Пошук

УСМІХНИСЬ ДИТИНІ СОНЦЯ!

Дата: 21.03.2023 13:17
Кількість переглядів: 291

 

Фото без описуСьогодні в Україні і світі відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна.

Вперше цей день був проведений у 2006 році, його ініціаторами були Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (IDSA).

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила

21 березня Всесвітнім днем людей із синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня).

Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома. Люди з цим синдромом мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Синдром відомий ще з 1866 року й названий за ім’ям англійського лікаря, який його відкрив і описав, але причини виникнення патології були відкриті вченими-генетиками лише у XX столітті.

Щороку в світі народжується від трьох до п’яти тисяч дітей із цим синдромом, в Україні – понад 400. Таких малюків називають ще дітьми Сонця, але проблеми, з якими стикаються вони та їхні батьки, зовсім не сонячні. Якщо в Англії 80% всіх дітей із синдромом Дауна навчаються разом із іншими школярами, то в Україні таких набереться ледве відсоток. Проблемою для цих діток є і відвідування дитячого садка, громадських, культурних закладів. Зазвичай українці з синдромом Дауна майже приречені на ізоляцію і асоціальність. Лише останнім часом, завдяки титанічним зусиллям батькам дітей з синдромом Дауна, що об’єднуються для вирішення спільних проблем, та волонтерам, ситуація трохи зрушила з мертвої точки.

При зустрічі, усміхнись дитині Сонця, вона така ж як і ми, тільки дивиться на світ по-іншому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь