Пошук

Особливості харчування влітку

Дата: 09.08.2021 16:24
Кількість переглядів: 347

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

 

Особливості харчування влітку

 

Коли, як ні влітку отримати заряд бадьорості та  здоров’я на багато місяців вперед користуючись овочево-ягідним розмаїттям? Тож, скористайтеся нашими порадами щодо правильного харчування в цю чудову пору року:

 

Як правильно скласти  раціон літнього сезону

? Скоротіть калорійність страв: влітку організм людини потребує менше  калорійної їжі: підвищення температури повітря на 10*С призводить до прискорення хімічних реакцій в організмі удвічі, при високих температурах покращується засвоєння кисню клітинами та зменшуються загальні енергетичні потреби. При кожному підвищенні t* на 10* скоротіть кількість калорій на 5-10%.

? Приблизний раціон літнього харчування: 25% жирів(з них 2/3 рослинних),

 55% білків(співвідношення 50 на 50 рослинні та тваринні білки), 17% вуглеводи.

 

? влітку віддавайте перевагу легким овочевим супчикам, окрошкам та відмовитесь від борщів та міцних бульйонів. Не слід вживати у спеку  жареної риби, м'яса, жирної їжі. Натомість, краще вживати курятину, відварену печінку, рибу з овочами, морепродукти. На гарнір стануть в нагоді овочеві салати, заправлені сметаною, рослинним маслом. Якщо вже дуже спекотно, час від часу можна замінити обід з 3х страв на фрукти та овочі. Їжте потроху, але частіше, іноді основний прийом їжі можна перенести на період, коли спека вщухне.                           

Фото без опису

Які напої та в якій кількості  краще пити влітку

? Пильно стежте за кількістю спожитої рідини: щоб гарно почуватися, особливо пильно стежте за кількістю спожитої рідини. Зневоднення під час спеки вельми небезпечне. Під час спеки рекомендується вживати 100-200мл рідини щогодини. Найліпше втамовувати спрагу простою водою, мінеральною (негазованою) водою, зеленим чаєм без цукру, компотами. Слід зауважити, що людям, які мають хворобу нирок, серцево-судинні захворювання, не слід вживати велику  кількість рідини.

Фото без опису

Запас яких  мікроелементів потрібно  поповнювати у спеку

?  В достатньої кількості вживайте фрукти та овочі: разом з виділенням поту наш організм втрачає вітаміни та мікроелементи, в результаті чого послаблюється імунітет, розвивається вітамінна недостатність, ми  відчуваємо кволість. Вітаміни та мікроелементи є необхідними для людини, оскільки вони не синтезуються (або практично не синтезуються)  клітинами організму, тому запас їх необхідно постійно поповнювати. Для цього, потрібно в достатній кількості  вживати сезонні фрукти, ягоди, овочі та приготовлені з них свіжі соки, морси а також трав’яні чаї ( з м’яти, шипшини тощо).

Фото без опису

 ?   Найбільша небезпека та прикрість, яка чатує на нас у період підвищення температур – харчові отруєння. Саме в цей період створюється сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, збудників кишкових інфекцій, найгостріші – холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і В, дизентерія, ботулізм, сальмонельоз, стафілококові отруєння тощо.

Для запобігання харчовим отруєнням дотримуйтесь правил:

  • не купуйте продуктів в місцях, не призначених для торгівлі;
  • не купуйте несертифіковану продукцію;
  • звертайте увагу на термін придатності продуктів; чи зберігаються вони в холодильнику( t* не вище 6*С);
  • перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди під проточною водою;
  • готові страви довго не зберігайте; сирі та готові продукти зберігайте окремо;
  • готуйте їжу для дітей молодшого віку тільки на один прийом;
  • салати вживайте лише свіжоприготовлені;
  • перед їдою обов’язково мийте руки з милом;
  • не пийте сирої води з відкритих та необлаштованих джерел.
  • зберігайте харчові продукти в місцях,не доступних для гризунів і комах.

 

При появі симптомів  харчового отруєння не займайтесь самолікуванням,  негайно зверніться до лікаря, бережіть своє здоров’я!

 

Інформує Сектор цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами за матеріалами Навчально-методичног центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації


« повернутися до розділу «Пам’ятки населенню»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь