Пошук

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ПИТАННЯ

Дата: 02.09.2022 16:17
Кількість переглядів: 311

Кінотеатр - перспективи існування

 

Будівля кінотеатру розташована в м. Липовець по вул. В. Липківського, 24 і знаходиться на балансі КП «Комунсервіс» Липовецької міської ради». Збудована вона на базі колишньої синагоги, проте наразі мало що нагадує про її використання, як культової споруди. Відповідно якогось історичного значення для міста та громади будівля кінотеатру не має.

Окремі кімнати будівлі орендуються суб’єктами господарювання для здійснення підприємницької діяльності. Сумарний місячний дохід міського бюджету від їх оренди складає 12,208 тис. грн. або 146,5 тис. грн. в рік.

Станом на сьогодні частина будівлі перебуває в аварійному стані і потребує проведення капітального ремонту. Подальше її використання без виконання відповідних ремонтних робіт несе загрозу здоров’ю людей, які тут працюють чи відвідують заклад. В цілому будівля кінотеатру та територія навколо нього мають непривабливий зовнішній вигляд, погіршуючи благоустрій центральної частини м. Липовець.

Подальше використання кінотеатру за цільовим призначенням неможливе, враховуючи невеликий попит на відповідні послуги з кінопрокату на місцевому рівні. Перспективним могло б бути використання будівлі у в якості креативного центру для розвитку молоді чи волонтерства. Були думки про створення на його базі центру підтримки ветеранів, музею тощо. Проте обсяг видатків на проведення ремонту не буде співставний з ефектом від використання приміщень. За попередніми оцінками вартість якісного капітального ремонту кінотеатру та території навколо нього може становити понад 10,0 млн. грн. Виділення на сьогодні таких коштів з міського бюджету є нереальним. Малоймовірно, що ці кошти найближчим часом можна буде залучити із грантових програм чи цільових фондів з урахуванням пріоритетності відбудови України після війни. Проведення ремонту за рахунок місцевих спонсорських коштів теж є нереальним.

Враховуючи сказане, можна передбачити наступні перспективи існування будівлі кінотеатру:

  1. Продовження утримання за нинішніх умов – за рахунок надходження коштів від оренди можливе проведення невеликих косметичних ремонтів, хоча в цілому будівля продовжить поступово руйнуватися, псуючи загальний вигляд та благоустрій центральної частини м. Липовець. Обсяг надходжень від орендної плати може зрости, якщо продати права на неї через аукціон, але з урахуванням великої оціночної вартості будівлі, нова ціна на оренду буде більшою. Далеко не факт, що орендарі зможуть забезпечити її виплату.
  2. Проведення реконструкції (капітального ремонту) з переорієнтацією на нові цільові напрямки використання (під центр розвитку, центр соціальної підтримки, музей і т. д.) – малоймовірний варіант через відсутність відповідного фінансування.
  3. Продаж будівлі – за умови успішного продажу через аукціон до міського бюджету надійде не менше 3,2 млн. грн. (стартова ціна відповідно до грошової оцінки будівлі). Вартість оренди землі складе 146,0 тис. грн. в рік, що відповідає сьогоднішнім надходженням від оренди приміщень. Висока ймовірність поліпшення зовнішнього вигляду та благоустрою території, оскільки новий власник не буде отримувати велику вигоду від користування будівлею без якісного поліпшення її стану. Втратяться можливості використання кінотеатру для громадських потреб, проте це не є критичним, адже в комунальній власності громади на сьогодні є достатня кількість будівель та приміщень, які можна використовувати в необхідних цілях.

На жаль, реалії сьогодення такі, що нам часто доводиться приймати непопулярні рішення, щоб з максимальною користю використати місцеві ресурси. Для прийняття міською радою оптимального рішення просимо жителів громади долучитися до обговорення подальших перспектив існування будівлі кінотеатру в м. Липовець. Будемо вдячні за конструктивні пропозиції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь