Пошук

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ

Дата: 22.03.2022 17:00
Кількість переглядів: 285

Попередження про спалення сухої трави

З настанням весняного періоду суб’єкти господарювання та самі мешканцінаселених пунктів, незважаючи на заборони, часто являються ініціаторами спалення стерні, соломи, очерету, бур’янів або інших залишків сухої рослинності на власних земельних ділянках або на вільних землях району. Разом з тим, «палії» не замислюються над розміром шкоди, яку вони завдають своїми діями не лише екологічній системі місцевості, а здоров’ю та життю людей.

Хочеться нагадати, що стаття 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, тому кожен з нас має право боротися із несанкціонованим спалюванням сухотрав’я і рослинних залишків. У статтях 16 та 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» визначено заборону спалювання сухої рослинності.

Особливо просимо звернути увагу, що статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за самовільне спалювання пожнивних залишків, бур’янів, сухої трави. Так, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала такий дозвіл, заходів щодо своєчасного їх гасіння, тягнуть за собою накладання штрафу:

- на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб – від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (в Саксаганському районі зокрема: геологічні пам’ятки природи «Сланцеві скелі», «Виходи амфіболітів», ботанічна пам’ятка природи Дерево культурної груші), тягнуть за собою накладання штрафу:

- на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб – від 70 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

А за особливо великі збитки чинним законодавством передбачається і кримінальна відповідальність.

Якщо Ви стали свідком неправомірного спалювання сухої рослинності, закликаємо  не бути байдужими та невідкладно повідомляти Державну екологічну інспекцію  

На зображенні може бути: вогонь та на відкритому повітрі

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь