Пошук

Вибираємо якісне та корисне вершкове масло

Дата: 28.09.2021 10:09
Кількість переглядів: 366

Фото без опису

Лікарі рекомендують щодня їсти по 30 грамів вершкового масла та називають цей продукт їжею краси, здоров’я, джерелом енергії і недарма, адже вершкове мало містить величезну кількість вітамінів А і Е, наділене усією групою вітамінів В, D, PP, які відповідають за імунітет, зір, стан шкіри, волосся, нігтів, зубів тощо.

З кожним днем на полицях магазинів та супермаркетів з’являється дедалі більше виробників молочної продукції, зокрема вершкового масла, але, на жаль, не все воно є якісним та корисним.

На що варто звернути увагу, аби вибрати справжнє вершкове масло, а не спред?

  • Відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 масло повинно містити в своєму складі виключно молочний жир. Якість масла не залежить від його відсотка жирності, оскільки молочні жири можуть замінити на жири рослинного або тваринного походження!
  • Колір масла має бути однорідним по всій масі, не занадто жовтим і не білосніжним, а поверхня на розрізі - слабо-блискучою і сухою на вигляд або з наявністю поодиноких дрібних крапель вологи.
  • Смак і запах справжнього вершкового масла має бути чистим, з відтінком пастеризованих вершків або без нього.
  • У магазині не беріть деформований брикет - велика ймовірність, що масло вже було розморожене.
  • Вибирайте торгові марки відомих виробників, які давно зарекомендували себе з хорошого боку. Не довіряйте невідомим фірмам-одноденкам. Нечесні виробники можуть імітувати упаковку відомих торгових марок, тож звертайте увагу не тільки на назву торгової марки, а й на виробника.

 

Як перевірити вершкове масло на натуральність в домашніх умовах:

 

1. Перевіряємо за допомогою окропу.

  • У склянку з окропом опустіть шматочок масла і уважно спостерігайте. Якщо масло повільно розчиняється у воді, забарвлюючи її у молочний колір, а жировий прошарок на ньому не підіймається на поверхню – продукт вершковий.
  • Якщо ж масляна консистенція одразу ж спливає, моментально відшаровується і не забарвлює рідину – перед вами спред.

 

2. За допомогою кип'ятіння.

  • Треба нагріти шматочок продукту і довести до кипіння. Вже за кілька хвилин ви помітите, що у розчині з’являються чорні шматочки, які осідають на дні.
  • Що більше таких шматочків відшаровується від масляного розчину, то більше причин вважати, що масло натуральне.

 

3. За допомогою морозилки.

  • На годину покладіть масло у морозилку. Потім дістаньте і спробуйте намастити його на хліб. Якщо ви з легкістю це зробите – будьте певними: перед вами маргарин або спред.
  • Адже натуральне вершкове масло після такого охолодження стає крихким.

 

4. За допомогою сковороди.

  • Киньте шматочок масла на розігріту сковорідку. Спред моментально почне шкварчати і стріляти у всі боки.

 

Липовецьке управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь