Пошук

Незадекларована праця

Дата: 27.05.2021 09:51
Кількість переглядів: 598

Фото без опису

В умовах сьогодення актуальною проблемою в Україні залишається незадекларована праця.

Незадекларована праця може проявлятися у таких формах:

  • наймана праця без оформлення трудових відносин;
  • приховування фактично відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;
  • маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільно - правові відносини, тощо).

Незадекларована праця, зарплата в «конвертах» має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Працівник без офіційного оформлення трудових відносин  позбавляє себе:

-трудового та страхового стажу;

-мінімальної гарантії в оплаті праці;

-виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

-допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу;

-соціального страхування.

Роботодавець, який не оформляє трудові відносини з працівниками позбавляє себе:

-Гарантій матеріальної відповідальності працівника, праця якого передбачає обслуговування грошових, товарно-матеріальних цінностей та інші;

-Трудової дисципліни працівників;

-Можливості у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність передбачену ст. 265 Кодексу законів про працю України у таких розмірах:

фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків - 10 МЗП (60 000,00 грн. ) на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення(до єдинників-роботодавців групи 1-3 застосовується попередження);

повторне порушення протягом 2-х років з дня виявлення порушення - 30 МЗП (180 000,00 грн) на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, на умовах трудового договору (контракту) без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства передбачають  адміністративну відповідальність - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від 500 до 1000 нмдг  (від 8 500 до 17 000 грн).

Належним чином оформлені трудові відносини  можуть вважатися лише ті, коли роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування Державну податкову службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

Чинне трудове законодавство вимагає легалізовувати трудові відносини громадян зі своїми роботодавцями шляхом укладення трудових договорів.

Відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

За частиною третьою статті 24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Вінницькій області  постійно здійснюють інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо подолання незадекларованої праці суб’єктами господарювання.

 

 

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Вінницькій області

Т.Підлубна,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь