Пошук

Особливості харчування влітку

Дата: 09.08.2021 16:24
Кількість переглядів: 307

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ

 

Особливості харчування влітку

 

Коли, як ні влітку отримати заряд бадьорості та  здоров’я на багато місяців вперед користуючись овочево-ягідним розмаїттям? Тож, скористайтеся нашими порадами щодо правильного харчування в цю чудову пору року:

 

Як правильно скласти  раціон літнього сезону

? Скоротіть калорійність страв: влітку організм людини потребує менше  калорійної їжі: підвищення температури повітря на 10*С призводить до прискорення хімічних реакцій в організмі удвічі, при високих температурах покращується засвоєння кисню клітинами та зменшуються загальні енергетичні потреби. При кожному підвищенні t* на 10* скоротіть кількість калорій на 5-10%.

? Приблизний раціон літнього харчування: 25% жирів(з них 2/3 рослинних),

 55% білків(співвідношення 50 на 50 рослинні та тваринні білки), 17% вуглеводи.

 

? влітку віддавайте перевагу легким овочевим супчикам, окрошкам та відмовитесь від борщів та міцних бульйонів. Не слід вживати у спеку  жареної риби, м'яса, жирної їжі. Натомість, краще вживати курятину, відварену печінку, рибу з овочами, морепродукти. На гарнір стануть в нагоді овочеві салати, заправлені сметаною, рослинним маслом. Якщо вже дуже спекотно, час від часу можна замінити обід з 3х страв на фрукти та овочі. Їжте потроху, але частіше, іноді основний прийом їжі можна перенести на період, коли спека вщухне.                           

Фото без опису

Які напої та в якій кількості  краще пити влітку

? Пильно стежте за кількістю спожитої рідини: щоб гарно почуватися, особливо пильно стежте за кількістю спожитої рідини. Зневоднення під час спеки вельми небезпечне. Під час спеки рекомендується вживати 100-200мл рідини щогодини. Найліпше втамовувати спрагу простою водою, мінеральною (негазованою) водою, зеленим чаєм без цукру, компотами. Слід зауважити, що людям, які мають хворобу нирок, серцево-судинні захворювання, не слід вживати велику  кількість рідини.

Фото без опису

Запас яких  мікроелементів потрібно  поповнювати у спеку

?  В достатньої кількості вживайте фрукти та овочі: разом з виділенням поту наш організм втрачає вітаміни та мікроелементи, в результаті чого послаблюється імунітет, розвивається вітамінна недостатність, ми  відчуваємо кволість. Вітаміни та мікроелементи є необхідними для людини, оскільки вони не синтезуються (або практично не синтезуються)  клітинами організму, тому запас їх необхідно постійно поповнювати. Для цього, потрібно в достатній кількості  вживати сезонні фрукти, ягоди, овочі та приготовлені з них свіжі соки, морси а також трав’яні чаї ( з м’яти, шипшини тощо).

Фото без опису

 ?   Найбільша небезпека та прикрість, яка чатує на нас у період підвищення температур – харчові отруєння. Саме в цей період створюється сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, збудників кишкових інфекцій, найгостріші – холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і В, дизентерія, ботулізм, сальмонельоз, стафілококові отруєння тощо.

Для запобігання харчовим отруєнням дотримуйтесь правил:

  • не купуйте продуктів в місцях, не призначених для торгівлі;
  • не купуйте несертифіковану продукцію;
  • звертайте увагу на термін придатності продуктів; чи зберігаються вони в холодильнику( t* не вище 6*С);
  • перед вживанням ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди під проточною водою;
  • готові страви довго не зберігайте; сирі та готові продукти зберігайте окремо;
  • готуйте їжу для дітей молодшого віку тільки на один прийом;
  • салати вживайте лише свіжоприготовлені;
  • перед їдою обов’язково мийте руки з милом;
  • не пийте сирої води з відкритих та необлаштованих джерел.
  • зберігайте харчові продукти в місцях,не доступних для гризунів і комах.

 

При появі симптомів  харчового отруєння не займайтесь самолікуванням,  негайно зверніться до лікаря, бережіть своє здоров’я!

 

Інформує Сектор цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами за матеріалами Навчально-методичног центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь