Пошук

Спалювання листя становить загрозу для здоров'я та карається законом

Дата: 04.10.2021 16:48
Кількість переглядів: 302

Фото без опису

Липовецьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  нагадує, що спалювання листя на подвір'ях є надзвичайно шкідливим для здоров'я людей та екологічного стану у населених пунктах.

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бенз(а)пірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. До того ж, використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Дихати димом з дня на день мало кому приємно, тому єдиний вихід - не палити листя та підвищувати свідомість населення щодо шкідливості диму. Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України. Статті 16 і 22 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" забороняють спалювання листя, сміття і т. д. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" Кодексу України про адміністративні порушення, штраф для громадян становить 170-340 грн, а згідно статті 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів" штраф для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб підприємств – 850-1700 грн.

Будьте свідомими громадянами - дбайте про довкілля та своє здоров'я!

 

Липовецьке  управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь