Пошук

Як не захворіти на сальмонельоз

Дата: 13.10.2021 13:29
Кількість переглядів: 455

Фото без опису

Сальмонельоз – це гостре інфекційне кишкове захворювання, джерелом інфекції можуть бути яйця птахів, м’ясо тварин, птахів, риба та люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.

Перші ознаки сальмонельозу з`являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати час від 2-8 годин до 3 діб і більше.

У людини підвищується температура тіла до 38-39? С, виникає головний біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі  випорожнення з домішками слизу (можуть бути без патологічних домішок, або зеленого кольору) до 10-15 разів на добу. Також можливе бактеріоносійство збудника без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються  бактерії протягом  тривалого періоду - від 15 діб  до 3-х місяців.

Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
  • теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
  • розморожувати кури слід в холодильнику;
  • при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.

 

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

 

Липовецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь