Пошук

Як уникнути конфлікту інтересів під час голосування з тих питань, що стосуються сільськогосподарських підприємств, яким місцеві ради надають земельні ділянки (паї) в оренду? 

Дата: 25.05.2023 14:22
Кількість переглядів: 38

Фото без опису💼Бути депутатом місцевої ради почесно. Але водночас цей статус вимагає відповідальності та доброчесності від того, кому громада довірила право розпоряджатися її власністю та майном. А для того, щоб виправдати довіру громади, місцевим обранцям вкрай важливо дотримуватись вимог антикорупційного законодавства.

Аби полегшити життя депутатам місцевих рад, НАЗК підготувало відповідь на одне з найпоширеніших запитань.

🔹Отже, як уникнути конфлікту інтересів під час голосування з тих питань, що стосуються сільськогосподарських підприємств, яким місцеві ради надають земельні ділянки (паї) в оренду? 

Передусім наголошуємо на тому, що обов’язковою ознакою конфлікту інтересів є наявність у особи приватного інтересу, що передбачає будь-який майновий чи немайновий інтерес.
 
Зазвичай умовами договору передбачається отримання орендодавцем доходу від оренди земельної ділянки (паю) та сплата орендарем мінімального податкового зобов’язання.  
 
Це може зумовлювати наявність у депутатів приватного інтересу. Він може полягати у прагненні не зашкодити договірним відносинам із сільськогосподарським підприємством та, відповідно, діяти на його користь під час реалізації своїх депутатських повноважень.
 
Отже, за наявності у депутатів місцевої  ради зазначеного приватного інтересу під час голосування за рішення ради щодо сільськогосподарського підприємства, з яким укладено договір оренди, вбачатиметься конфлікт інтересів.
 
У разі його наявності, враховуючи положення ст. 28, ч. 1 ст. 35-1 Закону України «Про запобігання корупції» та ст. 59-1 Закону України «Про місцеве самоврядування Україні», депутатові слід повідомити про конфлікт інтересів на засіданні ради та не брати участі в голосуванні. Проте лише в тому разі, якщо неучасть не призведе до втрати правомочності органу.
 
Голосуйте доброчесно!
 
☎️Якщо у вас виникли додаткові запитання, звертайтеся до нашого контакт-центру за номером +38 (044) 200–06–94. Ми завжди знайдемо час для того, щоб допомогти вам.
 
🔗Докладніше про конфлікт інтересів можна прочитати в роз’ясненнях в Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/konflikt-interesiv/
#Конфлікт_інтересів


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь