Пошук

ОБГРУНТУВАННЯ ПІДНЯТТЯ ТАРИФІВ

Дата: 31.05.2022 14:48
Кількість переглядів: 441

Фото без описуПідняття тарифів на водопостачання та водовідведення

 

Закони економіки жорсткі. Якщо підприємство не отримує від реалізації продукції чи послуг, які воно виробляє, достатньої суми коштів для хоча б компенсації понесених витрат (на матеріали, заробітну плату і т. д.), то дуже швидко воно втрачає можливості та ресурси для здійснення своєї діяльності. Попередні тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для КП «Липовецьводоканал» були затверджені у 2017 р. (введені в дію з 01.01.2018 р.) Порівняльна таблиця вартості основних елементів витрат порівняно з 2022 р. наведена у таблиці 1.

Таблиця 1

№ з/п

Елементи витрат

Одиниця виміру

Вартість ресурсу, закладена в тариф 2017 р., грн.

Вартість ресурсу, закладена в тариф 2022 р., грн.

Відсоток зростання, %

1

Електроенергія

1 кВт/год

2,48 (без ПДВ)

4,53 (без ПДВ)

183

2

Мінімальна заробітна плата

 

3200

6500

203

3

ПММ

  • бензин
  • газ
  • мастило

 

л.

л.

л.

 

25,49

11,89

31,84

 

30,99

29,89

69,33

 

122

251

218

4

Рентні платежі

т.

45,4

87,2

192

 

З даних таблиці добре видно, що за 4,5 роки основні елементи витрат зросли в середньому у 2 рази (фактичне зростання витрат по бензину на сьогодні є ще більшим – в тариф закладена його вартість, яка була на початку поточного року). Крім того і на доходи, і на витрати підприємства значний вплив наразі склало зростання кількості абонентів та обсягів обслуговування мереж внаслідок розширення сфери його діяльності (на територію всієї Липовецької ТГ).

З урахуванням зазначеної інформації виникла нагальна потреба для розрахунку реальної вартості тарифів на водопостачання та водовідведення, яка мала б забезпечити як мінімум беззбиткову діяльність КП «Липовецьводоканал». В результаті проведених розрахунків вартість тарифу на водопостачання склала 43,03 грн за 1 м³, а тарифу на водовідведення – 85,96 грн. за 1 м³.

Робочою групою, спеціально створеною розпорядженням міського голови, були опрацьовані подані КП «Липовецьводоканал» пропозиції щодо встановлення нових тарифів. Зрозуміло, що затверджувати їх на такому рівні, особливо з урахуванням  надважкої ситуації, викликаної збройною агресією росії в Україні, було б неправильно. Саме тому в якості рекомендації робочою групою було прийняте компромісне рішення, яке передбачило затвердження тарифу на водопостачання на рівні 28,80 грн за 1 м³, а тарифу на водовідведення – 39,00 грн. за 1 м³ для всіх категорій споживачів. Відповідно до такого рішення міська рада має взяти на себе відшкодування різниці між розміром тарифів на послуги із водопостачання та водовідведення та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх надання. По водопостачанню це складає 14,23 грн. за 1 м³ (або 1/3 від розміру тарифу), по водовідведенню – 46,96 грн. за 1 м³ (або 54,6 % від величини тарифу). У 2022 році на ці цілі рішенням сесії міської ради вже виділено 1,92 млн. грн. Якщо тариф не підняти, то до закінчення поточного року доведеться додатково на це віднайти ще 1,56 млн. грн. Таких коштів в міському наразі немає.

На рішення робочої групи вплинув і той факт, що середнє збільшення витрат з водопостачання по одному домогосподарству громади за таких обставин складе 45-50 грн. в місяць. По водовідведенню такі витрати будуть дещо більшими – 60-70 грн. в місяць, але вони є набагато меншими порівно з вартістю вивезення рідких побутових відходів.

Рішенням виконавчого комітету № 105 від 27.05.2022 р. запропоновані робочою групою розміри тарифів на послуги з водопостачання 28,80 грн за 1 м³ та на водовідведення 39,00 грн. за 1 м³ були затверджені для всіх категорій споживачів громади. Ще одним рішення № 106 від 27.05.2022 р. було затверджено тариф на послугу з вивезення рідких побутових відходів за 1 м³ в розмірі 114,00 грн. (також для всіх категорій споживачів). В дію зазначені рішення вступають з 31.05.2022 р.

Прийняття рішень супроводжувалося інформаційними повідомленнями на офіційних сайтах Липовецької міської ради та КП «Липовецьводоканал», в мережі «Фейсбук», в газеті «Липовецькі вісті». У зазначений в оголошеннях термін жодних зауважень щодо підняття тарифів на водопостачання та водовідведення, вивезення рідких побутових відходів до Липовецької міської ради не надходило.

Підняття тарифів на комунальні послуги завжди є непопулярним рішенням. Особливо важким воно є на сьогодні, в час проходження Україною найстрашнішого випробування у своїй новітній історії. Бездіяльність та ігнорування економічних законів в такій ситуації може привести до занепаду підприємства, наслідком чого може стати відсутність централізованих послуг з водопостачання та водовідведення на території громади. А перекидання додаткових витрат, пов’язаних із зростанням вартості ресурсів, повністю на міський бюджет зробило б надскладним надання усього комплексу послуг, які має надавати Липовецька міська рада на підпорядкованій території.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь