Пошук

Липовецьке бюро правової допомоги інформує

Дата: 24.06.2021 13:49
Кількість переглядів: 666

Фото без опису

28 червня в Україні відзначається День Конституції. Саме в цей день 1996 року був прийнятий Основний Закон України. Для українців цей день, це надзвичайно важливе і знакове свято, адже саме цього дня ми отримали документ, спрямований перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов життя.  

Щиро вітаємо усіх громадян із цим днем! Нехай повсюди панує світлий настрій, міцніє почуття гордості за свою країну, за її Основний Закон, що гарантує втілення мрій і сподівань на краще й благополучне життя у власній державі без воєн і насилля.

Бажаємо впевненості, успіхів, сили, гідності та усвідомлення захищеності своїх прав,миру і щастя!

Стаття 59 Конституції України закріплює право на безоплатну правову допомогу, яка на сьогодні реалізується в повному обсязі через місцеві центри та бюро правової допомоги, і отримати яку, має право кожен безоплатно.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

У 2011 році Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, та підстави та порядок її  надання.

Відповідно до цього Закону правова допомога поділяється на Первинну та Вторинну правову допомогу.

Безоплатна Первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Право на отримання первинної правової допомоги мають усі особи, що перебувають під юрисдикцією України.

Безоплатна Вторинна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають лише       окремі категорії осіб, визначені  в ст.14 ЗУ  «Про безоплатну правову допомогу»,  з урахуванням двох критеріїв - критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни (в тому числі учасники АТО із статусом учасника бойових дій), тощо. 

У Липовецькому районі реалізувати своє конституційне право на безоплатну  правову допомогу можна звернувшись до  відділу Липовецьке бюро правової допомоги Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Липовець, вул. Некрасова,  4. тел. (04358) 2-10-33.

Протягом часу діяльності Бюро його працівниками надано більше тисячі правових консультацій, регулярно здійснюються  виїзди до віддалених територіальних громад нашого району. В установах та організаціях району постійно проводяться право просвітні  заходи. Більше  пів сотні осіб скористались своїм правом на безоплатну вторинну  правову допомогу та отримали послуги адвоката за рахунок держави. Як бачимо, на сьогодні наша держава не тільки задекларувала право на професійну правничу допомогу  у Конституції, але й надала реальну можливість його реалізувати.      

Систему безоплатної правової допомоги у Липовецькій громаді представляє Липовецьке бюро правової допомоги Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Основними завданнями бюро є надання безоплатної  первинної та вторинної правової допомоги.

 

Головний спеціаліст Липовецького бюро

правової допомоги                                                                                          Олена Свірська

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь