Пошук

Ті, хто пропустив дату введення 2-ї дози вакцини від COVID-19, мають отримати її якнайшвидше

Дата: 04.11.2021 15:43
Кількість переглядів: 354

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації без необхідності повторення його спочатку. Люди, які щепилися другою дозою з порушенням інтервалу, також можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та COVID-сертифікат. 

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує зараз використовувати мінімальні інтервали між введенням вакцини, які встановлені інструкціями до них: 

  • CoronaVac/Sinovac — 14-28 днів
  • Comirnaty/Pfizer — 21-28 днів
  • Moderna — 28 днів
  • AstraZeneca — 4-12 тижнів

Встановлення інтервалів також ґрунтується на рекомендаціях Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики, які враховують наявні наукові дослідження ефективності цих препаратів за різних інтервалів.

На сьогодні не визначено кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцин проти COVID-19, які використовують в Україні. 

У світі тривають дослідження ефективності вакцин за умови збільшення чи зменшення інтервалів між дозами. Згідно з деякими з них, ефективність вакцин зі збільшенням інтервалу тільки підвищується. Так, опубліковане в травні дослідження у Великій Британії показало, що після введення двох доз вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech літнім людям з інтервалом у 12 тижнів  їхній організм виробляє у 3,5 раза більше антитіл, ніж у людей, яким другу дозу ввели через 21 день. Ці висновки підтверджує і досвід Канади, де вакцину Comirnaty вводили з інтервалом у 4 місяці.

Так чи інакше, дві дози вакцини, навіть введені з порушенням рекомендованого інтервалу, дадуть кращий захист, ніж одна. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США, люди, які отримали дві дози антиковідної вакцини, у 8 разів рідше заражаються й у 25 разів рідше зазнають госпіталізації або смерті. 

Тож, якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди. 

Нагадаємо, що отримати другу дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви отримали першу дозу. Єдиною умовою буде наявність у цьому пункті чи центрі потрібної вам вакцини.

Список та контакти центрів та пунктів вакцинації можна знайти за посиланням — vaccination.covid19.gov.ua/list або за телефоном 0 800 60 20 19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь