Пошук

Про стан законності та правопорядку на території Липовецької територіальної громади та результати роботи Немирівської окружної прокуратури за 2023 рік

Дата: 26.03.2024 09:13
Кількість переглядів: 21

Фото без опису

Інформація

Про стан законності та правопорядку на території Липовецької територіальної громади та результати роботи Немирівської окружної прокуратури за 2023 рік

 

Немирівською окружною прокуратурою на виконання вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» проаналізовано стан законності та правопорядку на території Липовецької територіальної громади Вінницького району та результати діяльності окружної прокуратури за 2023 рік.

Незважаючи на вжиті заходи у 2023 році спостерігається незначне зростання кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень на 18,9% у порівнянні з 2022 роком (164 проти 195).

Аналогічно у порівнянні із минулим роком збільшився на 30,8 % показник реєстрації тяжких кримінальних правопорушень (39 проти 51), зокрема проти власності. Вказане пов’язано із тим, що 07.03.2022 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство», яким посилено відповідальність за вчинення майнових злочинів під час дії воєнного стану. У зв’язку з цим ті кримінальні правопорушення проти власності, які були вчинені до 07.03.2022, кваліфікувались у більшості як проступки або нетяжкі злочини, однак у зв’язку із змінами у законодавстві на даний час кваліфікуються як тяжкі злочини.

Крім того на 52,9 % збільшилась кількість зареєстрованих нетяжких злочинів (17 проти 26).

Позитивним є показник зменшення на 15,9 % реєстрації кримінальних проступків (44 проти 37).

В цілому спостерігається зменшення на 100 % реєстрації кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи (1 проти 0), на 60% проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (5 проти 2), на 11,1 % у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (9 проти 8), на 33,3 % у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації (3 проти 2), на 16,7 % проти правосуддя (6 проти 5).

У двічі збільшилась кількість вчинених неповнолітніми кримінальних правопорушень (3 проти 6).

Щодо стану рецидивної злочинності на території Липовецької територіальної громади, слід вказати на позитивну динаміку, яка виразилась у зменшенні на 19,4 % кількості облікованих кримінальних правопорушень скоєних особами, які раніше вчиняли злочини (31 проти 25), а також на 33,3 % кількості вчинених кримінальних правопорушень у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння (12 проти 8).

На рівні із 2022 роком залишається кількість кримінальних правопорушень вчинених групою осіб (3 проти 3).

Усього упродовж 2023 року прокурорами Липовецького відділу Немирівської окружної прокуратури до суду для розгляду по суті направлено 71 обвинувальних актів, що на 12,3 % менше у порівнянні із минулим роком.

У залишку станом на 01.01.2024 перебувало 53 кримінальні правопорушення, вчинені на території територіальної громади.

Під час проведення досудового розслідування встановлено збитків на загальну суму 299,22 тис грн, з яких відшкодовано у добровільному порядку на суму 4,158 тис грн.

Слідчими та дізнавачами піднаглядного територіального підрозділу поліції винесено 94 постанов про закриття кримінальних проваджень у зв’язку із відсутністю події або складу кримінальних правопорушень.

Пріоритетними напрямами діяльності прокуратури є захист інтересів держави в бюджетній та земельній сферах, а також охорона навколишнього природного середовища, протидія корупції.

Так, упродовж 2023 року прокурорами відділу до судів в межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальні правопорушення скеровано 5 обвинувальних актів на пріоритетних напрямках, з яких 2 у бюджетній сфері, 1 охорони природного середовища, решта у сфері корупції. Крім того у 1 випадку у 2023 році повідомлено про підозру у вчиненні корупційного злочину, однак обвинувальний акт до суду скеровано у 2024 році.

Для прикладу у травні 2023 року до суду прокурорами скеровано для розгляду по суті обвинувальний акт відносно посадової особи органу місцевого самоврядування, яку викрито у березні 2023 року під час отримання неправомірної вигоди у розмірі 45000 грн. за вчинення дій в межах компетенції. Судовий розгляд у даному кримінальному провадженні на даний час триває.

Немирівською окружною прокуратурою в ході реалізації конституційної функції представництва інтересів держави в суді у 2023 році проведено комплексну роботу щодо виявлення порушень у бюджетній сфері, з питань земельних відносин.

До суду в межах територіальної громади скеровано 2 позовні заяви у земельній сфері та 1 позовна заява у бюджетній сфері.

Крім того, окружною прокуратурою в порядку моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень вживаються заходи щодо виявлення незаконних судових рішень, якими порушуються інтереси територіальної громади.

Так, у червні 2023 року, прокурором виявлено рішення Липовецького районного суду, яким задоволено позовні вимоги жительки Липовецької територіальної громади та визнано за позивачем право власності на гідроспоруду вартістю понад 19284 тис грн. У зв’язку із порушенням судом норм матеріального та процесуального права окружною прокуратурою ініційовано подання апеляційної скарги на вказане судове рішення.

Постановою Вінницького апеляційного суду від 05.09.2023 апеляційну скаргу прокурора задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано. Таким чином прокурором попереджено незаконне надання земельної ділянки комунальної власності у власність громадян на вищевказану суму.

Крім того, у листопаді 2023 року прокурором виявлено рішення Липовецького районного суду, яким задоволено позовні вимоги жительки Липовецької територіальної громади та визнано за позивачем право власності на земельну ділянку вартістю понад 546 тис грн. У зв’язку із порушенням судом норм матеріального та процесуального права окружною прокуратурою ініційовано подання апеляційної скарги на вказане судове рішення.

Постановою Вінницького апеляційного суду від 23.01.2024 апеляційну скаргу прокурора задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано. Таким чином прокурором попереджено незаконне надання земельної ділянки комунальної власності у власність громадян на вищевказану суму.

Крім того, прокурорами відділу окружної прокуратури виявлено 14 фактів невнесення органами поліції відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (укритих від обліку).

Також вжито низку заходів для здійснення ефективного нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень. Так, у ході виконання даної функції, прокурорами окружної прокуратури проведено 146 перевірок, внесено 22 письмових вказівок, за результатами розгляду яких, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 винних службових осіб.

Задля формування в суспільстві об’єктивної думки щодо діяльності органів прокуратури вжито заходів для налагодження ефективної комунікації із засобами масової інформації та органами влади з метою своєчасного доведення до відома громадськості інформації про найбільш важливі аспекти діяльності прокуратури.

Так, окружною прокуратурою протягом 2023 року здійснено 52 виступи у засобах масової інформації, в органи влади внесено 26 інформаційних документа.

Головним пріоритетом прокуратури було та залишається додержання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, громадян, захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень.

Крім того, незмінним пріоритетом у діяльності органів прокуратури залишається запобігання та протидія корупції, а також протидія вчиненим кримінальним правопорушенням у бюджетній сфері.

Немирівською окружною прокуратурою й надалі докладатимуться максимальні зусилля для забезпечення ефективного виконання визначених законом повноважень з метою захисту інтересів держави, суспільства та громадян від протиправних посягань.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь