Пошук

Як уберегтися від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Дата: 20.07.2023 11:50
Кількість переглядів: 322

Фото без описуВінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області черговий раз нагадує, що влітку та осінню збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань. Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна та ентеровірусні інфекції. В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо попити некип'ячене молоко або поїсти зроблені з нього кисле молоко, сир або сметану. Кишкову паличку можна з'їсти разом з неякісним кефіром або йогуртом. Стафілококова інфекція комфортно себе почуває в зіпсованих тортах з кремом. Збудники сальмонельозу потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: свинину, куряче м'ясо і яйця, варену ковбасу, погано промиті овочі і зелень, тощо.

 Аби убезпечити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримуйтесь таких заходів профілактики:

*не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;

*не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах, за наявності виробничого маркування, за допомогою якого ви можете дізнатися інформацію щодо походження такого продукту, умов та термінів зберігання тощо;

*перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

*дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

*не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

*особливо в літній період відмовитися від споживання багатокомпонентних страв: страви з подрібненого м’яса та риби, салати з майонезом, особливо салати, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясо та ще й соус, відмовитися від споживання кремових виробів, паштетів, зельців, холодців тощо,

*не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

*при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

*не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

*для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

 У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь