ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ
Профілактика отруєнь грибами
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що внаслідок урбанізації значна частина населення втратила навички збирання грибів.
За останні роки щороку реєструється від кількох сотень до кількох тисяч отруєнь грибами. Ось чому ця проблема залишається актуальною.
На території України зареєстровано до 80 видів отруйних грибів, однак найчастіше отруєння спричинюють 20-25 їх видів.
Тисячі людей відправляються в ліс за грибами. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Основне правило при зборі грибів – треба збирати тільки добре знайомі гриби, які можна вживати в їжу. Щоб відрізнити отруйні гриби від їстівних, перед тим, як йдете в ліс за грибами, уважно ознайомтеся за книгою з головними видами грибів, які ростуть у регіоні. Ще краще вирушайте в ліс у компанії з досвідченими грибниками.
Іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язане з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, серед яких слід виділити випадки ботулізму.
Виявлено також, що в деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білому, лисичках, опеньках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні грибів руйнуються.
Нерідко їстівні гриби мають отруйних «двійників». Отруйним двійником лисички є лисичка несправжня. Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Досить з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.
Рекомендуємо дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами:
· відмовитися від споживання дикорослих грибів, вживати гриби, вирощені штучно, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль;
· не купуйте консервовані гриби вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також за допомоги інтернет-мережі;
· варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;
· зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
· збирайте лише добре знайомі вам гриби;
· не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
· остерігайтеся пластинчатих грибів;
· не збирайте гриби поблизу промислових підприємств, трас, забруднених територій;
· не збирайте гриби під час посухи: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
· уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
· не вживайте сирих грибів;
· не можна годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Також вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
Як класифікуються гриби у відповідності до їхньої їстівності та отруйності:
· отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини;
· безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та інші);
· умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, сморчки, строчки, сироїжки, валуй та інші;
· неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і інші).
Які основні симптоми отруєння грибами:
· запаморочення;
· нудота;
· блювота;
· різкий біль у животі;
· діарея;
· сильна спрага;
· судоми;
· посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг;
· галюцинації, розлад або втрата свідомості;
· порушення дихання та серцевої діяльності.
Ознаки отруєння грибами можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали.
Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте «швидку допомогу». Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області