Пошук

Як вберегтися від укусу кліща?

Дата: 10.07.2023 10:46
Кількість переглядів: 69

   З настанням теплої пори все більше хочеться спілкування з природою. Прогулянки в парках, лісах, риболовля і багато інших видів діяльності, це улюблені заняття, які приносять людині масу задоволення. Проте все не так райдужно, як здається. На жаль, природа приховує в собі безліч небезпек для здоров’я людини, і одна з них - кліщі.

Кліщі є переносниками багатьох захворювань, серед яких:

  • кліщовий вірусний енцефаліт
  • хвороба Лайма
  • гранулоцитарний анаплазмоз
  • моноцитарний ерліхіоз
  • Крим-Конго геморагічна гарячка
  • геморагічна гарячка з нирковим синдромом
  • туляремія.

Що необхідно робити аби уникнути нападу кліщів?

Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте найбільш безпечний світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб легше було помітити кліщів. Штани можна заправити в шкарпетки, взуття закрите.

Кожні дві години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Повторіть огляд вдома.

Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. Уникайте високої трави. Тримайтеся ближче до центру стежки під час прогулянки лісом чи парком. Не слід заходити в траву біля стежок: саме там кліщів найбільше.

Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.

Після перебування на природі, повернувшись додому, обов'язково одразу змініть і ретельно огляньте одяг, себе та дітей. Особливу увагу приділіть наступним ділянкам:

  • лінія шкарпеток
  • підколінні впадини
  • нижня та верхня лінія білизни
  • комір сорочки
  • волосяний покрив на голові
  • шкіра голови
  • вуха.

Такий огляд займе мінімум часу, але допоможе зберегти здоров'я. Він повинен стати корисною звичкою.

Одяг, в якому ви були на прогулянці, варто ретельно почистити або випрати, а потім випрасувати. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.

Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо). Якщо на природу брали домашнього улюбленця, його також слід оглянути на наявність кліщів.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Якщо все ж таки вкусив кліщ, необхідно одразу звернутися до лікаря, у травмпункт або найближчий кабінет першої допомоги.

Пам’ятайте! Дотримання цих простих правил захистить Вас і Ваших улюбленців  від небезпечних захворювань!

 

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь