Пошук

Звіт постійної комісії міської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку та міжнародного співробітництва за 2023 рік

Дата: 20.05.2024 08:47
Кількість переглядів: 19

Фото без опису

Постійна комісія міської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва у 2023 році працювала в складі:

Голова постійної комісії – Бондаренко Микола Валентинович

Заступник голови постійної комісії – Станіславський Юрій Сергійович

Секретар постійної комісії – Добровольська Людмила Вікторівна.

Члени постійної комісії:

Козак Людмила Василівна

Погорєлова Наталія Миколаївна.

Постійна комісія є органом Липовецької міської ради, у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», Регламентом міської ради, Положенням про постійні комісії міської ради, іншими законодавчими та нормативно - правовими актами.

Робота постійної комісії проводилась згідно з планом роботи міської ради, доручень громади, міського голови, секретаря міської ради. Постійна комісія в своїй діяльності взаємодіяла з іншими постійними комісіями ради, робочими групами та комісіями виконавчого комітету міської ради, управліннями та відділами міської ради та її виконавчого комітету, старостами, об’єднаннями громадян, громадськістю, підприємствами, установами та організаціями.

За звітний період відбулось 19 засідань комісії, з них 16 - спільних. Погоджено та рекомендовано для розгляду на сесіях 147 проектів рішень з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів. Розглянуто 2 депутатські звернення.

В умовах повномасштабної війни, яку російська федерація розв’язала і веде проти України та українського народу, комісією оперативно розглядалися питання та приймалися рішення щодо надання всебічної допомоги військовим частинам Збройних Сил України, забезпечення життєдіяльності територіальної громади. Члени комісії брали активну участь у заходах з підтримки ЗСУ.

На контролі постійної комісії перебували питання стратегії розвитку громади, залучення додаткових коштів та надання фінансової підтримки Силам оборони.

На кожному засіданні комісії контролювали виконання рішень ради з питань бюджету та фінансів, залучення інвестицій, вносили зміни та пропозиції щодо їх виконання. Залучались до участі у підготовці проекту місцевого бюджету, контролювали процедуру його представлення, розгляду, вносили зміни та доповнення, затвердження. Заслуховували звіти про виконання місцевих програм, за необхідності, вносили до них зміни, затверджували нові, зокрема:

Програму економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади на 2024 рік;

Програму захисту населення та територій Липовецької територіальної громади у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, в тому числі воєнного характеру на 2023-2025 роки;

Програму регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Липовецької територіальної громади;

на 2023-2025 роки;

Програму участі Липовецької територіальної громади у всеукраїнських та регіональних асоціаціях на 2023-2025 роки;

Програму розвитку міжнародного співробітництва Липовецької територіальної громади на 2023-2024 роки;

Цільову соціальну Програму «Обдаровані діти» на 2024-2027 роки.

Всі члени комісії брали активну участь у 17 засіданнях сесій міської ради. Крім цього, постійною комісією велась робота консультативного та методичного характеру. Співпраця депутатів постійної комісії будувалася на засадах рівноправності, взаємної поваги і була націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку територіальної громади . Члени комісії опікувалися проблемами жителів громади, за необхідності надавали дієву допомогу, оперативно і кваліфіковано працювали над розв’язанням проблем згідно з профілем діяльності постійної комісії. Двічі на рік комісією аналізується виконання міського бюджету та надаються пропозиції щодо резервів надходжень. На контролі комісії знаходиться стан використання земельних ділянок та сплати орендної плати за їх використання. Членами комісії надаються рекомендації щодо роботи з неплатниками. Щороку комісія слухає звіти директорів комунальних підприємств про їх фінансово-господарську роботу. Надає свої пропозиції щодо підвищення ефективності роботи КП та заслуховує звіт про виконання доручень, наданих депутатами керівникам КП.

Відповідно до своїх повноважень, комісія при розподілі бюджетних коштів вирішує найбільш важливі питання, враховуючи можливості міського бюджету. Основними принципами, якими керується комісія при розподілі бюджетних коштів, є поліпшення соціально-економічного становища та розвиток територіальної громади, розвиток освіти, культури, спорту, вирішення інших важливих питань.

Значна увага приділяється контролю за ефективним та цільовим використанням бюджетних коштів.

Члени комісії активні в роботі, детально вивчали питання, віднесені до її компетенції, приймали обґрунтовані, виважені рішення, висновки і рекомендації.

Робота постійної комісії є відкритою. Протоколи, висновки та рекомендації комісії оприлюднюються на офіційному веб-сайті міської ради і надаються на запит відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

В цілому у звітному періоді постійна комісія працювала злагоджено та професійно.

Про виконання плану роботи

постійної комісії міської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва 8 скликання за 2023 рік

 

№ з/п

Назва заходу

Відмітка про виконання

I квартал

1

 Про звіт міського голови про діяльність виконавчих органів ради за 2022 рік.

виконано

2

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «ЦНАП – візитівка Липовецької міської територіальної громади» на 2022-2024 роки.

виконано

3

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми соціального захисту населення Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

4

Про звіт про виконання завдань і заходів Комплексної програми Липовецької територіальної громади військово-патріотичного виховання, військово-професійного орієнтування молоді, рекламування та пропагування військової служби за контрактом в Збройних Силах України на 2022-2024 роки.

виконано

5

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2026 роки.

виконано

6

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Діти Липовеччини» на 2022-2026 роки.

виконано

7

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми організації відзначення державних, професійних свят, відомих громадян, ювілейних дат, днів народжень жителів громади, вшанування трудових колективів та їх працівників, знаменних та пам’ятних дат Липовеччини на 2022-2024 роки.

виконано

8

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

9

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми утримання та розвитку інфраструктури доріг на території Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

10

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Питна вода Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки».

виконано

11

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми інформатизації Липовецької територіальної громади на 2022-2026 роки.

виконано

12

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку інформаційного простору Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

13

. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми забезпечення юридичного захисту інтересів Липовецької міської ради, міського голови та виконавчого комітету в судах та інших інстанціях на 2022-2024 роки.

виконано

14

Про звіт про виконання завдань і заходів Цільової соціальної програми «Молодь Липовеччини» на 2022-2025 роки.

виконано

15

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку фізичної культури і спорту у Липовецькій територіальній громаді на 2022-2025 роки.

виконано

16

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Майбутнє Липовеччини в збереженні здоров’я громадян» Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

17

Про звіт про виконання Програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

18

Про хід виконання соціального захисту населення Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

19

Про хід виконання програми місцевих стимулів для медичних працівників Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

20

Про звіт про виконання завдань і заходів Цільової програми організації харчування дітей у закладах освіти Липовецької міської ради на 2022-2024 роки.

виконано

21

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку архівної справи Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

22

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми благоустрою населених пунктів Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

23

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку культури і мистецтва Липовецької територіальної громади на 2022-2025 роки.

виконано

24

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку туризму Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки.

виконано

25

Про виконання Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади на 2022 рік.

виконано

26

Про звіт про виконання Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Липовецької територіальної громади на період до 2030 року.

виконано

27

Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету за 2022 рік.

виконано

28

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 2022 рік.

виконано

29

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради за 2022 рік.

виконано

30

Проведення засідань комісії з розгляду та погодженню проектів рішень на сесії міської ради

5 засідань.

63 висновки

31

Участь у роботі сесій міської ради

3 сесії

II квартал

1

Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету за 1 квартал 2023 року.

виконано

2

Про звіт голови постійної комісії міської ради з питань з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва за 2022 рік.

виконано

3

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області.

виконано

4

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради.

виконано

5

Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету за 1 квартал 2023 року.

виконано

6

Проведення засідань комісії з розгляду та погодженню проектів рішень на сесії міської ради

6 засідань,

41 висновок

7

Участь у роботі сесій міської ради

5 сесій

III квартал

1

Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету за 1 півріччя 2023 року.

виконано

2

Про звіт про виконання завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади за перше півріччя 2023 року.

виконано

3

Про стан матеріально-технічної бази ЦНАП виконавчого комітету міської ради як визначального чинника ефективної роботи працівників відділу зі скорочення термінів надання адміністративних послуг жителям територіальної громади.

виконано

4

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області.

виконано

5

Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради.

виконано

6

Проведення засідань комісії з розгляду та погодженню проектів рішень на сесії міської ради

3 засідання,

20 висновків

7

Участь у роботі сесій міської ради

4 сесії

IV квартал

1

Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади на 2023 рік.

виконано

2

Про затвердження прогнозу бюджету Липовецької територіальної громади на 2023-2025 роки.

виконано

3

Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету за 9 місяців 2022 року.

виконано

4

Про затвердження місцевого бюджету на 2023 рік.

виконано

5

Проведення засідань комісії з розгляду та погодженню проектів рішень на сесії міської ради

5 засідань,

23 висновки

6

Участь у роботі сесій міської ради

5 сесій

Участь членів комісії у засіданнях постійної комісії міської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва за 2023 рік

 

Дата проведення

Бондаренко Микола

Станіславський Юрій

Козак Людмила

Добровольська Людмила

Погорєлова Наталія

20.01.2023

-

-

+

+

+

23.01.2023

-

+

-

+

+

17.02.2023 (спільне)

-

+

+

+

+

16.03.2023 (спільне)

-

+

+

+

+

23.03.2023 (спільне)

-

+

+

+

-

06.04.2023 (спільне)

+

+

+

+

+

18.04.2023 (спільне)

+

+

+

+

+

03.05.2023 (спільне)

+

+

+

-

-

18.05.2023 (спільне)

+

+

+

+

+

23.05.2023 (спільне)

+

+

+

-

-

20.06.2023 (спільне)

-

+

+

+

-

19.07.2023 (спільне)

+

+

+

+

+

19.08.2023 (спільне)

-

+

+

+

+

19.09.2023 (спільне)

+

+

+

-

-

27.10.2023 (спільне)

+

-

+

+

-

16.11.2023 (спільне)

-

+

+

-

+

22.11.2023

-

+

+

-

+

08.12.2023 (спільне)

+

+

-

+

_

13.12.2023 (спільне)

+

+

+

+

+

Всього засідань - 19

10

17

17

14

12

План постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва на 2024 рік

1 квартал

1. Про звіт міського голови про діяльність виконавчих органів Липовецької міської ради за 2023 рік.

2. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «ЦНАП – візитівка Липовецької міської територіальної громади» на 2022-2024 роки за 2023 рік.

3. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми соціального захисту населення Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

4. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми місцевих стимулів для медичних працівників Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

5. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Майбутнє Липовеччини в збереженні здоров’я громадян» Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

6. Про звіт про виконання Програми підтримки сім’ї, запобігання домашньому насильству, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

7. Про звіт про виконання завдань і заходів Комплексної програми військово-патріотичного виховання, військово-професійного орієнтування молоді, рекламування та пропагування військової служби за контрактом в Збройних Силах України Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

8. Про звіт про виконання завдань і заходів «Комплексної оборонно-правоохоронної програми на 2022-2025 роки» за 2023 рік.

9. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву в Липовецькій територіальній громаді на 2022-2025 роки за 2023 рік.

10. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми захисту населення та територій Липовецької територіальної громади у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, в тому числі воєнного характеру на 2023-2025 роки за 2023 рік.

11. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених та запобігання вчинення ними повторних кримінальних правопорушень на 2022-2025 роки за 2023 рік.

12. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми поліпшення техногенної та пожежної безпеки населених пунктів та об'єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій на території Липовецької територіальної громади на 2022 2026 роки за 2023 рік.

13. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2022-2026 роки за 2023 рік.

14. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Діти Липовеччини» на 2022-2026 роки за 2026 рік.

15. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми організації відзначення державних, професійних свят, відомих громадян, ювілейних дат, днів народжень жителів громади, вшанування трудових колективів та їх працівників, знаменних та пам’ятних дат Липовеччини на 2022-2024 роки за 2023 рік.

16. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

17. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми утримання та розвитку інфраструктури доріг на території Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

18. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми «Питна вода Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки».

19. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми благоустрою населених пунктів Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

20. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми організації відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на послуги із водопостачання та водовідведення, що затверджуються або погоджуються рішенням Липовецької міської ради, та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання) на 2022-2024 роки за 2023 рік.

21. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розроблення містобудівної документації населених пунктів Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

22. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми регулювання чисельності безпритульних тварин в населених пунктах Липовецької територіальної громади на 2023-2025 роки за 2023 рік.

23. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми інформатизації Липовецької територіальної громади на 2022-2026 роки за 2023 рік.

24. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку інформаційного простору Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

25. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку архівної справи Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

26. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми забезпечення юридичного захисту інтересів Липовецької міської ради, міського голови та виконавчого комітету в судах та інших інстанціях на 2022-2024 роки за 2023 рік.

27. Про звіт про виконання завдань і заходів Цільової соціальної програми «Молодь Липовеччини» на 2022-2025 роки за 2023 рік.

28. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку фізичної культури і спорту у Липовецькій територіальній громаді на 2022-2025 роки за 2023 рік.

29. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку культури і мистецтва Липовецької територіальної громади на 2022-2025 роки за 2023 рік.

30. Про звіт про виконання завдань і заходів Цільової програми організації харчування дітей у закладах освіти Липовецької міської ради на 2022-2024 роки за 2023 рік.

31. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку туризму Липовецької територіальної громади на 2022-2024 роки за 2023 рік.

32. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади за 2023 рік.

33. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми підтримки самозабезпечення Липовецької територіальної громади продуктами харчування на 2022-2024 роки «Сади Перемоги» за 2023 рік.

34. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми розвитку міжнародного співробітництва Липовецької територіальної громади на 2023-2024 роки за 2023 рік.

35. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми участі Липовецької територіальної громади у всеукраїнських та регіональних асоціаціях на 2023-2024 роки за 2023 рік.

36. Про виконання Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Липовецької територіальної громади на період до 2030 року за 2021-2023 роки.

37. Про реалізацію Стратегії розвитку Липовецької територіальної громади на період до 2030 року за 2023 рік.

38. Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету Липовецької територіальної громади за 2023 рік.

39. Про затвердження звіту про роботу фінансового управління міської ради за 2023 рік.

40. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 4 квартал 2023 року.

41. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 4 квартал 2023 року.

2 квартал

1. Про затвердження звіту про виконання бюджету Липовецької територіальної громади за 1 квартал 2024 року.

2. Про звіт постійної комісії міської ради з питань з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва за 2023 рік.

3. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 1 квартал 2024 року.

4. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 1 квартал 2024 року.

3 квартал

1. Про затвердження звіту про виконання бюджету Липовецької територіальної громади за 1 півріччя 2024 року.

2. Про схвалення прогнозу місцевого бюджету на середньостроковий період.

3. Про звіт про виконання завдань і заходів Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади на 2024 рік за 1 півріччя 2024 року.

4. Про виконання Плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації Стратегії розвитку Липовецької територіальної громади на період до 2030 року за 1 півріччя 2024 року.

5. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 2 квартал 2024 року.

6. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 2 квартал 2024 року.

4 квартал

1. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 3 квартал 2024 року.

2. Про затвердження звіту про виконання фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області за 3 квартал 2024 року.

3. Про затвердження фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецька міська лікарня» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області на 2025 рік.

4. Про затвердження фінансового плану Комунального некомерційного підприємства «Липовецький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області на 2025 рік.

5. Про затвердження плану діяльності міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2025 рік.

6. Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Липовецької територіальної громади на 2025 рік.

7. Про затвердження звіту про виконання місцевого бюджету Липовецької територіальної громади за 9 місяців 2024 року.

8. Про місцевий бюджет Липовецької територіальної громади на 2025 рік.

9. Про роботу відділу надання адміністративних послуг виконавчого комітету міської ради щодо організації роботи надання адмінпослуг у найкоротший строк та за мінімальної кількості відвідувань суб’єктів звернень.

10. Про план роботи постійної комісії міської ради на 2025 рік.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь