Пошук

Ботулізм - смертельна загроза: утримайтесь від споживання консервованих та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!

Дата: 03.08.2021 14:49
Кількість переглядів: 443

Фото без описуУ поточному році в області, як і в цілому по Україні, порівнюючи з минулим роком, показники захворюваності на ботулізм значно знизились.

Так, за аналогічний період 2020 року, у Вінницькій області було зареєстровано 8 випадків ботулізму. В поточному році вказаний діагноз встановлено 1 жителю області, випадок мав побутовий характер та був пов'язаний із вживанням м'ясної продуктції домашнього виготовлення.

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів з накопиченими ботулотоксинами.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'ясо, риба, рідше - овочі. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса. Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Важливо: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком!

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

За найменшої підозри на ботулізм - негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу хвороби!

Щоб вберегтися від ботулізму:

  • Утримайтесь від купівлі в’яленої, сушеної риби та консервованої м’ясної продукції і грибів домашнього виготовлення на стихійних ринках. Перевіряйте у продавців супровідну документацію, яка засвідчує якість та безпечність продукції.
  • В’ялену рибу купуйте виключно в патраному вигляді.
  • Перед вживанням консервованих продуктів обов’язково піддавайте їх тепловій обробці.
  • Суворо дотримуйтесь технології приготування страв та консервування, а також - правил особистої гігієни.

                                                           Липовецьке управління Дуржпродспоживслужби

                                                                              у Вінницькій області


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь