Пошук

Програма медичних гарантій 2022: які послуги є безоплатними у разі виклику екстреної медичної допомоги?

Дата: 07.02.2022 11:16
Кількість переглядів: 243

Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій у 2022 році та є безоплатною для всіх. Тобто, як і в минулому році, кожен може викликати екстрену медичну допомогу та отримати невідкладну допомогу.

Для цього необхідно телефонувати на єдиний номер екстреної медичної допомоги — 103. Важливо пам’ятати, що для виклику екстреної допомоги не треба мати ані декларацію з сімейним лікарем, ані електронного направлення. Екстрена медична допомога надається всім, кому вона необхідна.

На дзвінок за номером 103 відповість диспетчер. Розмовляючи з ним, необхідно говорити чітко і розбірливо. Дотримуватись загальноприйнятих етичних норм спілкування. Повний алгоритм виклику швидкої можна переглянути тут: https://cutt.ly/NhfYdru.

Головне правило — надавати достовірну інформацію диспетчеру. Не можна приховувати симптоми та важливу інформацію. Також не можна перебільшувати наявні симптоми, щоб диспетчер прийняв виклик. Свідомо неправдивий виклик спеціальних служб тягне за собою накладення штрафу. А найголовніше, що людина, яка справді потребує екстреної допомоги, може її не дочекатись: усі бригади будуть зайняті.

Перелік безоплатних послуг, на які може розраховувати пацієнт викликаючи бригаду екстреної медичної допомоги:

  • Цілодобовий прийом звернень та консультування за телефоном 103. Зокрема щодо питань, пов’язаних із COVID-19;
  • Надання екстреної медичної допомоги;
  • Встановлення попереднього діагнозу;
  • Транспортування та медичний супровід пацієнтів, які потребують госпіталізації з місця події до закладів охорони здоров’я;
  • Медична допомога пацієнтам з підозрою або підтвердженим діагнозом гострої респіраторної хвороби COVID-19. Рекомендації щодо самоізоляції і комунікації з лікарем первинної ланки, у разі, якщо госпіталізація не потрібна.

Чого не можна робити:

  • викликати машину екстреної медичної допомоги як таксі. У випадку, коли людина самостійно спроможна доїхати до лікарні, не потрібно викликати швидку. Адже цим можна врятувати життя людині, яка дійсно в критичному стані та потребує екстреної меддопомоги;
  • виходити за рамки етичного спілкування, перешкоджати лікарям у їх роботі, погрожувати та вдаватись до фізичної розправи.

Пам’ятайте, що викликати швидку потрібно тільки в дійсно екстрених випадках. Наприклад, при ДТП або аваріях на виробництві, коли людина втратила свідомість або сильно травмувалася, при підозрі на інсульт чи інфаркт та інших невідкладних станах. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь