Пошук

НАВЧИЛИСЬ ВИГОТОВЛЯТИ ДІДУХИ

Дата: 07.07.2022 19:01
Кількість переглядів: 396

Не дивлячиь на літню пору, розпал канікул, діти із задоволенням відвідують бібліотеку

Бібліотекар Скитківської філії знаходить час, аби їх зібрати і поспілкуватися. Сьогодні Любов Хілько провела з дітками запланований захід- майстер-клас із виготовлення дідухів.

Переважна кількість свят в Україні — це дати, які пов’язані з сільськогосподарським календарем та аграрним циклом, які ледь прикриті нашаруванням християнства.

Зерно відіграє у цьому аграрному культі чи не найважливішу роль і чи не всі ритуали, обряди та замовляння пов’язані із ним — навесні його садять, влітку доглядають, восени збирають, а взимку — прославляють, щоб урожай нового року не був меншим за попередній. Тому пошанування зерна, снопів з пшеницею є таким древнім ритуалом. Пригадаймо про зажинки та обжинки в українській культурі та ми зрозуміємо, що йдеться саме про вшанування духу зерна. Опісля цікавої розповіді дівчатка приступили до виготовлення дідуха. Цей процес перетворився у справжнє дійство

7 липня у християнському календарі - свято Різдва Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Іоанн Хреститель – найбільш шанований християнський святий після Богородиці. За Євангелієм, він жив приблизно з 6-2 року до н. е. до 30 року н. е.в

У зв"язку із святом, о. Петро Ковальчук провів у символічному для сельчан місці молебень за дощ та звершив чин малого освячення води. Цей обряд відбувся поблизу кринички на Павлючці, де є хрест. Існує легенда , що колись у сиву давнину тут стояла церква, на її місці зараз б"є джерело.  Учні Скитківської школи взяли шефство над ним і періодично чистять. У спекотні дні тут збиралися люди і з молитвою до Бога зверталися, аби послав урожай.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь