Профілактика гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь
Харчові отруєння — гострі захворювання, що виникають як наслідок споживання їжі, яка масивно забруднена певними видами мікроорганізмів або містить токсичні для організму речовини мікробної або немікробної природи.
Значною мірою отруєння виникають у побуті, однак, за статистичними даними тенденцію перевищення мають групові захворювання та отруєння, які виникають після проведення масових святкувань.
Основними причинами спалахів є недотримання елементарних правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів та готових страв в антисанітарних умовах, відсутність належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви (салати, заливні, фаршировані страви, молоко, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом тощо) та вода.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендуємо:
- не вживати продукти харчування та напої при найменшій підозрі щодо їх якості. Зберігати продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти харчування споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують якість та безпечність продукції;
- не вживати дикорослинні гриби, ягоди, різнотрав’я. При харчуванні у несприятливих умовах (лісі, пляжах тощо) виключати контакт з ґрунтом та піском;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного вживання вони мають піддаватися вторинній термічній обробці. Зберігання виготовлених страв без холоду не повинно перевищувати 2 години;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- на святкування не виготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, фаршировані страви, м’ясні салати, заливні страви, рублені м’ясні страви);
- не вживати сирі яйця, особливо дітям. Перед використанням яєць їх слід промити;
- для приготування їжі завжди мити руки з милом, особливо після відвідування санвузла;
- для купання та відпочинку слід користуватись лише офіційними дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (болей у животі, наявності проносу, блювоти, підвищення температури тіла, головного болю) необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечно!
ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Липовецьке управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області