Пошук

Готуємось до школи — здаємо аналізи, женемо глисти, беремо довідку 086

Дата: 07.08.2023 09:20
Кількість переглядів: 310

Фото без опису

— Перед школою має бути огляд педіатра або сімейного лікаря, дитячого хірурга, дитячого офтальмолога.Обов’язково має бути огляд дитячого стоматолога, тому що з п’ятирічного віку дітям варто робити панорамний знімок зубів. Щоб стоматолог міг подивитися чи все впорядку з прикусом, чи є всі зачатки зубів. Інші спеціалісти — якщо для цього є потреба. Наприклад якщо в дитини є проблеми з серцем, то обов’язково потрібен огляд кардіолога, тому що перед першим класом сімейний лікар встановлює групу фізкультури де буде займатися дитина. Без кардіолога, ми це зробити не можемо, якщо є якісь порушення ритму, чи інша патологія серця. Якщо в дитини є розлади мови, вона погано розмовляє, сімейний лікар направляє до невролога, логопеда. Тобто в даному випадку сімейні лікарі працюють як фільтри.

  • Які аналізи здавати, яких спеціалістів проходити — питання, які постійно задають собі батьки на початку навчального року.
  • Справа не лише у довідці № 086–1, мова про здоров’я дитини і про те щоб не пропустити хворобу.
  • Сімейний лікар розповідає, що потрібно і чого не потрібно робити перед школою.

За словами сімейного лікаря Лариси Титарчук, всі необхідні аналізи і перелік спеціалістів, які має пройти дитина, перед тим як піти до школи прописані наказом МОЗу № 682. І незважаючи на воєнний стан нічого в тому не змінилося.

— Якщо дитина йде в перший клас, вона повинна здати загальний аналіз крові, плюс сімейні лікарі від себе додають аналіз — феритин, — говорить лікарка. — Тому що феритин — це показник заліза в організмі (депо заліза в організмі). Адже з гемоглобіном може бути все добре, а феритин низький — це може бути прихований залізодефіцит, який потребує корекції.

До 11 років...

— До 11 років в принципи всі обстеження і консультації можуть бути за показами, — говорить лікарка. — А так, достатньо огляду педіатра, або сімейного лікаря і загального аналізу крові раз на рік.

В 11 років, за словами Лариси Титарчук має бути обов’язково огляд дитячого хірурга, ортопеда травматолога, офтальмолога, стоматолога, аналіз крові. За наказом МОЗу ще також передбачено визначення рівня цукру в крові, в групах ризику по цукровому діабету. І знову ж таки консультація інших спеціалістів якщо для цього є покази.

12–13 років — просто достатньо огляду сімейного лікаря. Інші спеціалісти за показами.

14–15 років — має бути хірург, стоматолог, для дівчаток гінеколог (за показами, якщо є проблеми з менструальним циклом, чи з розвитком) дитячий ендокринолог (знову ж таки якщо є проблеми з ендокринними патологіями)

— На цих спеціалістів варто звернути увагу, тому що підлітковий вік, це як перехід з дитинства до дорослого життя, — говорить лікар. — Також в цьому віці передбачена флюорографія, або замість неї можна зробити рентгенографію органів грудної клітини. І як завжди аналіз крові та інші спеціалісти за показами.

16–17 років — стоматолог, гінеколог за показами, флюорографія (інші спеціалісти за показами)

Що лікар робить на прийомі?

— Ми проводимо вимірювання зросту та маси тіла, дивимося вушка, ротик, носик, оглядаємо повністю шкіру на наявність висипань, оглядаємо родимки, якщо щось викликає підозру направляємо до дерматолога, — говорить лікарка. — Якщо немає дерматоскопа, або не лікар не володіє технікою дерматоскопії то сімейний лікар направляє до спеціаліста. Одним словом якщо пацієнта нічого не турбує і лікар на огляді не виявив якихось відхилень, проводити додаткові обстеження, аналізи — не потрібно.

А глисти коли гнати?

— Так склалося, що глисти сьогодні в нас є винуватцями всього, і кашлю в дитини, і якоїсь висипки, і атопічного дерматиту, і скреготіння зубами, і просто проблем зі сном та здоров’ям, — говорить лікарка. — Але рутинно їх просто так проганяти не потрібно. Тому що, по-перше, Україна не є ендомічної зоною для таких супер розповсюджених глистяних інвазій. Так в нас трапляється аскаридоз, ентеробіоз. І щоб їх виявити просто потрібно здати аналіз калу на яйця глист. Здавати цей аналіз потрібно тричі, з довільним інтервалом. Тобто немає такого, що тиждень через тиждень, здали сьогодні, ще раз можна наступного дня, ще раз через кілька днів… І якщо в цих трьох зразках яйця глист не виявлено нічого гнати не потрібно, хоча потрібно щось робити якщо яйця виявлено хоча б в одному зразку. А по-друге, варто пам’ятати що протиглистяні препараті дуже токсичні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь