Пошук

ПРО ПРИВЕДЕННЯ ТАРИФІВ ДО ЕКОНОМІЧНО ОБГРУНТОВАНОГО РІВНЯ

Дата: 13.05.2022 07:39
Кількість переглядів: 554

Фото без описуФото без описуВ умовах постійного зростання основних складових тарифів, зокрема, мінімальної заробітної плати, вартості електричної енергії, паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів виникла невідповідність діючих тарифів на житлово-комунальні послуги фактичним витратам для вироблення (створення) послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, вивезення рідких побутових відходів. Це, в свою чергу, негативно відобразилося на діяльності КП «Липовецьводоканал» Липовецької міської ради, стані систем централізованого водопостачання та водовідведення, якості надання послуг споживачам, функціонуванні галузі в цілому.

Отже, корегування  тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, вивезення рідких побутових відходів до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема, для здійснення розрахунків за електроенергію, оплати податків та забезпечення споживачів якісними послугами та питною водою.

Згідно з вимогами чинного законодавства виконавці/виробники здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) житлово-комунальних послуг і подають їх органам, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів. На сьогодні згідно з вимогами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» для КП «Липовецьводоканал» таким уповноваженим органом є виконавчий комітет Липовецької міської ради

Процес формування та корегування (розрахунку) тарифів на житлово-комунальні послуги регламентовано чинною нормативно-правовою базою. Кабінетом Міністрів України затверджено єдині для всіх суб’єктів господарювання, що функціонують на ринку житлово-комунальних послуг, порядки формування тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869. 

Діючі на цей час тарифи на житлово-комунальні послуги КП «Липовецьводоканал» встановлені  рішенням виконавчого комітету Липовецької міської ради від 23.11.2017 р. №133 (водопостачання та водовідведення), від 23 березня 2017 року № 35 (вивезення рідких побутових відходів)  у наступному розмірі:

- на послуги з водопостачання, за 1 м3 :

                                                  для населення – 17,00 грн з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 28,80 з ПДВ

- на послуги з водовідведення, за 1 м3:

                                                  для населення – 23,00 грн з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 40,00 з ПДВ

- на послуги з вивезення рідких побутових відходів, за 1 м3 :

                                                  для населення – 62,19 грн. з ПДВ,

                                         для бюджетних організацій – 65,00 грн. з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 84,80 грн. з ПДВ

Так, з часу встановлення діючого тарифу відбулося зростання основних складових тарифів, а саме: 

  • зростання мінімальної заробітної плати

  • зростання ціни на паливно-мастильні матеріали та енергоносії тощо.

Враховуючи вищенаведене та з метою приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня, забезпечення діяльності та розвитку КП «Липовецьводоканал» підприємство здійснило розрахунки економічно обґрунтованих витрат на надання житлово-комунальних послуг та подало їх до виконавчого комітету Липовецької  міської ради.

Сьогодні, 12 травня 2022 року, відбулося засідання робочої групи по розгляду заяв та розрахунків тарифів на житлово-комунальні послуги, яка затверджена розпорядженням міського голови від 25 квітня 2022 року №82-р.

На засіданні робочої групи проведено детальне вивчення та аналіз комплекту документів, поданих КП «Липовецьводоканал» щодо затвердження тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, вивезення рідких побутових відходів.

З метою зменшення економічного навантаження на споживачів та покриття збитків діяльності КП «Липовецькомунсервіс», відповідно до  Програми організації відшкодування різниці між розміром ціни (тарифу) на послуги із водопостачання та водовідведення, що затверджуються або погоджуються рішенням Липовецької міської ради, та розміром економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво (надання) на 2022-2024 роки, яка затверджена рішенням 28 сесії 8 скликання від 21 січня 2022 року №738, місцевим бюджетом у 2022 році передбачено близько 2 млн. грн.. на покриття витрат. 

Враховуючи вищевикладене робоча група на затвердження до виконавчого комітету Липовецької міської ради визначила пропозиції щодо зміни тарифів на житлово-комунальні послуги, які надає КП «Липовецьводоканал», в  розмірі:

- на послуги з водопостачання, за 1 м3:

                                                 для населення – 28,80 грн. з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 28,80 грн. з ПДВ

- на послуги з водовідведення, за 1 м3 :

                                                   для населення – 39,00 грн. з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 39,00 грн. з ПДВ

- на послуги з вивезення рідких побутових відходів, за 1 м3 :

                                                  для населення – 114,00 грн. з ПДВ,

                                                  для  інших споживачів – 114,00 грн. з ПДВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь