Пошук

ПІДКОРЮВАЧ ЕВЕРЕСТУ

Дата: 10.05.2024 07:39
Кількість переглядів: 66

25 років тому в горах загинув наш земляк, випускник Липовецької ЗОШ №2 Василь Миколайович Копитко.

Він вперше, в складі української альпіністської команди, зійшов на Еверест у 1999р.

Народився в Липовці 7 грудня 1964 року, у родині службовців: мама - вчителька, Неля Іванівна, батько, Микола Іванович - ветлікар. Тут пройшли його дитячі і юнацькі роки . Сумлінний, здібний, добрий і життєрадісний липівчанин

відслужив стокову військову службу і вступив до Одеського медичного інституту. По закінченні працював лікарем-терапевтом станції швидкої допомоги в м.Одеса.

Захоплювався альпінізмом, займався ним ще з 1986 року. Ходив маршрутами в Карпатах, Кримських, Кавказьких горах, а потім і в Гімалаях.

Чемпіон (1998), бронзовий призер (1995, 1997) першостей України. Виступав за альпіністський. клуб «Одеса». Тренер – М. Горбенко. Учасник експедицій на вершини Гімалаїв – Аннапурна (8091 м), Чо-Ойю (8201 м), Пуморі (7161 м), Ама-Даблам (6856 м) та Еверест (8848 м).

Влітку 1998р, за результатами чемпіонату України, увійшов до складу команди для сходження на Еверест. У її складі було 9 учасників, серед яких і Василь Копитко.

На найвищу вершину світу наші альпіністи зійшли 8 травня 1999р, близько 14 години 20 хвилин. Під час спуску, через складні погодні умови, альпіністи розійшлися.

Василь Копитко у пошуках дороги вниз пропав безвісти. Це сталося в ніч з 8 на 9 травня.

Василя Миколайовича Копитка відзначено орденом ,,За мужність'' ІІ ступеня.

У рідній школі створено музей, де серед експонатів є особисті речі славетного альпініста, його альпіністське спорядження. Пам'ять першого українського підкорювача Евересту на стінах рідної школи увічнює меморіальна дошка з відповідним написом.

Світла пам"ять мужньому і відважному земляку...Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь