A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липовецька територіальна громада
Вінницька область, Вінницький район

Завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування

Дата: 20.01.2022 10:12
Кількість переглядів: 129

З 1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт, наразі реформа шкільного харчування, ініційована першою леді України Оленою Зеленською, має запрацювати повною мірою.

На території Липовецької територіальної громади  знаходиться 14 закладів загальної середньої освіти та 10 закладів дошкільної освіти. Всі заклади  погодили примірне чотиритижневе сезонне меню.                                                                                                                                                                          

Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Усі шкільні заклади з 1 січня 2022 року зобов’язані:

-зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;

-збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;

-зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;

-збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при -одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

-збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

 

Особливості продуктів:

-приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;

-картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;

-відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;

-салати треба заправляти перед видаванням;

-треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);

-надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з -додаванням висівок, насіння;

-м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;

-насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;

-у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;

-сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);

-сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;

-заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;

-питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

 

Заборони на продаж у шкільних буфетах:

- солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;

- газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

 

Липовецьке управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь