Пошук

ДРУЖНІЙ ВІЗИТ ДО ЕСТОНІЇ

Дата: 05.06.2023 08:54
Кількість переглядів: 48

Поїздка до друзів в м. Йихві 
 
З 25 по 28 травня відбувся візит делегації від Липовецької міської ради в м. Йихві (Естонська республіка) на запрошення муніципалітету. Наше місто-побратим у ці дні святкувало 85-ту річницю отримання статусу міста.  Разом з делегацією в м. Йихві прилетів наш захисник з м. Липовець Іван Лаврик, який проходить реабілітаційне лікування в Нідерландах.
Візит в цілому виявився різноплановим та корисним. Увечері 25-го травня делегацію липівчан зустрічали давні друзі – члени клубу «Білий кінь». Під час зустрічі липівчани презентували клубу коровай та картину з вишитою картою України. У свою чергу, члени клубу передали Івану Лаврику на лікування майже 3 тис. євро.  Делегацію з м. Липовець під час святкової вечері привітав голова міських зборів Валло Реймаа. 
З 26-го травня розпочалась офіційна частина візиту. В приміщенні мерії міста гостей зустрічала мер Маріс Тоомель. На святкування, крім липівчан, до Йихві завітали представники муніципалітетів з інших міст-побратимів – м. Огре (Латвія), м. Нордерштедт (Федеративна республіка Німеччина), м. Лоймаа (Фінляндія). Протягом першого дня гості відвідали два навчальних заклади міста – новозбудовану школу та гімназію. Обидві установи вразили сучасними підходами до навчального процесу та розвитку учнів. У кожному з них створені чудові умови для розвитку творчих здібностей учнів, отримання корисних знань, активного відпочинку. Під час екскурсії волонтерська група «Разом ми сила» з м. Липовець зробила невеликий концертний виступ перед учнями школи та гостями свята. Після обіду представники мерії м. Йихві та міст-побратимів в місцевому концертному залі зробили презентації своїх громад.
Увечері цього ж дня біля будівлі старого вокзалу відбулося урочисте відкриття Дня міста Йихві. Під час цієї події представники громад-побратимів привітали керівництво та жителів гостинного міста Йихві зі святом. Вручила свої подарунки і делегація липівчан, яку очолював міський голова Віктор Бичков. Він привітав присутніх та висловив слова глибокої подяки жителям м. Йихві та Естонії взагалі за потужну підтримку України в ці складні для нас часи. Від нашої громади делегація передала запашний коровай на вишитому вручну українському рушникові, картину з вишитим гербом України, жовто-блакитний прапор з підписами воїнів-липівчан, які наразі захищають нашу країну. На завершення вітання від українців на привокзальній площі потужно пролунала «Червона калина».
Основна частина святкування Дня міста відбулася 27-го травня. Цікава екскурсія по території повіту Іда-Вірумаа для закордонних делегацій продовжилася святкуваннями на центральній площі м. Йихві. Одним з головних і найбільш яскравих номерів свята став виступ волонтерської групи «Разом ми сила». Артистів з м. Липовець дуже тепло приймали місцеві жителі, а також вихідці з України. Місто Йихві, зокрема, прийняло біля 400 внутрішньо переміщених осіб з нашої країни.
Наступного дня вже по дорозі додому делегація липівчан заїхала в м. Таллінн для вручення почесної відзнаки «Почесний громадини Липовеччини» давньому другу нашої громади очільнику Асоціації українських організацій в Естонії Володимиру Паламару. Від імені липівчан цю почесну місію виконав міський голова Віктор Бичков. Під час цієї зустрічі відбулась ще одна важлива подія: міський голова підписав договір із дитячим садочком Меелеспеа з м. Таллінн про реалізацію на території Липовецької територіальної громади проєкту «Я смілива та корисна людина – як навчати дітей дошкільного віку першій допомозі через ціннісну освіту та практичну діяльність». Це освітній проєкт, який отримав грантову підтримку від Європейського Союзу, і передбачає навчання дошкільнят наданню першої допомоги. Україна була включена до переліку шести країн, де цей проєкт буде реалізовуватися. Липовецька громада отримала можливість зробити це першою на території Вінницької області.
Підсумовуючи результати поїздки, можна стверджувати, що делегація липівчан успішно виконала головне завдання поїздки – привітала жителів міста побратима Йихві та подякувала їм і в їх обличчі всім жителям Естонії за ту величезну підтримку, яку вони надають Україні і нашій громаді, зокрема, в найбільш складні часи новітньої історії. Адже лише в минулому році розмір підтримки від громади м. Йихві Липовецькій громаді перевищив 0,5 млн. грн. У відсотковому відношенні до ВВП розмір допомоги від Естонії Збройним Силам України є одним з найбільших у світі. Наразі естонська земля надала притулок понад 90 тисячам українців, що складає 7 % від загальної кількості жителів країни. Дякуємо за це справжнім друзям! Elagu Eesti! Слава Україні!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь