Пошук

В Україні набуде чинності закон про деколонізацію: як працюватиме це рішення

Дата: 26.07.2023 15:05
Кількість переглядів: 379

Фото без опису27 липня в Україні набуде чинності закон про деколонізацію. Відтепер рішення про знесення певного об'єкта ухвалюватиме спеціальна експертна комісія, створена при Українському інституті національної пам'яті.

У чому проблема?

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну почалася нова хвиля усунення з публічного простору маркерів російської та радянської імперської політики — деколонізація. Цей процес потребував унормування на рівні держави, щоб прибрати справді пропагандистські маркери й при цьому не знищені твори, які мають мистецьку цінність.

 

Яке рішення?

Фото без опису

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

З 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України № 7253 "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Фото без опису

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

Як це працює?

В Українському інституті національної пам'яті створюють експертну комісію (це передбачено с. 6 закону № 7253), яка надаватиме свої висновки щодо кожного конкретного об'єкта. Про це в коментарі "Рубриці" розповів співробітник Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Богдан Короленко.

"До Українського інституту національної пам'яті можуть звертатися або ж ініціатори такого демонтажу, або ж, умовно, установи, на балансі, яких перебуває той чи інший об'єкт і в яких виникають сумніви щодо того, чи поширюється дія закону на власне цей об'єкт.

Безумовно, просто так прийти й збити об'єкт молотком, тому що комусь щось здалося, не можна. Лише Конституційний суд може трактувати чинне законодавство, а не будь-який громадянин чи установа", — коментує Богдан Короленко.

Фото без опису

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

До складу експертної комісії, яка запрацює 27-го липня, увійдуть відповідні визнані фахівці з академічних, а також вищих навчальних установ України. Наприклад, ті, хто є фахівцями в російській чи в українській культурі, умовно, періоду ХVIII-XIX століть, пояснює експерт.

Він наголошує: "Потрібно буде розглядати кожен конкретний випадок окремо. Тому що закон №7253 містить також і низку винятків. Якщо це дійсно мистецький витвір і умовно десь є зображення двоголового орла, яке можна просто усунути, то твір буде збережено".

 

Автор: Ольга Стукало

https://rubryka.com/2023/06/12/v-ukrayini-nabude-chynnosti-zakon-pro-dekolonizatsiyu-yak-pratsyuvat-tse-rishennya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь