листівок, плакатів та інших матеріалів із правилами безпечної поведінки на воді.

                                        Термін виконання: червень-серпень

 

6.3. Надати інформаційні листи, рекомендації підприємствам, установам і організаціям незалежно від форми власності, керівникам (власникам, орендарям) водних об’єктів щодо необхідності вжиття відповідних організаційних та практичних заходів для забезпечення належного стану водних об’єктів на підконтрольних територіях.

                                       Термін виконання: травень-червень

 

7.Контроль за виконанням рішення з питання покласти на начальника Липовецького районного сектору ГУ ДСНС України У Вінницькій області Бондарчука М.С.   

III. Про посилення заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам у природних екосистемах на території Липовецької міської територіальної громади  в пожежонебезпечний період 2021 року.

 

Виступила в.о. голови комісії ТЕБ та НС  Назаренко О.О. з інформацією про виконання протоколу Вінницької обласної  комісії ТЕБ та НС від 21 квітня 2021 року № 12  «Про посилення заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам у природних екосистемах  області  в пожежонебезпечний період 2021 року»

 

Заслухали інформацію начальника Липовецького районного сектору ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С. про те, що аналізуючи забезпечення пожежної безпеки в природних екосистемах. За 2020 рік в районі на об’єктах екосистем виникло 53 пожежі проти 31 пожежі за 2019 рік (+17%), що становить (41,8%) від загальної кількості пожеж. Внаслідок, яких завдано економічні втрати за 2020 рік на загальну суму близько 8 млн. 369 тис. грн.

З настанням найбільш критичного пожежонебезпечного періоду в районі спостерігалась велика кількість пожеж, які виникають на полях фермерських господарств та на полях приватних осіб внаслідок спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать – 53 пожеж. В наслідок яких вогнем знищено пожнивні залишки на загальній площі 130,5 гектарів.

Пожеж на об’єктах суб’єктів господарювання за 2020 рік не виникало.

Щороку в березні - серпні різко зростає кількість пожеж в природних екосистемах з причин необережного поводження з вогнем, випалюванням сухого листя та бур’яну, стерні тощо.

З метою якісної підготовки до роботи у весняно – літній пожежонебезпечний період 2021 року,

КОМІСІЯ ВИРІШИЛА :

1. Інформацію в.о.голови комісії ТЕБ та НС Назаренко О.О. та  начальника Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області  Бондарчука М.С. прийняти до відома.

2. Начальнику Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчуку М.С.:

 

2.1. Проводити навчання з населення з питань пожежної безпеки в природних екосистемах.

                                                                            Термін виконання: постійно

 

2.2. Здійснити контроль за станом боєздатності наявних пожежних формувань в сільськогосподарських підприємствах.

                                                           Термін виконання: відповідно до графіка

 

2.3. спільно з працівниками відділу поліції № 4 Вінницького районного управління поліції ГУ НП у Вінницькій області із залученням старостів населених пунктів  проведення рейдів для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням та підприємствами вимог пожежної безпеки ,особливо увагу приділити проведенню цієї роботи у вихідні та святкові дні.

                               Термін виконання:впродовж пожежонебезпечного періоду.

        

2.4. Організувати:

                   - постійну передачу застережень, звернень до громадян через ЗМІ, радіовузли об’єктів з масовим перебуванням людей, в т.ч. соціально-побутових підприємств, ринків та автостанцій;

                   - розміщення у всіх видах громадського транспорту, автотранспорту, що належить підприємствам, організаціям, установам і громадянам листівок, плакатів та інших матеріалів внутрішньої та зовнішньої протипожежної реклами.

                                                                            Термін виконання: постійно

3. Старостам населених пунктів міської ради:

3.1. Проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо утримання їх ділянок ,земельних угідь та пасовищ у належному протипожежному стані.

                                                                  Термін виконання: постійно

 

3.2. Розмістити в консультаційних пунктах листівки по попередженню пожеж в весняно-літній період.

                                                        Термін виконання: квітень-вересень       

3.3. Проводити роз’яснювальну роботу серед населення по забороні спалювання сухої трави, післяжнивних залишків, заборонити розводити багаття, користуватися вiдкритим вогнем на вiдстанi менше 30 м. вiд будiвель відповідно до Закону України від 03.02.2021 № 1187-IХ  « Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

                       Термін виконання: в продовж пожежонебезпечного періоду

 

3.4.Вжити заходів із ліквідації стихійних сміттєзвалищ побутових і виробничих відходів.

Термін виконання: постійно

 

4. Керівникам сільськогосподарських підприємств :

4.1. Розглянути питання щодо створення та належного утримання пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони.

Термін виконання: постійно

4.2. Здійснити перевірку технічного стану (за необхідності відремонтувати пристрої блискавко захисту, електрообладнання) та контроль за правильністю їх утримання та експлуатацію, своєчасним та якісним ремонтом.

                                                                       Термін виконання: квітень

 

4.3.  Забезпечити приміщення необхідної кількістю первинних засобів пожежогасіння, привести в робочий стан джерела внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, укомплектувати пожежні щити.

                                                                        Термін виконання: постійно

 

4.4. Опрацювати загально-об’єктові інструкції по заходам пожежної безпеки.

                                                                             Термін виконання:квітень

4.5.Перевірити боєздатність добровільних пожежних дружин, справність систем виявлення та гасіння пожеж, пожежної техніки, внутрішнього і зовнішнього протипожежного водогону та інших систем водопостачання.

                                                                         Термін виконання: квітень

 4.6. Проведення робіт в період воскової стиглості хліба , обкошування полів з прибиранням скошеного та оборювання їх смугою не менше 4 м завширшки в місцях прилягання до лісових масивів, степової смуги , автомобільних шляхів та залізниць

                                  Термін виконання: впродовж пожежонебезпечного періоду

 

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на начальника Липовецького районного сектора ГУ ДСНС України у Вінницькій області Бондарчука М.С.

                                                                                    

В.о. голови комісії                                             Олеся  НАЗАРЕНКО

                    

Секретар комісії                                                Володимир МИХАЙЛЕНКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь