Пошук

Медіація - альтернативний спосіб вирішення спору

Дата: 10.11.2021 15:38
Кількість переглядів: 231

Фото без опису

Одним із видів правових послуг, що надається системою безоплатної правової допомоги є доступ до медіації. Серед головних причин “непопулярності” серед громадян вирішувати спори за допомогою медіації є непоінформованість про існування такого способу та його переваги, недовіра до медіаторів, оскільки у них відсутній офіційний статус, а також небажання брати на себе відповідальність та самостійно шляхом діалогу вирішувати спір. В той же час, у разі вирішення цих спорів у судовому порядку сторони по справі несуть численні матеріальні видатки на оплату судового збору, експертиз та послуг адвокатів, а також психологічно переживають через необхідність приймати участь в судових засіданнях, у тому числі виступати в суді проти близьких родичів.

Дуже часто причинами спорів є непорозуміння сторін та небажання чути один одного. Вирішення таких спорів за допомогою медіації допоможе проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту.

Медіація (від лат. Mediation - посередництво) - це приватне та конфіденційне використання посередників для виходу з конфліктної ситуації. Вона дає можливість уникнути втрати часу в судових розглядах та додаткових і непередбачуваних матеріальних витрат. Це нова форма залагодження правових спорів, яка прийшла до нас із західних країн. Спочатку в Україні деякі громадькі організації почали її впроваджувати у кримінальних справах. Сьогодні медіація має великий потенціал для розвитку в інших спорах з органами влади, комерційних спорах, сімейних, трудових тощо.

У багатьох випадках, якщо люди можуть вирішити проблему шляхом обговорення і переговорів, вони досягнуть швидшого і кращого результату, ніж при протистоянні або судовому розгляді. Проте здебільшого їм цього не вдається зробити без допомоги когось третього. Сильні емоції, ворожість, тактика протистояння та нерівність соціального положення можуть стати перепонами на шляху до конструктивних переговорів.

Медіація дозволяє сторонам вийти з тупикової ситуації, продемонструвати високий рівень культури спілкування сторін, тоді як після судового розгляду зазвичай усе закінчується розривом відносин чи іншими неприємними наслідками.

Переваги медіації

1. Економія часу
2. Зниження вартості процесу вирішення спору
3. Можливість впливати на результат
4. Конфіденційність процедури
5. Можливість збереження або відновлення ділових взаємин з партнерами
6. Можливість запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому
7. Гарантія виконання рішення (у разі успішної медіації)

Принципи медіації

1. Добровільність
2. Конфіденційність
3. Щирість намірів щодо вирішення конфлікту
4. Неупередженість посередника
5. Правомочність сторін
6. Неформальність та гнучкість процедури медіації

 

Як скористатися медіацією?

Доступ до медіації Ви можете отримати:

-звернувшись до бюро правової допомоги чи місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою Вашого місця проживання чи перебування.

-звернувшись до Української академії медіації

-обрати самостійно медіатора, скориставшись Реєстром медіаторів - членів НАМУ

Отже, медіація — це процес урегулювання конфлікту між двома конфліктуючими сторонами за участю третьої нейтральної сторони. Будучи альтернативою судовій процедурі й іншим силовим способам розвитку подій, медіація має низку переваг, найголовнішою з яких є те, що вирішення конфлікту досягається шляхом ухвалення сторонами рішення на добровільній і рівноправній основі, що однаково влаштовує заінтересовані сторони.

Фото без опису

Сподіваємося, що дана інформація буде для Вас корисною, та нагадуємо, що отримати консультацію з цього, а також з інших правових питань Ви можете звернувшись  до Липовецького бюро правової допомоги Козятинського місцевого центру, яке працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00 за адресою:  м.Липовець, вул.Шевченка, 7, або за тел. 2-33-33.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

 

 

Липовецьке бюро правової допомоги

Козятинського місцевого центру

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь