Пошук

Звіт про роботу відділу юридичного забезпечення та комунальної власності Липовецької міської ради за 2022 рік

Дата: 30.03.2023 14:21
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

За 2022 рік відділом юридичного забезпечення та комунальної власності Липовецької міської ради:

підготовлено 45 листів у різні інстанції, в тому числі і відповіді на звернення громадян;

сформовано 17 запитів щодо отримання від установ та організацій необхідної інформації для використання у роботі;

опрацьовано 20 запитів від органів прокуратури.

На опрацювання відділу за 2022 рік в загальному надійшло 207 судових справ, з яких:

116 цивільних справ, по яких міська рада була стороною у справах як відповідач, заінтересована особа або як третя особа, з яких:

по 1 судовій справі за позовом Немирівської окружної прокуратури до Липовецької міської ради було закрито провадження у справі за заявою позивача;

1 судова справа – позов Немирівської окружної прокуратури в інтересах Липовецької міської ради до Особи 1 про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природньому середовищу внаслідок незаконної порубки дерев задоволено та стягнуто в дохід місцевого бюджету міської ради 48 620,00 грн.

1 справа – також Немирівською окружною прокуратурою в інтересах Липовецької міської ради було скасовано в суді апеляційної інстанції рішення Липовецького районного суду. У задоволенні позову ОСОБА_1 до Липовецької міської ради Липовецького району Вінницької області, Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай), земельну ділянку відмовлено (2,26 га).

1 справа - Немирівською окружною прокуратурою в інтересах Липовецької міської ради було подано позов до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, Особи 1 та Особи 2, третя особа «Агрофірма Нападівська» про визнання незаконним наказу та витребування земельної ділянки. За результатами розгляду справи у задоволенні позову було відмовлено.

1 справа - Немирівською окружною прокуратурою було подано позов до Липовецької міської ради та Особи 1 про визнання незаконним рішення 34 сесії Росошанської сільської ради 8 скликання та вилучення 2 га. Розгляд справи ще не завершено.

Також було розглянуто 1 цивільну справу за позовом міської ради до Особи 1 про стягнення безпідставно збережених коштів. За наслідками розгляду даної справи Липовецьким районним судом Вінницької області було прийняте рішення про стягнення на користь Липовецької міської ради безпідставно збережені кошти в сумі 45 795 грн. За результатами апеляційного розгляду цієї справи, на користь міської ради стягнуто 164 584, 33 грн.

Окрім того, Липовецьку міську раду було залучено як відповідача по нижче приведених цивільних справах, шляхом заміни сторони з Відділу культури та туризму Липовецької районної державної адміністрації, третьої особи: Липовецької районної державної адміністрації, а саме:

1. Особа 1 до Липовецька публічна бібліотека, Липовецька міська рада, Третя особа: Професійна спілка працівників бібліотек про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. На стадії призначення справи до судового розгляду.

2. Особа 2 до Липовецька публічна бібліотека, Липовецька міська рада, Третя особа: Професійна спілка працівників бібліотек про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Позов задоволено. Поновлена на роботі та виплачено середній заробіток.

3. Особа 3 до Липовецька публічна бібліотека, Липовецька міська рада, Третя особа: Професійна спілка працівників бібліотек про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. На стадії призначення справи до судового розгляду.

4. Особа 4 до Липовецька публічна бібліотека, Липовецька міська рада, Третя особа: Професійна спілка працівників бібліотек про визнання незаконним наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. На стадії призначення справи до судового розгляду.

89 адміністративних справ за позовом до міської ради про визнання дій і рішень міської ради протиправними, зобов’язання до вчинення певних дій та відшкодування збитків.

Крім того, протягом 2022 року надходили судові рішення за результатами розгляду адміністративних справ, які надійшли в 2021 році (у кількості 98 справ).

В загальному за 2021-2022 роки до міської ради надійшло 187 адміністративних справ, з яких:

54 судові справи – судом скасовано рішення міської ради про відмову у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою та зобов’язано міську раду надати дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення ОСГ, з яких 2 судові справи наразі виконані до відкриття виконавчого провадження.

52 справи - судом скасовано рішення міської ради про відмову у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою та зобов’язано міську раду повторно розглянути заяви щодо надання дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення ОСГ, з яких 8 судових справ наразі виконані до відкриття виконавчого провадження.

18 судових справ – судом визнано бездіяльність міської ради неправомірною та зобов’язано міську раду повторно розглянути заяви щодо затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення ОСГ, з яких 1 справа – судом визнано бездіяльність міської ради неправомірною та зобов’язано міську раду затвердити проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення ОСГ; також по 1 справі скасовано рішення міської ради від 10.02.2022 № 828 в частині, що стосується земельної ділянки з кадастровим номером 0522280300:03:000:1658.

по 9 справах – відмовлено у задоволенні позовних вимог позивачів (громадян).

1 судова справа залишена без розгляду судом, у зв’язку з пропущенням строків позивача (громадянина) на звернення до суду.

по 1 судовій справі закрито провадження у справі, у зв’язку з тим, що відпали підстави для звернення до суду з позовними вимогами;

по 1 судовій справі закрито провадження у справі, у зв’язку з відмовою від позову.

1 судова справа залишена без розгляду судом, у зв’язку з тим, що позивач (громадянин) не усунув недоліки позовної заяви.

1 судова справа повернута позивачам для розгляду в цивільному провадження, а не в господарському.

9 судових справ наразі перебувають на апеляційному розгляді;

Також по 1 судовій справі позивачем (громадянином) подано касаційну скаргу до Верховного суду. Судова справа ще перебуває на розгляді в касаційному провадженні.

Інші судові справи перебувають на розгляді в суді першої інстанції.

Окрім того, до міської ради надходили також господарські справи, а саме:

1 Заява про видачу судового наказу про стягнення з міської ради 15 135, 89 грн. – заборгованості за перевищення обсягу річної замовленої потужності за 2021 рік (транспортування газу).

1 судова справа знаходиться в провадженні Господарського суду Вінницької області за позовом: Селянського (фермерського) господарства «СОБ» до Липовецької міської ради Вінницького району Вінницької області, Липовецької районної державної адміністрації Вінницької області, Вінницької районної державної адміністрації про визнання права постійного користування та усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою площею 22,88 га, що розташована на території Нападівської сільської ради.

Водночас за результатами розгляду судових справ до бюджету Липовецької міської ради відшкодовано судові витрати у сумі 9 576, 90 грн.

Окрім вище зазначеної роботи відділом також була проведена робота щодо підготовки необхідних матеріалів та прийнято рішення про продаж двох земельних ділянок несільськогосподарського призначення за результатами експертної грошової оцінки земельних ділянок, які не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах), на суму 170 773 грн.

Розроблено та подано на розгляд сесії 45 проєктів рішень та 4 проєкти рішення на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Працівники відділу взяли участь у 5 засідання адміністративної комісії міської ради де розглянуто 6 справ про адміністративні правопорушення та 7 засіданнях комісії про визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.

Що стосується комунального майна, варто значити наступне.

За вказаний період відділом було підготовлено та укладено:

5 договорів оренди землі на суму 67 358,54 грн./рік;

1 угода, що стосується оренди та відповідального зберігання комунального майна;

7 договорів оренди комунального майна (частини адмінприміщення міської ради для комунальних установ);

8 додаткових угод до договорів оренди нежитлових приміщень комунальної власності;

опубліковано в ЕТС 16 договорів оренди комунального майна.

Також було проведено процедуру безоплатного прийняття майна (транспортного засобу) у комунальну власність, підготовлено та укладено договір пожертви, а також здійснено процедуру передачі об’єкта комунального майна (будівлі військового комісаріату) у державну власність.

З кількості прийнятого нерухомого майна (будівель) на території м. Липовець, що належало Липовецькій районній раді, було зареєстровано право власності лише на 3 (три) будівлі), з яких:

нежитлові будівлі (Цілісний майновий комплекс (лікарня);

Липовецький міський будинок культури Липовецької міської ради;

Липовецька загальноосвітня школа І-ІІІ ст. ім. Василя Липківського.

Відділом юридичного забезпечення та комунальної власності виконавчого комітету міської ради спільно з керівниками відділів та установ міської ради було проведено ряд дій щодо належного оформлення права комунальної власності на об’єкти нерухомого майна (будівлі) по м. Липовець. Відповідно до чого в Реєстрі речових прав на нерухоме майно було зареєстровано в загальному ще 19 (дев’ятнадцять) будівель. Одна з яких була передана в державну власність.

На території старостинських округів було проведено також реєстрацію об’єктів нерухомого майна в Реєстрі речових прав на нерухоме майно.

На території бувшої Щасливської сільської ради, до моменту приєднання до Липовецької міської ради, не було зареєстровано належним чином жодного об’єкту нерухомого майна. Водночас, 2022 році відділом юридичного забезпечення було зареєстровано Адміністративну будівлю (бувша будівля сільської ради) в с. Щаслива.

На території бувшої Вербівської сільської ради не було зареєстровано належним чином жодного об’єкта нерухомого майна. На даний час, через брак коштів на виготовлення нових технічних паспортів, реєстрація нерухомого майна, яке знаходиться на балансі міської ради, не проводилась. Інформація щодо оформлення об’єктів нерухомого майна органами управління (балансоутримувачами) відсутня.

Ситуація щодо незареєстрованого нерухомого майна аналогічна як на території Вербівської сільської ради, так і на території бувших Зозівської, Зозівківської, Богданівської, Трощанської, Іваньківської, Лозуватської, Війтовецької та Нападівської сільських рад.

При цьому, відділом юридичного забезпечення спільно з керівником закладу освіти було зареєстровано будівлю школи в с. Зозів. Також зареєстровано адміністративну будівлю (бувша будівля сільської ради) в с. Нападівка.

Найкраща ситуація стосовно кількості зареєстрованих об’єктів нерухомого майна була виявлена на території бувших Скитківської, Славнянської, Росошанської, Попівської, Лукашівської та Струтинської сільських рад.

Станом на сьогодні, найпроблемнішим питання залишається будівля Комунального закладу «Липовецька публічна бібліотека» Липовецької міської ради, у зв’язку з тим, що на момент купівлі приміщення Липовецькою районною радою не було підтверджено проведення оплати за договором купівлі-продажу, що в свою чергу не дало підстав нотаріусу змінити в Реєстрі речових прав на нерухоме майно «Тип власності» з державної» на «комунальну», та до цього часу власником є Фонд державного майна України. Через процедуру ліквідації Липовецької районної ради процес перереєстрації наразі вирішується.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь