Пошук

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЧАДНИЙ ГАЗ !!!

Дата: 24.09.2021 16:32
Кількість переглядів: 321

ЧАДНИЙ ГАЗ (окис вуглецю СО) - монооксид вуглецю (міжнародна назва – карбон монооксид) – безбарвний газ, що не має запаху, тому він особливо небезпечний, бо його не можна відчути. Він легший за повітря і тому піднімається в гору. На відкритому просторі небезпека мінімальна. Інертний за звичайних умов, при високих температурах він згорає у кисні синім полум’ям. Зріджується дуже погано, а в рідкому стані має густину меншу за 1 і є вибухонебезпечний. Майже не розчиняється у воді, а з повітрям може утворювати вибухові суміші.

Окис вуглецю (чадний газ) потрапляє в організм людини тільки через органи дихання. Концентрація 4,6-5,7 г/м3 в повітрі призводить до смертельного ураження, якщо людина дихала окисом вуглецю протягом 5-30 хвилин. У виробничих приміщеннях максимально допустимою концентрацією вважається 0,03 г/м3.

Окис вуглецю є переважно кров’яною отрутою. Проникаючи в кров, він вступає у взаємодію з гемоглобіном і утворює карбоксигемоглобін, внаслідок чого кров втрачає здатність переносити. Розвивається кисневе голодування тканин за рахунок порушення киснево-транспортної функції крові.

Ознаки та симптоми отруєння чадним газом:

 F головний біль; F червоний колір обличчя;

 F м'язова слабість; F запаморочення,

 F задуха; F тривала дія чадного газу може привести до смерті.

Профілактика уражень

Для попередження отруєння окисом вуглецю необхідно здійснювати контроль за справністю опалювальних приладів, особливо в рухомих об'єктах, за дотриманням правил техніки безпеки при роботі в гаражах, боксах і автомобільних кузовах та інших герметизованих приміщеннях.

Для захисту органів дихання від проникнення окису вуглецю (чадного газу) може бути використаний фільтруючий протигаз з гопкалітовим патроном (при відносно низьких концентраціях отрути в атмосфері) або ізолюючий протигаз (при високих концентраціях чадного газу).

Перша допомога при отруєнні чадним газом:

 

  • негайно викличте карету "швидкої медичної допомоги";
  • викличте аварійну газову службу по телефону 104;
  • вивести ураженого з отруєної атмосфери на свіже повітря або надягти на нього протигаз з гопкалітовим патроном (чи ізолюючий протигаз);
  • ослабити одяг;
  • зігріти ураженого (гаряче пиття, укутування);
  • застосування рефлекторних подразників (вдихання парів нашатирного спирту);
  • при глибоких порушеннях дихання або при його відсутності необхідно провести штучне дихання.

П А М' Я Т А Й Т Е! При включені будь-яких газових приладів перевіряйте наявність тяги в каналах димовидалення!!!

Інформує сектор цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами виконавчого комітету міської ради за інформацією Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області

спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь