Як не захворіти на сальмонельоз
Сальмонельоз – це гостре інфекційне кишкове захворювання, джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м’ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.
Перші ознаки сальмонельозу з`являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2-8 годин до 3 діб і більше.
У людини підвищується температура тіла до 38-39? С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору) до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються бактерії протягом тривалого періоду - від 15 діб до 3-х місяців.
Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:
- сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
- яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
- теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
- розморожувати кури слід в холодильнику;
- при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
- дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
- не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
- під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!
Липовецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області