Пошук

ПІДКОРЮВАЧ ЕВЕРЕСТУ

Дата: 10.05.2024 07:39
Кількість переглядів: 132

25 років тому в горах загинув наш земляк, випускник Липовецької ЗОШ №2 Василь Миколайович Копитко.

Він вперше, в складі української альпіністської команди, зійшов на Еверест у 1999р.

Народився в Липовці 7 грудня 1964 року, у родині службовців: мама - вчителька, Неля Іванівна, батько, Микола Іванович - ветлікар. Тут пройшли його дитячі і юнацькі роки . Сумлінний, здібний, добрий і життєрадісний липівчанин

відслужив стокову військову службу і вступив до Одеського медичного інституту. По закінченні працював лікарем-терапевтом станції швидкої допомоги в м.Одеса.

Захоплювався альпінізмом, займався ним ще з 1986 року. Ходив маршрутами в Карпатах, Кримських, Кавказьких горах, а потім і в Гімалаях.

Чемпіон (1998), бронзовий призер (1995, 1997) першостей України. Виступав за альпіністський. клуб «Одеса». Тренер – М. Горбенко. Учасник експедицій на вершини Гімалаїв – Аннапурна (8091 м), Чо-Ойю (8201 м), Пуморі (7161 м), Ама-Даблам (6856 м) та Еверест (8848 м).

Влітку 1998р, за результатами чемпіонату України, увійшов до складу команди для сходження на Еверест. У її складі було 9 учасників, серед яких і Василь Копитко.

На найвищу вершину світу наші альпіністи зійшли 8 травня 1999р, близько 14 години 20 хвилин. Під час спуску, через складні погодні умови, альпіністи розійшлися.

Василь Копитко у пошуках дороги вниз пропав безвісти. Це сталося в ніч з 8 на 9 травня.

Василя Миколайовича Копитка відзначено орденом ,,За мужність'' ІІ ступеня.

У рідній школі створено музей, де серед експонатів є особисті речі славетного альпініста, його альпіністське спорядження. Пам'ять першого українського підкорювача Евересту на стінах рідної школи увічнює меморіальна дошка з відповідним написом.

Світла пам"ять мужньому і відважному земляку...Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь