Пошук

Попередження захворювань громадян на сказ!

Дата: 05.07.2024 09:49
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

У 2024 році на території  Турбівської ОТГ Вінницького району зареєстровано 1 випадок сказу собаки. У всіх випадках люди контактували  із хворими тваринами та піддавались імунізації в медичних закладах.  В кожному випадку  встановлювалось спостереження протягом 10 днів за тваринами, які нанесли покуси людям та  в подальшому обов’язково проводилась імунізація проти сказу. 

Що потрібно знати про дане захворювання.?

Сказ (водобоязнь) – це гостре інфекційне захворювання. Збудник - нейротропний вірус. Хвороба характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди закінчується смертю хворого. Передача інфекції здійснюється при укусах тварин, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і тканинами хворої тварини. Рідше можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

  Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка хвора теплокровна тварина. На території України основним джерелом – до 60% - є лисиці. Небезпечні також укуси борсуків, єнотів, єнотовидних собак, куниць, тхорів (рос.-хорьков), ласок, вовків, кажанів (летючих мишей). З домашніх тварин найбільш часто уражаються кішки та собаки. Людина, проте, може заразитись від корів, овець, кіз, свиней, коней, ослів, щурів і навіть деяких видів птахів.

  Найчастіше люди заражаються сказом при порушенні норм поведінки з тваринами. Щоб не заразитися, необхідно утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами, виконувати правила утримання домашніх тварин. Обов’язково потрібно робити щорічні щеплення проти сказу домашнім та сторожовим собакам, хворих тварин або їх трупи в разі загибелі доставляти фахівцям ветеринарної медицини. Не можна знімати шкуру з трупів диких тварин, вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси, а терміново викликати ветеринарного лікаря. В разі укусу домашньою твариною слід з’ясувати ім’я господаря та адресу, за твариною необхідно встановити ветеринарний нагляд.

Укушені рани, подряпини, місця ослинення у людини потрібно негайно ретельно промити проточною водою з господарським милом. В цей же день слід звернутися до медичної лікарні. Протипоказань для щеплень немає. Згідно статті 107 «Порушення законодавства  про ветеринарну медицину та благополуччя тварин, крім порушень,передбачених статтями 85,87-88,89,154 цього кодексу,-тягне за собою накладання штрафу від 340-850 грн.

                             Вінницьке районне управління ГУ ДПСС у Вінницькій області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь