Пошук

Як уберегтися від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій

Дата: 20.07.2023 11:50
Кількість переглядів: 486

Фото без описуВінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області черговий раз нагадує, що влітку та осінню збільшується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб. Успіх боротьби за зниження захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки обізнане населення з причинами виникнення та поширення цих захворювань. Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна та ентеровірусні інфекції. В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо попити некип'ячене молоко або поїсти зроблені з нього кисле молоко, сир або сметану. Кишкову паличку можна з'їсти разом з неякісним кефіром або йогуртом. Стафілококова інфекція комфортно себе почуває в зіпсованих тортах з кремом. Збудники сальмонельозу потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: свинину, куряче м'ясо і яйця, варену ковбасу, погано промиті овочі і зелень, тощо.

 Аби убезпечити себе та своїх близьких від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, дотримуйтесь таких заходів профілактики:

*не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання;

*не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, купувати продукти харчування у стаціонарних торговельних мережах, за наявності виробничого маркування, за допомогою якого ви можете дізнатися інформацію щодо походження такого продукту, умов та термінів зберігання тощо;

*перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди дотримуватися правил особистої гігієни - мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

*дотримуватися технології приготування, особливо це стосується належної термічної обробки, використання різного інвентарю для розробки сирої та готової продукції;

*не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

*особливо в літній період відмовитися від споживання багатокомпонентних страв: страви з подрібненого м’яса та риби, салати з майонезом, особливо салати, що одночасно містять і овочі, і рибу, і м’ясо та ще й соус, відмовитися від споживання кремових виробів, паштетів, зельців, холодців тощо,

*не вживати дикорослі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

*при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

*не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

*для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

 У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь