Пошук

МІЖНАРОДНА АКЦІЯ "16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА"

Дата: 29.11.2022 14:34
Кількість переглядів: 143

Фото без описуЗаходи щодо протидії вчинення домашнього насильства

В період із 25 листопада по 10 грудня 2022р. на території України проводиться щорічна міжнародна акція «16 днів проти насильства», основними завданнями якої є привернення уваги громадськості до проблем домашнього насильства, активізації діяльності щодо захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Саме тлумачення домашнього насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб: 1) подружжя; 2) колишнє подружжя; 3) наречені; 4) мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя); 5) особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти; 6) особи, які мають спільну дитину (дітей); 7) батьки (мати, батько) і дитина (діти); 8) дід (баба) та онук (онука); 9) прадід (прабаба) та правнук (правнучка); 10) вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка); 11) рідні брати і сестри; 12) інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука); 13) діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими; 14) опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням; 15) прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя. Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству поширюється також на інших родичів, інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, за умови спільного проживання, а також на суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Нажаль на сьогодні домашнє насильство є однією з найпоширеніших форм порушення прав людини. При цьому, більшість сімейно-побутових конфліктів залишаються латентними аж до моменту скоєння злочину, тобто потерпілі не бажають, а найчастіше соромляться повідомляти про такі факти не вірячи у можливість реальної допомоги, або ж намагаються просто змиритися з даною проблемою вважаючи її своїм особистим болем. Однак, замовчування може лише ускладнити ситуацію, оскільки порушник уникнувши відповідальності за свої протиправні дії продовжить їх чинити і надалі.

 

Потерпаєте від домашнього насильства – заявляйте в голос!

У разі вчинення домашнього насильства або реальної його загрози необхідно обов’язково звернутися до територіального підрозділу поліції. Це можна зробити зателефонувавши на телефон чергової частини, спецлінії «102», або віддавши заяву до підрозділу поліції особисто.

При отриманні заяви чи повідомлення про випадок домашнього насильства правоохоронцями будуть вжиті невідкладні заходи щодо його припинення, а також притягнення кривдника до передбаченої законом відповідальності та виноситься кривднику терміновий заборонний припис - спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства. Припис виноситься строком до 10 діб, а також дія припису припиняється в разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні.

Відповідно кривдник, стосовно якого винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання (перебування) з постраждалою особою, зобов’язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем учинення домашнього насильства.

Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть в установленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника на деякий час, якщо припис передбачає зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, а кривдник відмовляється добровільно його залишити.

Безкоштовну консультацію з приводу домашнього насильства можна отримати зателефонувавши (безкоштовно з стаціонарного або мобільного) на Національні «гарячі лінії» із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за телефоном 0-800-500-335 та 15-45 -урядова гаряча лінія, 0-800-213-103- інформаційна лінія центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

ЯК  ВБЕРЕГТИСЬ  ВІД  ДОМАШНЬОГО  НАСИЛЬСТВА

• З початку стосунків не дозволяйте себе ображати чи принижувати, а також вчиняти стосовно Вас дії, які можуть привести до насильства.

• Коли Ви бачите, що член сім’ї (родини) перебуває у стані сп’яніння, не з’ясовуйте з ним стосунків та не реагуйте на провокації. Спробуйте його заспокоїти, але не робіть при цьому різких зауважень.

• Намагайтеся говорити з кривдником максимально спокійно, зрозуміло, чітко передаючи свої почуття і переживання. Ваші жести та міміка не повинні викликати агресії з його боку.

• Не провокуйте конфліктів. Якщо Ви бажаєте примусити члена сім’ї ревнувати чи злитися, Ви можете спровокувати негативне ставлення до Вас і, як наслідок, виникнення конфлікту.

• Уникайте суперечок у ванній кімнаті чи на кухні, де є гострі та ріжучі предмети.

• Якщо зупинити конфлікт не вдається, спробуйте залишити приміщення та вийдіть на вулицю. На людях конфлікт, як правило, стає менш напруженим.

• Зіткнувшись з першими проявами насильства подумайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Уявіть найгірший розвиток подій та продумайте свої дії у такій ситуації.

• Домовтесь з сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують галас і крики з вашої оселі.

• Якщо Вами отримано тілесні ушкодження, обов’язково зверніться до медичного закладу. Ви не лише отримаєте медичну допомогу, але й лікарську довідку, яка буде важливим доказом в суді.

• Тримайте під рукою номери телефонів поліції та інших установ, до яких Ви можете звернутися за допомогою.

• Не закривайте очі на факти учинення домашнього насильства, навіть якщо Вам страшно або соромно кудись звертатись. Сама собою проблема вирішена не буде.

• Якщо ситуація критична, залишайте помешкання негайно, навіть якщо не вдалось взяти необхідні речі.

• Уразі потреби, не вагаючись телефонуйте до поліції на номер “102” з метою термінового втручання. Представникам поліції, які приїдуть на виклик, детально опишіть все, що відбулось, покажіть тілесні ушкодження, а також меблі та речі, що були розбиті, або поламані домашнім агресором.

 

Начальник сектору превенції відділу поліції № 4

ГУНП у Вінницькій області

майор поліції                                                                                      Ігор ЛУКОВ

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь