НЕЗАБАРОМ ВЕЛИКОДНІ СВЯТА
Попереду Великодні свята та поминальні дні – про що варто пам’ятати, щоб не отримати харчове отруєння!
Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. У період свят, зазвичай, люди готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу, буває і у неналежних умовах. Це підвищує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Держпродспоживслужби рекомендують дотримуватись основних простих правил:
-
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, закупівлю харчових продуктів для виготовлення страв здійснювати лише в закладах торгівлі та на ринках;
-
чітко дотримуватися технології приготування страв та використовувати лише доброякісні продукти;
-
під час приготування м’ясо та рибу необхідно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби з фаршу;
-
готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°C – +6°C або, якщо страва готувалася заздалегідь, слід перед вживанням провести її повторну термічну обробку;
-
обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та напоїв, не допускати їх споживання у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
-
курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, сире (не пастеризоване) молоко перед споживанням – кип’ятити;
-
свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою;
-
зберігайте продукти харчування тільки в спосіб та термін, що зазначені на упаковці;
-
пам’ятайте про товарне сусідство при зберіганні в холодильнику сирої продукції та готових страв;
-
дотримуватися правил особистої гігієни.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області