Вибираємо якісне та корисне вершкове масло
Лікарі рекомендують щодня їсти по 30 грамів вершкового масла та називають цей продукт їжею краси, здоров’я, джерелом енергії і недарма, адже вершкове мало містить величезну кількість вітамінів А і Е, наділене усією групою вітамінів В, D, PP, які відповідають за імунітет, зір, стан шкіри, волосся, нігтів, зубів тощо.
З кожним днем на полицях магазинів та супермаркетів з’являється дедалі більше виробників молочної продукції, зокрема вершкового масла, але, на жаль, не все воно є якісним та корисним.
На що варто звернути увагу, аби вибрати справжнє вершкове масло, а не спред?
- Відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 масло повинно містити в своєму складі виключно молочний жир. Якість масла не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження!
- Колір масла має бути однорідним по всій масі, не занадто жовтим і не білосніжним, а поверхня на розрізі - слабо-блискучою і сухою на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи.
- Смак і запах справжнього вершкового масла має бути чистим, з відтінком пастеризованих вершків або без нього.
- У магазині не беріть деформований брикет - велика ймовірність, що масло вже було розморожене.
- Вибирайте торгові марки відомих виробників, які давно зарекомендували себе з хорошого боку. Не довіряйте невідомим фірмам-одноденкам. Нечесні виробники можуть імітувати упаковку відомих торгових марок, тож звертайте увагу не тільки на назву торгової марки, а й на виробника.
Як перевірити вершкове масло на натуральність в домашніх умовах:
1. Перевіряємо за допомогою окропу.
- У склянку з окропом опустіть шматочок масла і уважно спостерігайте. Якщо масло повільно розчиняється у воді, забарвлюючи її у молочний колір, а жировий прошарок на ньому не підіймається на поверхню – продукт вершковий.
- Якщо ж масляна консистенція одразу ж спливає, моментально відшаровується і не забарвлює рідину – перед вами спред.
2. За допомогою кип'ятіння.
- Треба нагріти шматочок продукту і довести до кипіння. Вже за кілька хвилин ви помітите, що у розчині з’являються чорні шматочки, які осідають на дні.
- Що більше таких шматочків відшаровується від масляного розчину, то більше причин вважати, що масло натуральне.
3. За допомогою морозилки.
- На годину покладіть масло у морозилку. Потім дістаньте і спробуйте намастити його на хліб. Якщо ви з легкістю це зробите – будьте певними: перед вами маргарин або спред.
- Адже натуральне вершкове масло після такого охолодження стає крихким.
4. За допомогою сковороди.
- Киньте шматочок масла на розігріту сковорідку. Спред моментально почне шкварчати і стріляти у всі боки.
Липовецьке управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області