Пошук

О Б Е Р Е Ж Н О !  Г Р И Б И!

Дата: 17.10.2022 11:47
Кількість переглядів: 277

Фото без опису

 

 

 

   Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти.

    З метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, нагадуємо основні правила збирання та споживання:

  • найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

  • не купуйте гриби на стихійних ринках;

  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

  • не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;

  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів;

  • не куштуйте сирі гриби;

  • удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;

  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

     Нагадуємо, що годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна! Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та людям старшого віку.

     Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.

     Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

      Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново телефонуйте на 103;

  • промийте шлунок простою водою;

  • дотримуйтеся постільного режиму;

  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

  • прийміть сорбенти.

      Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продуктице може прискорити всмоктування токсинів у організм!

       Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!

       Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Липовецьке управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь